İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erivan’ı dışlayan 3. hattın inşası ağustosta

Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında, petrol ve doğalgaz boru hatlarından sonra Ermenistan’ı devre dışı bırakan demiryolu bağlantısı da hayata geçiriliyor.

Üzerinde 13 yıldır çalışılan Kars-Tiflis-Bakü (KTB) Demiryolu hattının temeli, ağustos ayında atılacak. Projenin imza töreni, 7 Şubat’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı törenle Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te yapılacak. En geç 3 yıl içinde bitirilmesi planlanan hattın devreye girmesiyle, Çin ile Avrupa arasında kesintisiz bağlantı sağlanacak ve tarihî “ipek yolu” bir kez de raylarla hayat bulacak. Tiflis, şubat başında tarihi bir törene ev sahipliği yapacak. Türkiye Başbakanı Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Şaakaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KTB demiryolu projesine imza atmak için bir araya geliyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum enerji boru hattı projelerini takip edecek proje ile üç ülke arasındaki işbirliği daha da gelişecek. KTB demiryolu hattı, doğuda Çin Halk Cumhuriyeti ve Kazakistan demiryolu hatları ile, batıda ise Boğaz geçişli Marmaray demiryolu tüneli üzerinden Avrupa demiryolu ağı ile irtibatlandırılacak. 2010 yılı ikinci yarısında, Asya ile Avrupa arasında kesintisiz, güvenilir ve hızlı kargo ve yolcu taşımacılığı imkânı sağlanacak. Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin Türkiye kısmında kalan 76 kilometrelik demiryolu inşaatı 286 milyon Yeni Türk Lirası’na (YTL) mal olacak. Gürcistan kısmında kalan 29 kilometrelik demiryolu hattının maliyeti ise 314 milyon 600 bin YTL’ye mal olacak.

Son nokta Ankara’da konuldu

ABD yönetimi, ABD Eximbank’ının, “Ermenistan’ın devre dışı bırakıldığı” gerekçesiyle hattın finansmanına kredi vermesini yasaklamıştı. Projenin özellikle Gürcistan bölümünde finansman sıkıntısı yaşanıyordu. Sorun, Azerbaycan’ın Gürcistan’a kredi vermesi ile aşıldı. Bununla ilgili anlaşma ise geçtiğimiz 13 Ocak’ta Tiflis’te imzalandı. Gürcistan, yıllık yüzde 1 faizli krediyi 25 senede ödeyecek. Azerbaycan, kendi sınırları içinde kalan 160 kilometrelik hattın rehabilitasyonunu kendi imkânlarıyla yapacak. ABD’nin karşı çıktığı, buna karşın özellikle Çin ve Kazakistan’ın büyük destek verdiği projenin gerçekleşmesiyle ilk yıl, 4 buçuk milyon ton yük taşınması öngörülüyor. Çin ve Kazakistan, sonraki yıllar için Ankara’ya yıllık 10 milyon ton yük garantisi verdi. Demiryollar Limanlar Havameydanları (DLH) Genel Müdürü Ahmet Arslan, “2026’ya gelindiğinde hattan taşınacak yük miktarı 28 milyon tonu geçecek.” dedi. Üç ülkenin ulaştırma bakanlığı bürokratlarının Ankara’da yaptıkları çalışma ile projede imza aşamasına gelindi. KTB hakkında bilgi veren DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan, hattın temelinin ağustos ayında atılmasının planlandığını aktardı. Arslan, “Projenin diğer ülkelerle eşzamanlı olarak bitirilmesi kararlaştırıldı. Önümüzdeki günlerde kamulaştırmaya başlıyoruz. Mayıs sonu gibi kamulaştırmayı bitirmeyi hedefledik. Hemen arkasından ihale süreci başlayacak ve yılın ikinci yarısı ağustos, en geç Eylül ayında ‘tarihî ipek demiryolu’ için ilk kazma vurulur.” dedi. Arslan, hattın altyapı ihalesinin çift hat üzerinden inşa edileceğini; ancak tek hatta ray döşeneceğini anlattı. Arslan, yük yoğunluğunun artması halinde altyapısı hazır olan diğer hattın hemen devreye sokulacağını belirtti.

Ermenistan: Engelleyemiyoruz

Erivan yönetimi, bugüne kadar yaptığı açıklamalarda, Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu’nun yalnızca “politik amaçlı olduğunu” savunuyor ve ekonomik açıdan yarar getirmediğini belirtiyordu. Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Victor Soghomonian, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, benzer düşünceleri tekrarladıktan sonra, “Komşularımız, bu projeyi hayata geçirecekler ve biz bunu engelleyemiyoruz.” ifadesini kullandı.

Bu arada Türkiye ile Gürcistan, geçen sene de Batum Havaalanı’nın ortak kullanımına ilişkin bir anlaşmaya imza atmıştı. Acara Özerk Cumhuriyeti’nde yapılan uluslararası havaalanı Nisan 2007’de hizmete açılacak. Havaalanını, iki ülke ortak kullanacak. Söz konusu sistem, Cenevre Havaalanı’nda başarı ile uygulanıyor. Tiflis, geçen yıl Türkiye’ye vizeyi de kaldırmıştı.

Yorumlar kapatıldı.