İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Dink cinayeti 11 ay önce ihbar edildi”

 

30 Ocak, 2007 09:22:00 (TSİ)

Erhan Tuncel’in, Hrant Dink suikastını tam 11 ay önceden bildiği iddia ediliyor

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastıyla ilgili olarak her geçen gün daha çarpıcı iddialar ortaya çıkıyor. Son iddiaya göre suikastın kilit isimlerinden Erhan Tuncel, muhbir olarak çalıştığı dönemde Hrant Dink cinayetini Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne 11 ay önceden ihbar etti.

Milliyet ve Sabah gazetesindeki iddialara göre emniyet adına çalıştığı iddia edilen Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencisi Erhan Tuncel, Hrant Dink suikastını tam 11 ay önceden biliyordu.

Tuncel, konuyu Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne ihbar etti. Trabzon Emniyet Müdürlüğü ise resmi yazıyla Ankara ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü uyardı, ama işlem yapılmadı.

Gönderilen resmi yazıda, “Trabzon’da oturan Yasin Hayal İstanbul’a gelerek Hrant Dink’i vuracak ve Yasin Hayal İstanbul’da bir akrabasının yanında kalacak” duyumu alındığı belirtildi.

Konuyla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek herhangi bir açıklama yapmadı.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ise iddiaların araştırılacağını söyledi.

ABD Temciler Meclisi’nde Dink cinayetini kınama tasarısı

Bu arada, ABD Temsilciler Meclisi’ne gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesinin kınanmasını öngören bir tasarı sunuldu. Benzer bir tasarının bu hafta içinde senatoya da gelmesi bekleniyor.

Tasarıda, ayrıca, Türkiye’nin, ifade özgürlüğünü koruyucu önlemler alması ve TCK’nın 301’inci maddesini kaldırması da talep ediliyor. Amerikalı Ermeniler tasarıyı destekliyor.

Demokrat partili milletvekili Adam Schiff de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, 44 Temsilciler Meclisi üyesinin imzasını taşıyan bir mektup yazarak Dink’in öldürülmesini kınadı ve 301’inci maddenin kaldırılmasını istedi.

Dink silahlı saldırı kurbanı

Agos gazetesinin Ermeni asıllı Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak’ta İstanbul Şişli’deki Halaskargazi caddesinde bulunan gazete binasının girişinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Vücuduna üç kurşun isabet eden Dink, olay yerinde can verdi. 17 yaşındaki katil zanlısı Ogün Samast, 20 Ocak’ta Samsun Otogarı’nda yakalandı.

Cinayete Türkiye’nin her kesiminden tepki yağdı. Binlerce kişi İstanbul Taksim Meydanı’nda düzenledikleri yürüyüşte cinayeti protesto etti.

23 Ocak Salı günü gerçekleşen cenaze töreninde Hrant Dink’i onbinlerce kişi son yolculuğuna uğurladı. Törende Şişli’den Yenikapı’ya kadar, toplam sekiz kilometrelik sessiz yürüyüş gerçekleştirildi. Dink’in naaşı Balıklı Ermeni Mezarlığı’nda defnedildi.

Yorumlar kapatıldı.