İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Cenazedeki tepkilerden etkilendim’

 
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Hrant Dink’in öldürülmesinin yol açtığı üzüntünün, Türkler ve Ermeniler arasındaki ilişkilerin yeniden başlatılması için bir fırsat olabileceğini söyledi.

NTV
Güncelleme: 09:57 TSI 26 Ocak 2007 Cuma
İSTANBUL – ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Hrant Dink’in öldürülmesine Türkiye’de gösterilen tepkiden etkilendiğini söyledi.

ABD dahil hiçbir gücün Irak halkına kendi iç meselelerini dikte etmemesi gerektiğini belirten Wilson, ABD’nin PKK’yı desteklediği iddilarının yanlış olduğunu vurguladı.

“ABD TERÖR ÖRGÜTLERİNİ KINIYOR”
Wilson, ABD’nin Türkiye’ye zarar veren ASALA, DHKP-C, PKK gibi tüm terörist grupları kınadığını belirtti. Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin görüşmelerin 2007’de hız kazanacağını umduğunu belirten Wilson, her iki tarafın kabul ettiği iki kesimli, iki toplumlu bir federasyondan yana olduklarını söyledi.

Wilson, Washington’un terör örgütü PKK’yı desteklediği iddialarının doğru olamadığını dile getirdi.

Wilson, Türkiye’de bazı kesimlerin ABD’nin PKK’yı desteklediğine inandığını, fakat bunun doğru olmadığını söyledi. Wilson, ülkesinin PKK ile mücadeledeki kararlılığını yineleyerek, “Amacımız Kuzey Irak’ın terör saldırıları için üs olarak kullanılmamasını temin etmektir. Başkan Bush, Dışişleri Bakanı Rice ve ABD’nin terörle mücadele özel koordinatörü emekli orgeneral Joseph Ralston’un bu amacı doğrultusunda Türk hükümetine bulundukları taahhütleri yerine getirmekte kararlıdır” dedi

Büyükelçi, Avrupa’daki suç şebekelerinden PKK’ya aktarılan mali desteğin ve diğer tür yardımların durdurulmasının önemine de dikkat çekti.

Kerkük’le ilgili gelişmelere de değinen Wilson, bu konuda “meşru bir konumda” bulunan Türkiye’nin söylediklerine kulak verdiklerini söyledi.

Wilson, buna karşın, ABD de dahil hiçbir dış gücün, Irak halkına iç meseleleriyle ilgili dayatmalarda bulunmaması gerektiğini de vurguladı.

“BUSH, ERMENİ TASARISINA MUHALEFETİNİ SÜRDÜRECEK”
Hrant Dink’in ölümünde gösterilen tepkiden etkilendiğini kaydeden Wilson, olayın yol açtığı üzüntünün Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin başlatılması için bir fırsat olduğunu belirtti. Wilson, Bush yönetiminin ABD Kongresi’ndeki Ermeni tasarısına muhafelet etmeyi sürdüreceğini söyledi.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde düzenlenen konferansta konuşan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, İsmail Cem’in vefatından da büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

RALSTON GELİYOR
Toplantıyı izleyen Türkiye’nin Terörle Mücadele Özel Koordinatörü Emekli Orgeneral Edip Başer, ABD’li muhattabı Joseph Ralston’ın 30 Ocak’ta Türkiye’ye geleceğini açıkladı.

Ralston’la ikili temaslarda bulunacaklarını kaydeden Başer, Kuzey Irak’taki Kürt yetkililerle görüşmeyi ise bu aşamada düşünmediklerini ifade etti.

Kuzey Irak’taki yönetiminin PKK ile mücadele konusunda samimi bir niyeti olmadığını vurgulayan Başer, “Ciddi olduklarına inanırsak gider konuşuruz. Fakat Kuzey Irak’ta, PKK destekleniyor. Şu an için görüşmemiz bir yarar getirmez” dedi.

Yorumlar kapatıldı.