İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Roma’daki törende ‘diyalog’ öne çıktı

 

Hrant Dink’i anmak için Roma’da düzenlenen anma toplantısı “diyalog ve anlayış” içinde geçti. Törene katılan Büyükelçi Uğur Ziyal ile Ermenistan Büyükelçisi Şugaryan yan yana gelerek tokalaştı.

Roma’daki Ermeni cemaati, belediye meydanı Campidoglio’da öldürülen gazeteciyazar Hrant Dink’i anmak için bir tören düzenledi. Törene Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Uğur Ziyal ve Türk İtalyan Dostluk Cemiyeti temsilcileri katıldılar. Roma’da yaşayan 200’den fazla Ermeni de törene katılırken, Türk vatandaşları törene ilgi göstermedi.

BARIŞ İÇİNDE GEÇTİ
Avrupa’nın diğer kentlerinde Ermeni cemaatleri tarafından düzenlenen ve Türkiye’ye karşı protesto eylemlerine dönüşen gösterilerin aksine Roma’daki tören barışçıl bir ortamda geçti. Roma’daki Ermeni Cemaati de her ne kadar ilk planda gösteriyi Türk Büyükelçiliği önünde düzenlemek istediyse de, Türk İtalyan Dostluk Cemiyeti’nin törene katılma girişimleri Ermenilerin sert tavırlarını kırdı. Ermeni Cemaati tören boyunca “soykırım” iddialarını dile getirmezken, aşırı sağcı grupların da slogan atmayacağı garantisini verdiler. Karşılıklı diyalog sonucu Hrant Dink’i anma töreni olaysız tamamlandı. Türk-İtalyan Dostluk Cemiyeti’ni temsilen bir grup Türk ve İtalyan vatandaşı törene, “Türk vatandaşı Hrant Dink’i sevgiyle ve saygıyla anıyoruz” yazılı bir pankartla katıldı. Törene terör örgütü PKK’nın üyeleri de katıldı. PKK’lılar, “Hepimiz Kürdüz, hepimiz Ermeniyiz, hepimiz Hrant’ız” yazan pankartlarlar taşıdılar. Bu gruplardan hiçbiri tören esnasında slogan atmadı. Roma’daki Ermeni cemaatinin ikinci başkanı Roberto Attarian da yaptığı konuşmada Büyükelçi Ziyal’e ve Türk vatandaşlarına törene katıldığı için teşekkür etti. Törenden sonra Roma’daki Ermenistan Büyükelçisi Ruben Şugaryan ve Roberto Attarian Uğur Ziyal’le el sıkıştılar. Roma’daki Ermeni cemaati temsilcileri Hrant Dink’i anma töreninde, Dink’in “karşılıklı diyalog ve anlayış” fikirlerine değindiler.

BİRLİKTE YÜRÜDÜLER
Paris’te ise ilk kez Türkler ve Ermeniler bir arada yürüdü. Hirant Dink’in ölümünün ardından Republique meydanında organize edilen “sessiz yürüyüşe” bine yakın kişi katıldı. Bastille’e kadar devam eden gösteriye, Diasporanin en eski ve en etkili isimlerinden, eski Ermeni Meselesi Dernekleri Federasyon Başkanı Ara Toranyan’ın da katılması dikkat çekti. Göstericiler “Hepimiz Ermeniyiz, Hepimiz Hirantız” yazılı dövizlerle yürüdüler. 

Yorumlar kapatıldı.