İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mesrob II’den Erenerol’a tepki

 
Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, “bir gazeteye açıklamalarda bulunan Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Sevgi Erenerol’un acılı Dink ailesine saygısızlık ettiğini ve özür dilemesi gerektiğini” bildirdi.

NTV-MSNBC VE AJANSLAR
Güncelleme: 12:50 TSI 25 Ocak 2007 Perşembe
İSTANBUL – Türkiye Ermenileri Patrikliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Erenerol’un, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin bir gazeteye açıklamalarda bulunduğu belirtilerek, “Patrikhane adına konuşan Erenerol, aslen Protestan Ermeni olan Hrant Dink’in Balıklı Ortodoks Ermeni Mezarlığına defnedilmesinin ardında kurgulanmış bir tezgah olduğunu iddia etmiş, tezgahı kuranların ise Ermeni Diasporası olduğunu söylemiş” denildi.

Erenerol’un gazetedeki açıklamalarında, Dink’in ailesi ve yakınlarının da bu tezgahın içine alındığını iddia ettiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Erenerol, Hrant Dink’in inancına bile saygı gösterilmediği iddiasında bulunmuş. Erenerol, Hrant Dink ve ailesinin Protestan Ermeni olduğunu öne sürmüş. Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesinin vaizi Krikor Ağababoğlu’nun, Hrant Dink’in çocukluğundan beri kendi kiliselerinde dini vecibelerini yerine getirdiğini, cemaatin içinde yer aldığını ve kilisede Dink için özel köşe bile hazırladıklarını belirttiğini iddia etmiş.”

Açıklamada, Erenerol’un, “Hrant Dink’in mensubu olduğu kilisenin vaizi Ağababoğlu’nun asıl cenazeyi kaldıracak kişi olduğunu” belirttiği de ifade edilerek, “Erenerol, ‘Krikor Ağababoğlu’nun cenazeyi değil kaldırmak, dua etmesine bile izin verilmedi. Türk milleti üzerinde çok büyük oyun oynanıyor’ demiş” denildi.

Açıklamada, Hrant Dink’in kullanıldığına dikkati çeken Erenerol’un, “Onu öldüren Ermeni Diasporası ve ardındaki güçtür. Dink, son zamanlarda onların işlerine çomak soktu. Çünkü kullanıldığını anlayıp, uyandı. Ermeni soykırımı iddialarında tamamen Türklerden yanı tavır almaya başladı. Güneydoğu’daki Kürtleri ‘oyuna geliyorsunuz’ diye aydınlattı. Ancak bu onun sonu oldu. Kullanıldığını fark edince ortadan kaldırdılar. Tetiği çeken kişinin soyadının ‘Samast’ anlamına gelmesi önemlidir” dediği kaydedildi.

PATRİK MESROB II’DEN TEPKİ
Açıklamada, bu iddialara tepki gösteren Patrik Mesrob II’nin şu ifadelerine yer verildi:

“Bu kadın, her dem gündemde kalabilmek için garip ve aşırı milliyetçi iddialarla basında gündem oluşturmaya çalışıyor. Dünyada hiçbir kilise tarafından tanınmayan garip bir patrikhanenin sözcüsü sıfatını daima Türkiye’deki diğer Hristiyan azınlıkları kötülemek amacıyla kullanıyor. Bu hanımefendinin ne yapmak istediği çok muğlak. Maktul Hrant Dink’in annesi ve babası bizim cemaatimizin üyeleriydiler. Hrant Dink’in Ermeni Protestan Okuluna gönderilmiş olduğu doğrudur. Bunda da garipsenecek bir şey yoktur.”

Cemaatlerine mensup olan çocukların Ermeni Katolik veya Ermeni Protestan okullarında okudukları takdirde mezhep değiştirmiş olmayacaklarını ifade eden Patrik Mesrob II, şunları kaydetti:

“Aksine geçmişte birçok Ermeni veli, çocuklarını ücretsiz eğitim vermeleri nedeniyle Protestan misyoner okullarına kaydettirmişlerdir. Hrant Dink, Protestan hayat tarzını ve öğretilerini benimsemiş olabilir, ancak kendisi Ermeni Ortodokstu. Nitekim ailesi de cenaze töreninin Patriklik Merkez Kilisemizde yapılmasını istemiş, naaşının ise maktulün anne ve babasının gömülü olduğu Balıklı’daki mezarlığımıza defnedilmesini dilemişlerdir. Sevgi Erenerol, acılı Dink ailesinin arzusuna saygısızlık etmiştir. Özür dilemelidir. Saygısızlık etmekle kalmamış, üstelik bu utanç verici suikastı da siyasi mecraya çekmeye çalışmıştır. Bu tiksinti veren bir davranıştır. Kendisinden utanmalıdır. Aşırı milliyetçi çevreler, ülkemiz gençlerinin dimağını ırkçı fikirlerle doldurarak çok tehlikeli oyunlar oynamaktadır. Bu gibi menfur cinayetlere vatandaşlarımızın verdiği kitlesel tepki karşısında ne yapacağını şaşırmış durumdadırlar. Ayrıca, Samast soyadının Ermenice ‘kilise bekçisi’ anlamına geldiği de tamamen uydurmadır. Hangi sözlükteymiş, bir de bize göstersinler bari…”

Yorumlar kapatıldı.