İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sözde tasarı ABD Temsilciler Meclisine sunuldu

 30 Ocak 2007

Sözde Ermeni soykırım iddialarının, ABD Kongresinin alt kanadında tanınmasını öngören tasarı, Temsilciler Meclisine resmen sunuldu.

Ermeni lobisinin önde gelen isimlerinden Demokrat milletvekilleri Adam Schiff ve Frank Pallone ve Cumhuriyetçi milletvekilleri George Radanovich ve Joe Knollenberg tarafından sunulan tasarı, 435 üyeli Temsilciler Meclisinde halen 140’dan fazla üyenin destek imzasını taşıyor.

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında, Pallone, “soykırımın” tanınmasının artık zamanın geldiğini ileri sürerek, Temsilciler Meclisinin yeni Demokrat Başkanı Nancy Pelosi’nin de bu yaklaşımı desteklediğini kaydetti ve “bunu şanlı bir durum” olduğunu iddia etti.

Milletvekillerinden Schiff, tasarının geçmesi için uygun bir ortamın bulunduğunu, ancak bunun kolay olmayacağını, çünkü tasarının kabulünü engellemeye çalışan çevrelerin ellerinden geleni yapacağını söyledi.

Milletvekillerinden Pallone, “Biz de geçmişte Kızılderilileri soykırıma uğrattık. Bunlar her toplumda olabiliyor” dedi.
Bu arada, İstanbul’da geçen günlerde öldürülen gazeteci Hrant Dink’in soykırım iddialarının yabancı parlamentolarda tanınmasının, Türkiye’deki tartışma ortamına zarar verdiğini dile getirdiğinin hatırlatılması üzerine, Schiff, kendilerinin Türkiye’ye değil ABD halkına karşı sorumlu olduklarını söyledi.

Türkiye’yi, ABD’nin müttefiki olarak nitelendiren Schiff, tasarının kabulünün kısa dönemde Türk-Amerikan ilişkilerine olumsuz etkileri olabileceğini, ancak zamanla bunun geçebileceğini savundu. Schiff, “Türkiye’nin hassasiyeti tasarının kabulüne engel olmamalı. ‘Soykırım’ gerçeğini ihmal edemeyiz. Türkiye’nin de bununla uzlaşması gerek” dedi.

Knollenberg, konuya ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığının yaklaşımını eleştirirken, Radanovich de tasarının kabulünün “Türkiye’nin de yararına olacağını” iddia etti.

Tasarı, bugün resmen sunulmasının ardından, Temsilciler Meclisinin dışişleri komitesinin gündemine girecek. Tasarının bu komitede gelecek haftalarda görüşülüp, oylanması bekleniyor.

Tasarı burada kabul edilirse, Temsilciler Meclisinin genel kuruluna ulaşacak ve üzerinde oylama yapılıp, yapılmaması başkan Pelosi’nin inisiyatifine kalacak.

Yorumlar kapatıldı.