İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Hepimiz insanız’ mesajıdır

 

Başbakan Yardımcısı Şahin, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz sloganında amaç, insanın ismi ne olursa olsun, hangi inançtan olursa olsun hepimiz insanız mesajıdır” dedi

ÖNDER YILMAZ Ankara

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in cenazesinde atılan “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz” sloganına iyi niyetli yaklaştığını bildirdi.
“Amaç, insanın ismi ne olursa olsun, hangi etnik köken ve inançtan olursa olsun, ‘hepimiz insanız’ mesajıdır” diyen Şahin, 26 Ocak’ta yaptığı açıklamada ise “Ertesi sabah hiç kimse Ermeni ya da Hrant Dink olarak uyanmadı” ifadelerini kullanmıştı.

‘301 iyi düşünülmeli’
Milliyet’e yaptığı açıklamada, Hrant Dink’in ölümünün ardından başlayan 301. maddenin değiştirilmesi konusunun iyi düşünülmesi gerektiğini söyleyen Mehmet Ali Şahin, çok sık yasa değiştirmenin hukuk devleti açısından mahzurlu olduğunu dile getirdi.
Dink’e yapılan saldırıyı kendilerine yapılmış varsaydıklarını kaydeden Mehmet Ali Şahin, cenazede atılan sloganlara, herkesin başka pencereden bakabileceğini kaydederek, bazı siyasi parti ve kişilerin olayı farklı yönlere çektiğini vurguladı. Bakan Şahin şunları söyledi:

‘Ermeni olarak uyanmadı’
“Artık bu tartışmaları bir kenara bırakmak lazım. ‘Biz Türküz, Mehmet’iz’ demek ciddi gerginliklere yol açar, toplumsal barışı zedeler. Ancak ‘hepimiz Hrant’ız’ sloganının da gündemde tutulmaması lazım. Eğer sürekli gündemde tutulursa ‘demek ki iyi niyetli söylemiyorlar’ kanaati güçlenir.”
26 Ocak’ta Sakarya Valiliği’ni ziyaret eden Bakan Mehmet Ali Şahin, Hrant Dink’in cenazesinde atılan sloganlarla ilgili sorular üzerine şu açıklamayı yapmıştı:
“İnsanların telakkiyelerine göre yorumu değişir. Tabii o gün o cümleleri söyleyenlerin hiçbiri, ertesi sabah Ermeni olarak, Hrant Dink olarak uyanmadı. Benim anlayışıma göre öyle bir cümleyi öneren insanlar şunu kastetmiş olabilir; iyi niyetli olarak düşünüyorum. Kasten öldürülen bir insandır. Adının Hrant Dink olması hiç önemli değildir.
Hangi etnik kökenden geldiğinin de pek önemi yok. Öldürülen bir insandır. Dolayısıyla haksız yere öldürülen bir insana karşı yapılan bu saldırıyı biz kendimize yapılmış sayıyoruz demek istemişlerdir. Ben öyle yorumluyorum. Buradan farklı tartışmalar ortaya çıkarmak, gerginliklere yol açmak, bu ülkenin ve bu ülke insanının yararına değildir.”

Yorumlar kapatıldı.