İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Düşmanlık bitsin’

 

CENK BAŞLAMIŞ Moskova

Eski Ermenistan başbakanı Armen Darbinyan, hem Ankara ile Erivan arasındaki ilişkilerin düzelmesi hem de özellikle Ermeni tarafının kendisini sorgulaması amacıyla kampanya başlattı.
Rus-Ermeni Üniversitesi Rektörü de olan Darbinyan, Milliyet’in sorularını telefonda yanıtlarken, “Ben ilk adımı attım. İki ülkenin siyasetçilerine, aydınlarına, sivil toplum örgütlerine görev düşüyor. İki halk arasında uzlaşma sağlanması amacıyla elimden geleni yapmaya hazırım” dedi.
Darbinyan, Ermenistan’da tartışma başlatan görüşlerini ilk kez Rus Vedomosti gazetesine yazdığı makalede dile getirdi. Darbinyan, Dink’in cenazesine yüz binlerce kişinin katılmasının Ermenistan’da Türkler hakkındaki önyargıyı yıktığını belirterek, “Doğrusunu söylemek gerekirse, Türk vatandaşlarının Dink’in düşünceleriyle böylesine samimi bir dayanışmada bulunacaklarını hiçbirimiz beklemiyorduk” dedi.

‘Dönüm noktası’
Cinayete gösterilen tepkinin Türkiye’de köklü değişiklikler yaşandığını gösterdiğini belirten Darbinyan, Dink’in cenaze töreninin Türk ve Ermeni halkları arasındaki ilişkilerde dönüm noktası olması gerektiğini söyledi.
“Türkiye’nin tarihte işlediği suçları kabul etmesi gerektiği” yolundaki Ermeni tezini tekrarlayan Darbinyan’ın asıl yankı yaratan değerlendirmesi ise, “Düşman Türkler imajının artık tarihi gerçeklerle örtüşmediğini” vurgulaması oldu. Eski başbakan, Erivan’ın Ankara politikasını netleştirmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’den toprak talebimizin bulunmadığının kesin olarak açıklanması gerekiyor” dedi. Türkiye’nin Ermenistan’la diplomatik ilişki kurmamasının en önemli nedenlerinden biri, Ermeni Anayasası’nda da yer alan toprak talebi.
Türk ve Ermeni yönetimlerine Dink’i ortaklaşa Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterme çağrısında bulunan Darbinyan, “İki ülke politikacıların görevi, Dink’in elinden düşen bayrağı yeniden kaldırmaktır. Ben, bu konularda iki ülke kamuoyunda tartışma başlamasını diliyorum” dedi.

Yorumlar kapatıldı.