İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Osmanlı’da oyun bitmez

Mehmet Barlas

DERİN DEVLET.

BAŞBAKAN Erdoğan, Kanal 7’deki ” İskele Sancak ” programında Mustafa Karaalioğlu ile söyleşirken Hrant Dink suikastı ve buna bağlı olarak ” Derin Devlet ” kavramı da gündeme geldi.
Erdoğan, suikastın cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilişkilendirilmesine tepki göstererek, ” Bunların konuşulmasını dahi doğru bulmuyorum ” diye konuya girdi.. Derin devletin varlığıyla ilgili soru üzerine de şöyle konuştu:
– Derin devletin varlığına katılmıyorum diye bir şey yok, katılmıyorum olur mu, neden olmasın. O her zaman olmuş. Türkiye Cumhuriyeti döneminde başlamış bir şey de değil. Ta Osmanlı’ dan. Bu gelenekten gelen bir şey zaten. Ama bunu minimize etmek, mümkünse yok etmek, bunu başarmak gerek.
Aslında sade ” Derin Devlet ” değil, ” Rüşvet “, ” Siyaseten Katl ” ve benzeri konular da gündeme gelince hep ” Bunlar Osmanlı’ da da vardı ” denilmez mi? Yani Osmanlı’nın şifresini çözebilsek, bunun Türkiye Cumhuriyeti’ne yansımalarını daha kolay bulabiliriz.
Atasözlerinde ve deyimlerde, bu şifrenin ipuçları var.Mesela Osmanlı’da ” Davacısı kadı olanın, yardımcısı Allah olsun ” denilmez miydi? Veya ” Osmanlı’da oyun bitmez “, bu şifrelerden biri değil midir? Diğer bazı özdeyişler de şunlar:
– Osmanlı fısıltıdan hoşlanmaz.
– Osmanlı’nın yanında gözünü, katip yanında sözünü sakın.
– Osmanlı’ya bir selam ver, ekmeğini düşünme.
– Osmanlı tavşanı araba ile avlar.
– Osmanlı’ya git demezler, tayınını keserler.
– Osmanlı ekmeği yiyip, Moskof’ a dua olmaz.
– Osmanlı’nın ekmeği dizinde.

Yorumlar kapatıldı.