İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni tasarısı Temsilciler Meclisi’nde

 
Sözde Ermeni soykırım iddialarının, ABD Kongresi’nin alt kanadında tanınmasını öngören tasarı, Temsilciler Meclisi’ne resmen sunuldu.

AA
Güncelleme: 12:00 TSİ 01 Şubat 2007 Perşembe
WASHINGTON – Ermeni lobisinin önde gelen isimlerinden Demokrat milletvekilleri Adam Schiff ve Frank Pallone ve Cumhuriyetçi milletvekilleri George Radanovich ve Joe Knollenberg tarafından sunulan tasarı, 435 üyeli Temsilciler Meclisinde halen 140’dan fazla üyenin destek imzasını taşıyor. Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında Pallone, ‘soykırım’ın tanınmasının artık zamanın geldiğini ileri sürerek, Temsilciler Meclisi’nin yeni Demokrat Başkanı Nancy Pelosi’nin de bu yaklaşımı desteklediğini kaydetti ve bunun şanslı bir durum olduğunu iddia etti.

Adam Schiff, tasarının geçmesi için uygun bir ortamın bulunduğunu, ancak bunun kolay olmayacağını, çünkü tasarının kabulünü engellemeye çalışan çevrelerin ellerinden geleni yapacağını söyledi.

Adam Pallone, “Biz de geçmişte Kızılderilileri soykırıma uğrattık. Bunlar her toplumda olabiliyor” dedi.

Bu arada, İstanbul’da geçen günlerde öldürülen gazeteci Hrant Dink’in soykırım iddialarının yabancı parlamentolarda tanınmasının, Türkiye’deki tartışma ortamına zarar verdiğini dile getirdiğinin hatırlatılması üzerine, Schiff, kendilerinin Türkiye’ye değil ABD halkına karşı sorumlu olduklarını söyledi.

Türkiye’yi, ABD’nin müttefiki olarak nitelendiren Schiff, tasarının kabulünün kısa dönemde Türk-Amerikan ilişkilerine olumsuz etkileri olabileceğini, ancak zamanla bunun geçebileceğini savundu. Schiff, “Türkiye’nin hassasiyeti tasarının kabulüne engel olmamalı. ‘Soykırım’ gerçeğini ihmal edemeyiz. Türkiye’nin de bununla uzlaşması gerek” dedi.

Cumhuriyetçi Joe Knollenberg, konuya ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yaklaşımını eleştirirken, George Radanovich de tasarının kabulünün Türkiye’nin de yararına olacağını iddia etti.

Tasarı, resmen sunulmasının ardından, Temsilciler Meclisi’nin dışişleri komitesinin gündemine girecek. Tasarının bu komitede gelecek haftalarda görüşülüp, oylanması bekleniyor.

Tasarı burada kabul edilirse, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na ulaşacak ve üzerinde oylama yapılıp, yapılmaması başkan Pelosi’nin inisiyatifine kalacak.

Yorumlar kapatıldı.