İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hrant Dink dosyası AİHM’de

NTV-MSNBC
Güncelleme: 14:42 TSİ 25 Ocak 2007 Perşembe
STRASBOURG – AİHM yetkililerinin NTV’ye verdikleri bilgiye göre, TCK’nın 301’inci maddesinden hüküm giyen Dink, Türk mahkemelerinin hakkında verdikleri kararın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 4 değişik maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle Strasbourg mahkemesine başvuruda bulundu.

Mahkeme yetkilileri, şikayetin temelini sözleşmenin ifade özgürlüğüyle ilgili 10’uncu, adil yargılanmayla ilgili 6’ıncı, cezaların yasallığıyla ilgili 7’inci ve ayrımcılıkla ilgili 14’üncü maddelerinin oluşturduğunu belirtiyorlar.

Başvuruda, TCK’nın 301’inci maddesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüyle ilgili maddesine aykırı olduğu, Hrant Dink’e de Ermeni kökenli olduğu için ayrımcılık yapıldığı not ediliyor.

Dink’in AİHM’e yaptığı başvurunun 15 Ocak günü Strasbourg’a ulaştığı ancak kayıt işleminin yeni yapıldığı bildiriliyor.

Öte yandan, Dink’in öldürülmüş olması başvuruların bireyler adına yapıldığı AİHM’de şikayetin bundan sonra devam edip etmeyeceği tartışması başlatmış durumda.

Mahkeme yetkilileri, bu konuyu Dink’in ailesine soracaklarını, ailenin başvurunun incelenmeye alınması için onay vermesi halinde şikayetin işleme konulacağını söylüyorlar.

Yorumlar kapatıldı.