İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

STK’lar arasında görüş ayrılığı sürüyor

Hrant Dink cinayetinin ardından Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesi yeniden gündemde. Sivil toplum kuruluşları 301’inci maddenin değiştirilmesi için yeniden harekete geçiyor. Sivil toplum örgütlerinin maddenin en azından bir bölümünün ortak bir metinle değiştirilmesi teklifinin hükümete iletilmesi bekleniyor.

Kasım ayında başlayan süreç, Türklüğün tanımı üzerinde anlaşma sağlanamadığı için tıkanmıştı.

Hükümet daha önce ‘Türklüğün tanımı’ ve ‘Türklüğe hakaret’ konularında görüş birliğine varamayan sivil toplum kuruluşlarından ortak görüş oluşturmalarını istiyor. Ancak kuruluşlar arasında fikir ayrlıkları devam ediyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yanı sıra Türk-İş ve TİSK gibi kuruluşlar hala farklı düşünüyor.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Her ülke kendisini korumak zorunda. Ama muğlak ifadelerin netleşmesi lazım. Bir daha tekrar bir araya geleceğiz. Biz uzlaşacağımız kanaatindeyiz. Bunu da bir an önce hükümete bildireceğiz. İKV Başkanı bir platform oluşturuyor. Farklı düşünen arkadaşlarımızla belli bir noktada uzlaşıp bunu hükümete sunacağız” dedi.

Görüş ayrılıkları sivil toplum kuruluşlarının toplanma sürecine de yansıyor.

TBB’den toplantı çağrısı

İktisadi Kalkınma Vakfı’nın yanı sıra Türkiye Barolar Birliği de sadece meslek birliktelerinden oluşan dar bir çatı altında sivil toplum kuruluşlarını cuma günü bir araya getirmeyi planlıyor.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, 18 sivil toplum örgütünü, TCK’nın 301’inci maddesiyle ilgili ortak görüş belirlemek için toplantıya çağırdı.

Geçtiğimiz kasım ayında 11 sivil toplum örgütü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ederek 301’inci maddenin değiştirilmesini istemişti.

Başbakan’ın, ‘Bir metin üzerinde anlaşın, bize iletin, değiştirelim’ teklifi üzerine sivil toplum örgütleri kendi aralarında toplanmış ancak görüşmelerden bir sonuç çıkmamıştı.

Anlaşmazlık özellikle ‘Türklüğün tanımı’ üzerinde yoğunlaşmış, TİSK ve Türk-İş, ‘Türklüğün tanımı’nın değiştirilmesine karşı çıkmış, DİSK ve Hak-İş bu değişiklik yapılmadan metnin altına imza koymayacağını açıklamıştı.

Kilitlenen görüşmelerde sivil toplum kuruluşları 301’inci maddede ceza indirimi ve madde metninde AİHM’e atıf konusunda anlaşmaya varmışlardı.

Yorumlar kapatıldı.