İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Suikast iki kelle aldı

 

SON üç yıldır önemli olayların meydana geldiği Trabzon’da atama depremi: Vali Hüseyin Yavuzdemir ve Emniyet Müdürü Reşat Altay merkeze alındı. Kararın Dink cinayetiyle ilgili “görevi ihmal ve kusurları bulunduğu” gerekçesiyle alındığı belirtildi.

AÇIKLAMALAR YAKTI

İçişleri Bakanlığı yetkilileri, iki bürokratın açıklamalarının ‘devlet adamlığı ciddiyeti ile bağdaşmadığına’ işaret ederek, Trabzon’daki suç oranı artışının önüne geçilemediğinin altını çizerek şu değerlendirmede bulundu:

“Dink’i öldüren ve azmettiren sanıklar, Trabzon’da 14 hafta rahatça eylem hazırlığı ve atış talimi yapmış. Bu suç örgütü, Dink cinayeti işlenmeden deşifre edilebilirdi. Ancak kentte ciddi anlamda istihbarat boşluğu yaşanmış. Görevi suiistimali söz konusu.”

Yavuzdemir’in “Burada daha çok Ogün var” şeklindeki açıklaması üzerine İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun telefonla çok sert şekilde uyardığı öğrenildi.

VALİ: KIRGIN DEĞİLİM

İçişleri Bakanlığı da ‘son dönemde kentteki olaylarda idarenin ve emniyetin kusur ve ihmallerinin olup olmadığının incelenmesi için 2 mülkiye başmüfettişi görevlendirildiğini’ açıkladı.

Merkeze alınan Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, 9 Eylül 2004’te göreve başladığını belirterek şöyle dedi: “Hükümetin bir tasarrufu. Büyüklerime karşı herhangi bir kırgınlığım yok. Herhangi olumsuz bir düşüncem de yok. Nedenlerini biliyorum. Trabzon’a çok güzel hizmetler vermeye gayret ettik ama kısmet bu kadarmış. Birkaç gün içinde de kentten ayrılacağım.” Trabzon Valiliğine, Vali Yardımcısı Vural Demirtaş’ın vekalet edeceği bildirildi.

——————————————————————————–

Emniyet müdürü dayanmıyor

Emniyet Müdürü Altay ise “Dink’in katil zanlısının kimliğini yarım saat içinde söyleyip yakalanmasını sağladık. Daha ne yapalım, Hainlik mi yaptık, suçlanıyoruz” dedi. Trabzon’da meydana gelen olaylar iki yılda iki emniyet müdürünü koltuğundan etti. Santoro cinayetinin ardından Ramazan Akyürek merkeze atandı. Yerine gelen Reşat Altay kentte 8 ay görev yapmış oldu. Altay’ın yerine Polis Başmüfettişi Arif Akkale atandı. Arif Akkale, 2005 yılında Polis Akademisi Başkanlığı görevine getirilmek istenmiş ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmişti.

——————————————————————————–

Bombalama, linç ve cinayet

Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir’in 2,5 yıllık görevi süresince kentte şu önemli olaylar meydana geldi:

24 Ekim 2004: Hrant Dink’in azmettiricisi olarak tutuklanan Yasin Hayal McDonald’s’ı bombaladı. 6 çocuk yaralandı.

28 Kasım 2004: Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hicabi Cındık, öldürüldü.

6 Nisan 2005: Trabzon kent merkezinde bildiri dağıtan TAYAD üyesi 5 kişi linç edilmek istendi.

8 Ocak 2005: KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadettin Güner uğradığı silahlı saldırı sonucu 2 yaşındaki oğlu Selçukhan’la birlikte hayatını kaybetti.

1 Ocak 2006: Trabzonsporlu futbolcu Fatih Tekke ve eşinin otomobilleri ile Gökdeniz Karadeniz’in eşi Serra Karadeniz’in otomobili ve iş yeri kurşunlandı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

5 Şubat 2006: Rahip Andrea Santaro, 16 yaşındaki O.A. tarafından tabancayla öldürüldü.

20 Ocak 2007: Hrant Dink cinayetiyle ilgili olarak Ogün Samast, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu, Ahmet İskender, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel tutuklandı.

Ufuk TÜRKYILMAZ- Murat ALHAN

Yorumlar kapatıldı.