İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Faili meçhul kalacağını düşünüyordum’

 
NTV, Gazeteci Hrant Dink cinayetle ilgili olarak tutuklanan azmettirici Yasin Hayal’in, polisteki ifadesine ulaştı. Hayal, ifadesinde cinayetin faili meçhul kalacağını düşündüğünü söylüyor.

NTV
Güncelleme: 00:47 TSİ 02 Şubat 2007 Cuma
İSTANBUL – Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetininin azmettircisi olarak tutuklanan Yasin Hayal, emniyetteki ifadesinde cinayetin nasıl adım adım işlendiğini detaylarıyla anlatıyor.

“Ben 2006 yılı başlarından beri Hrant Dink isimli şahsı gazete ve televizyonlardan tanırım. Hrant Dink’in Türklüğe hakaretten yargılandığını biliyorum. Dink’in Ermeni olduğunu ve Agos Gazetesi’nde genel yayın müdürü olduğunu biliyorum. Bunları internet üzerinden öğrendim.”

Hrant Dink, 6 ay hapis cezasına çarptırılmış, ancak ceza ertelenmişti.

Hrant Dink’i öldürmeye karar veren Yasin Hayal, bu fikri ilk olarak Zeynel Abidin Yavuz’a açtığını, Dink’in fotoğraflarını ise daha sonra polise çalıştığı öğrenilen Erhan Tuncel’in getirdiğini söylüyor. Zeynel Abidin Yavuz’un kararsız olduğunu gören Yasin Hayal, tetikçi olarak Ogün Samast’ı seçtiğini vurguluyor.

Yasin Hayal, cinayetin tetikçisi Ogün Samast’ı 17 Ocak tarihinde İstanbul’a gönderiyor. Hayal, Samast’a cinayette kulanılan silahla birlikte 180 YTL de para veriyor.
Ogün Samast, cinayetten 32 saat sonra silahıyla birlikte Samsun Otogarı’nda yakalanmıştı.

Cinayetin tetikçisi Ogün Samast, İstanbul’a geldiğinde Hayal’le 18 Ocak’ta telefonda görüşüyor.

“Ogün bana “Abi ben mekandayım” dedi. Ben de kendisine beklemeye devam etmesini söyledim. O gün 5-6 kez görüştük ve son görüşmemizde işi yarına bırakmasını söyledim.”
Yasin Hayal, duruşmaya getirilişi sırasında “Orhan Pamuk akıllı ol!” diye bağırmıştı.

19 Ocak 2007’de Samast, tekrar Hayal’i arayarak Agos Gazetesi’nin önüde olduğunu söylüyor.

“Ogün, ‘Darlandım abi, sıkılıyorum. İçeri girip birkaç gazeteci vurabilirim’ dedi.”
Samast’ın kameralara yansıyan görüntüsü basına dağıtılmıştı.

Yasin Hayal, Samast’a beklemesini söylüyor ve ardından Hrant Dink’in bankadan çıkıp binaya girdiği sırada arkasına yaklaştığını söyleyen Samast, bir metre yaklaşıp kafasına doğru 3 el ateş ettiğini anlatıyor.

“Ogün, ‘Abi bu işi bitti. Hrant’ı vurdum’ dedi. Ben de kendisine ‘O adam olduğundan emin misin?’ diye sordum. ‘Eminim abi’ dedi. ‘Şu an Bayrampaşa’dayım Yalova’ya gidiyorum’ diye konuştu. Ben de ‘Üç dört gün dışarıya çıkmamasını’ söyleyerek telefonu kapattım.”

Polis ifadesinde cinayetin sadece kendisi ve Ogün Samast tarafından planlanıp gerçekleştirilidiğini söyleyen Yasin Hayal, diğer kişilerin rızası olmadığını iddia ediyor.

Hayal’in ifadesi şöyle bitiyor: Ben bu olayın faili meçhul kalacağını düşünüyordum.

Yasin Hayal, yakalandığında ise olayın tüm sorumluluğunu kabul ediyor.

Yorumlar kapatıldı.