İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Baykal: “Elbette milliyetçi olacağız”

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Hrant Dink suikastının ardından Türkiye’nin gösterdiği tepkiyi çok doğru bulduğunu, ancak bu olayı sürekli gündemde tutmanın tehlikeli olduğunu söyledi. Baykal, ”Milliyetçilik bu toplumun ana çimentosudur, kimse milliyetçiliği suçlama konusu yapmasın” dedi.

Gazeteci Hrant Dink’e yönelik üzüntü verici cinayet sonrasında, Türkiye’nin çok olgun, çok doğru ve çok kıvanç verici bir tavır takındığını belirten Baykal, insanların üzüntülerini, gerekli toplumsal tavrı takınarak ortaya koyduklarını söyledi.

Baykal, etnik kimlik mücadelesinin canlandırılması ihtimalinin ise herkesi rahatsız ettiğini ve kaygılandırdığını ifade etti.

Salonda bir kişinin, ‘Başka slogan üretilemez miydi?” diye sorması üzerine Baykal, ”Böyle bir tablonun içinde elbette bu tür yanlışlıklar yapıldı. Bu ayrı bir konu ama Türkiye’nin bu olayda derin bir üzüntü içine girmiş olması, bütün dünyada saygıyla karşılandı” diye konuştu.

Bu olayı sürekli gündemde tutarak belli bir hesaplaşmanın parçası haline dönüştürme çabalarının çok yanlış, sakıncalı ve tehlikeli olduğunu belirten Baykal, Türkiye’nin bunları derhal aşması gerektiğini bildirdi.

Baykal, dünyanın inanç, mezhep ve etnik kimlik ekseni etrafında bir çatışmaya doğru sürüklendiğini, Türkiye’nin kendisini bu tehlikelerin dışında tutmaya çalıştığını kaydederek, buna benzer olaylar karşısında yapılması gerekenin, herkesin söylemine dikkat etmesi olduğunu söyledi.

“Herkesi bu milletin parçası olarak göreceğiz”

CHP Genel Başkanı Baykal, kimsenin, başkasının inanç, mezhep ve etnik kimliğini sorgulama durumunda olmamasını isteyerek, ”Kimse, kimsenin inancını, mezhebini etkin kimliğin aklına bile getirmesin. Hepimiz bu vatanın evladı olarak kardeşçe bir dayanışma içinde aynı milletin insanları olarak birbirimizi sevelim, birbirimize sahip çıkalım” dedi.

“Milliyetçilik, bu toplumun ana çimentosudur. Milliyetçilik duygusunun varlığından kimse korkmasın” diyen CHP lideri, “Elbette milliyetçi olacağız, elbette milletimizi seveceğiz. Milletimizin kimliğinden onur duyacağız. Kimseyi dışlamadan, herkesi bu milletin parçası olarak göreceğiz. Bizim milliyetçiliğimiz, bütünleştirici milliyetçilik. Ayırıcı, parçalayıcı, dışlayıcı değil kapsayıcı milliyetçilik. Herkes var bunun içinde. Bu topraklarda yaşayıp, bu ülkeyi seven herkes, bu milliyetçilik anlayışında var” diye konuştu.

Dink cinayetinde hükümete eleştiri

Hrant Dink’in öldürüleceği ihbarının, cinayetten 11 ay önce emniyete yapıldığı yönündeki değerlendirmeleri hatırlatan Baykal, olay ortaya çıkıldıktan sonra da örtbas edilmek istenircesine göz ardı edildiğini söyledi.

Baykal, ”Bu olmaz. Yani bu manzara karşısında, kimse ‘Müfettiş gönderdim, müfettiş konuyu inceleyecek, o incelemenin seyrine göre gerekeni yapacağız’ diye bunu geçiştiremez. Bunun ihbarı 11 ay önce yapılmışsa ve o ihbar doğrultusunda ortaya bu cinayet çıktıysa, bunun hesabını başta başbakan olmak üzere iktidar vermelidir” diye konuştu.

“Kıbrıs’ta iki devletli çözüm şart”

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kıbrıs sorununda, iki devletli çözüm talep ettiğini açıkladı.

Baykal, artık Kıbrıs’ta çözümün tek devlet olmaktan çıktığını belirterek, ”Artık iki devletli çözüm, Kıbrıs için kaçınılmaz hale gelmiştir. İlk kez ben de ‘Kıbrıs’ta iki devletli çözüm’ deme noktasına geldiğimi ifade etmek istiyorum” dedi.

Deniz Baykal “Türkiye KKTC’yi ikinci bir devlet olarak sahiplenmelidir” ifadesini kullandı.

CHP lideri, Kıbrıs Rum yönetiminin, KKTC karasularının da içinde bulunduğu ada çevresinde yabancı şirketlere petrol arama izni veren yasayı eleştirdi. Baykal “Bu egemenlik hakkının tek taraflı kullanımıdır” yorumunu yaptı.

Irak ile petrol krizi

Baykal, Irak’la yaşanan Habur sınır kapısına dönük krize de dikkat çekerek, “Hükümet bu dayatmaya boyun eğmemelidir” dedi.

Deniz Baykal, “Irak’ı parçalama oyununa Türkiye’yi de sokmak istiyorlar. Bu ayıba girilmemelidir. Hükümet bu dayatmaya teslim olursa, Türkiye’de yer yerinden oynar. Hükümet bunun ciddiyetini kavramalıdır” diye konuştu.

Irak’ta alarm zillerinin çaldığını söyleyen Baykal, “Türkiye atlatılıyor. Oyalanıyor. Sürekli ilişki kurmaya çalışan şikayet eden bir konuma itiliyor” dedi.

Yorumlar kapatıldı.