İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çoğunluk Ogün Samast

 
Yelda
Rahip Santoro’nun katledilmesinden sonra kimsenin yürüyüş yapmadığı Trabzon’dan bir Ogün Samast çıktı.
“Hrant öldürüldü bütün yalancılar sussun” diyen Ayşe Günersu[1] ve “ölen bizim bir parçamız” diyen Ahmet Altan[2] dışında başka samimi, namuslu yazı yayınlanmadı zannederken, Etkin Sanat adresli bir email sayesinde “popüler olmayan” iyi insanların duygularını öğrendim.[3] “Hepimiz Ogün Samast’ız” pankartı taşımalıydık; bu ve benzer cinayetlerin esas sorumlularının içimizde olduğunu, Hrant’ı yalnızlaştıranın bizzat bizler olduğunu, cinayeti toplumsal olarak üstlenmemiz gerektiği gösterirdi bu, diyor. Hay siz çok yaşayın emi, çoğalırsınız inşallah.
Ama okuduklarımın çoğu mide bulandıracak, öfke uyandıracak cinsten. ‘Hepimiz Hrant’ız’ sloganına itiraz olarak “Mehmetçiklere, polislere ve Türk vatandaşlarına da aynı duyarlılığın gösterilmesi gerekiyor. Niye Filistin’de, Çeçenistan’da, Karabağ’da yaşananlara tepki göstermiyoruz?” diyen, Hrant’ı Türk vatandaşı bile saymayan, içimizdeki Hrant’ı değil ama dışardaki müslümanları ‘bizim’ haneye sokan BBP faşistleri, egemen pozisyonu kaba saba açık edenler.
Bir de Hrant benim dostumdu diyen mide bulandırıcılar var. Anti-emperyalizm kisvesi altında Hizbullah propagandası yapan Gerçek Gündem gazetesi mesela. Emperyalizmi Ermenilere (‘Emperyalizm, Fransa ve Ermeniler’), MİT’i Kürtlere (Kürtleri en iyi MİT anlar”) yakıştıran başlıklar seçen bu gazete eski bir Hrant Dink röportajını yayına şu başlıkla soktu: Avrupa bedel ödemeli.[4]
‘Hepimiz Hrant’ız diyen kalabalığı ile Türkiye’nin, birçok Avrupa ülkesinden daha özgürlükçü ve çağdaş bir profil çizdiğini öne süren Cumhuriyet gazetesinin de karın ağrısı Avrupa: ‘Biliyoruz ki olayın bu yanı Batı’da es geçilecektir; menfur cinayet Türkiye’ye karşı Avrupa’daki önyargıları besleyecektir.’
Tıpkı, katilin emniyet eliyle Türk bayrağı ve ‘Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terkedilemez’ sözü önünde posterleştirilmesi gibi[5], Cumhuriyet de adeta Dink’in öldürülmesi insanlık için iyi olmuştur, diyor: ‘Ne olursa olsun, Hrant Dink’in öldürülmesi, etnik düşmanlıkları beslemek, tarihsel kan davalarını güncelleştirmek yerine insanlığa, çağdaşlığa, dostluğa yönelik fikirleri güçlendirirse bir teselli duygusu duyumsanabilir.’[6] Cenaze senin olmayınca böyle teselli bulursun tabii.
Sözde laik gerçekte totaliter Cumhuriyet gibi islamcıların Yeni Şafak’ı da Hrant’ın ölümünü ‘işe yarar’ hale getirmeye çalışıyor. [7] On yıldan fazla süren bir ‘dostluğun’ ardından edilen laflara bakın:
‘Tek bir soru sordum kendime; Hrant’ın ölümü ne işe yarar? Bu soruya cevap bulmalıyım, çünkü Türkiye’nin sahip çıktığı bu ölüm, hayattan, barıştan, huzurdan yana olanların işine yaramalıdır, katillerin değil.’
Cumhuriyet’le Yeni Şafak’ı buluşturan, Türk-Müslüman olmayanlara karşı derin düşmanlık. Hrant’ı çok seviyoruz numarası altında, yurtlarından attıklarına (Ermeni diyasporası) ve kalanlara (Ermeni Patrikliği) yönelik aynı düşmanca soruları soruyorlar:
Diaspora için bu cinayet bir fırsat mı? Hrant ile Patriklik makamı arasındaki sorun neydi? Müslüman bir yazar, milliyetçi bir Ermeni tarafından vurulmuş olsaydı… cenazeye katılır, “hepimiz Türküz”, “hepimiz ….” der miydiniz? Hrant Dink neden Ermeni Protestan Mezarlığı’na gömülmedi de Ortodoks Mezarlığı’na gömüldü?
Allah rahmet eylesin, Allahım acı ona, varsa suçlarını bağışla demek. Gayrımüslime öldüğünde böyle iyi dilekte bulunmayacakmışız. Hrant’ın cenaze töreninden sonra Diyanet İşleri Başkanlığı müslümanların, gayrimüslimlere rahmet dilemesinin caiz olmadığını bildiren bir fetva yayınladı. Şimdi müslümanlık buysa, bunun sıkı bir reformdan geçmesi gerekmez mi? Bu kurum ki Başbakanlığa bağlıdır, ondan hesap sorulması gerekmez mi?
[1] http://www.gundemimiz.com/haber.asp?haberid=27754
[2] http://www.gazetem.net/ahmetaltan.asp
[3] http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=hepimiz+ogun+samast+iz
[4] http://www.gercekgundem.com/?p=35449
[5] http://www.aktifhaber.com/read_news.php?nID=98718
[6] Cumhuriyet, Zanlı ve Olay?.. 22.1.2007
[7] http://www.yenisafak.com.tr/roportaj/?t=29.01.2007&q=1&c=16&i=26901&Mesrob/II/Babama/a%F0lamad%FD%F0%FDm/kadar/Hrant%FDn/arkas%FDndan/a%F0lad%FDm

Yorumlar kapatıldı.