İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Onbinler Hrant Dink’i uğurladı

 
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, Meryem Ana Kilisesi’nde düzenlenen törenin ardından Balıklı Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verildi.


NTV
Güncelleme: 16:51 TSİ 24 Ocak 2007 Çarşamba
İSTANBUL – Gazeteci-yazar Hrant Dink düzenlenen törenlerin ardından toprağa verildi. Onbinlerce kişi Dink için gerçekleştirilen törenlere katıldı. Cenazede hükümeti Başbakan Yardımcısı Şahin ve İçişleri Bakanı Aksu temsil etti. DİNK İÇİN NE DEDİLER:

Gazeteci Hrant Dink için düzenlenecek cenaze töreni saat 11.00’de Agos Gazetesi önünde başladı. Dink için ilk tören, genel yayın yönetmenliğini yaptığı ve önünde öldürüldüğü Şişli’deki Agos Gazetesi’nin bulunduğu Halaskargazi Caddesi’nde yapıldı.

Törende yapılan anonsta, Türkiye’de binlerce, onbinlerce, milyonlarca Hrant Dink’in bulunduğu, ancak sadece birinin alındığı belirtilerek, “Dink’in idealleri, ülkesi ve onun özlediği dünya ile Türkiye için 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulması” çağrısı yapıldı.

Bu saygı duruşunun ardından aile adına konuşma yapmak üzere Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kızları Sera ve Delal, oğlu Ararat ve gelini Karolin ile midibüsün üstünde oluşturulan kürsüye çıktı.

Rakel Dink, burada yaptığı konuşmada, “bugün çok acılı ve onurlu olarak burada bulunduğunu” belirterek, bu sessiz sevginin kendilerine biraz olsun güç kattığını, kederli bir sevinç yaşattığını söyledi. Kortej daha sonra yürüyüşe geçti. Yürüyüşe katılan onbinlerce kişi Hrant Dink cinayetini sessizce protesto etti.

Rakel Dink: Hangi karanlık unutturabilir sevgini

Rakel Dink’in konuşmasını, aralarında Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth ile tören alanında bulunanların büyük bir bölümü gözyaşları içinde dinledi. Çocuklarıyla birlikte siyah takım elbise giyen ve beyaz atkı takan Rakel Dink, konuşmasının ardından kızları, oğlu ve geliniyle birlikte barış sembolü olan beyaz güvercin uçurdu.

Burada toplanan vatandaşlardan bir bölümü, Türkçe, Ermenice ve Kürtçe “Hepimiz Hrant Dink’iz” yazılı dövizler taşırken, bir kısmı da aynı yazının yer aldığı yelekler giydi.

Bu arada, hem konuşma öncesi, hem de Agos Gazetesi ile Elmadağ arasındaki yürüyüş boyunca Ertan Tekin isimli kişi tarafından Ermeniler’e özgü müzik aleti olan “Duduk” çalındı.Dink’in kasımpatılarla süslenen tabutunun bulunduğu cenaze aracına, törene katılanlarca karanfiller atıldı. Tören alanında uçurulan beyaz güvercinlerden birinin gelip cenaze arabasına konması ve cenaze aracı hareket edinceye kadar burada durması dikkat çekti.

Roth, milliyetçiliğe karşı hükümetten bir duruş beklediklerini ifade ederek, TCK’nın 301. maddesinin de kaldırılmasını istedi. Divan Oteli kavşağında, Dink’in ailesi cenaze arabasıyla birlikte Kumkapı’daki Meryem Ana Kilisesi’ndeki tören için kortejden ayrıldı ve daha sonra kiliseye ulaştı.

AYİN YAPILDI
Hrant Dink’in naaşı, cenaze törenin yapıldığı Meryem Ana Kilisesi’ne getirildi. Omuzlara alınan Dink’in cenazesi, kilisenin orta kısmında hazırlanan katafalka konuldu ve tabutun üzerine beyaz karanfillerle süslü haç şeklinde çelenk bırakıldı. Daha sonra Meryem Ana Kilisesi’nde Hrant Dink için ayin yapıldı.

Dink’in cenazesi, Meryem Ana Ermeni Kilisesi’ndeki törenin ardından kilisenin tam karşısındaki Türkiye Ermenileri Patrikliği’nin bahçesine getirildi. Bahçede ilahiler okunduktan sonra törene Tüm Ermeniler Katolikosu Karekin II’yi temsilen katılan Başepiskopos Hajak Barsamyan, Ermenice bir konuşma yaptı. Barsamyan, Hrant Dink’in katledilmesinden üzüntü duyduklarını ve zamansız ölümünün herkesi sarstığını dile getirdi.

Barsamyan, “Günahsız bir entelektüelin büyük kaybının acısını çekiyoruz. Bu cinayet, bizim cesur ve iyi bir evladımızı bizden aldı. Hrant Dink cesaretle inanç, adalet ve özgürlük için kalemini kullanıyordu. Biz bekliyoruz ki Türkiye, bu cinayeti işleyenleri en sert şekilde cezalandırsın ve arkasındakileri ortaya çıkarsın” dedi.

Bu arada, üzerinde “Cumhurbaşkanı” yazan çelenk alkışlarla karşılanarak kilise bahçesine konulurken, yine üzerinde “T.C Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan” yazılı çelenk ve Türk Silahlı Kuvvetleri çelenkleri de cenazeye gelen çelenkler arasında yer aldı. “Eşi ve Evlatları” yazılı çelenk de Hrant Dink’in tabutunun başına konuldu.

ANNE VE BABASININ YANINA GÖMÜLDÜ
Dink’in cenazesi, Meryem Ana Kilisesi’ndeki törenin ardından Balıklı Ermeni Mezarlığı’na getirildi. Mezarlığın girişindeki musalla taşına konulan Dink için burada da dini tören düzenlendi.

Cenazenin tabutla birlikte mezara indirilmesinin ardından, Dink’in eşi Rakel ve kızları, elleriyle mezara toprak attılar. Daha sonra Hrant Dink’in kardeşleri, oğlu ve diğer aile yakınları da kürekle mezara toprak attı. Cenazenin defnedilmesinin ardından yine din görevlileri tarafından dualar okundu. Bu sırada, törene katılan vatandaşlar da mezarın üzerine çiçekler attılar. Burada da Agos gazetesi önünde olduğu gibi beyaz güvercinler uçuruldu.

Dink’in cenazesi, 19 yıl önce vefat eden babası Sarkis ile 13 yıl önce vefat eden annesi Nıvart’ın yanına defnedildi. Aile kabristanının üzerinde melek figürlü küçük heykel dikkati çekerken, Dink’in mezarına, doğduğu yer olan Malatya’dan getirilen toprak da serpildi.

Tören, konuşmaların ardından sona erdi. Dink ailesi mezarlıktan ayrılırken bazı vatandaşlar, “Yalnız değilsiniz, acınızı paylaşıyoruz” mesajını ilettiler.

Ailenin kabristandan ayrılmasından sonra vatandaşların mezarlığa ziyaretleri sürüyor. Vatandaşlar, Dink’in mezarını ziyaret ederek çiçek bırakıyorlar.

Yorumlar kapatıldı.