İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Artık ‘söz’ yetmiyor

 
RADİKAL – ANKARA – Hrant Dink suikastı nedeniyle yeniden alevlenen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesiyle tartışmalarında, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek’ten daha açık konuştu. ‘Türklüğe hakaret’i suç sayan 301’inci maddeden dolayı bazı problemlerin yaşandığını belirten Gül, yasada değişiklik yapılması gerektiğini kendilerinin de gördüğünü söyledi.
Dink cinayetinin ardından gazetecilerin ‘301 değişecek mi’ sorusuna muhatap kalan Adalet Bakanı Çiçek, Gül’ün aksine, “Şimdi bunu gündeme getirmeyin. Hele bir canaze kalksın öyle konuşalım” demişti. Gül ise Lübnan için yardım konferansına katılmak üzere Paris’e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin daha net mesajlar verdi. Gül, Hrant Dink’in mahkûm olduğu 301’le ilgili soruyu “Biz bir düşüncenin, söylemin arkasında şiddet yoksa, şiddeti tahrik yoksa veya şiddete yol açmıyorsa bütün bu düşüncelerin bu ülkede serbestçe konuşulmasını ve yazılmasını istiyoruz” diye yanıtladı. Bu yönde büyük değişiklikler yaptıklarını ifade eden Gül, “Bugünkü haliyle 301. maddeden dolayı bazı problemlerin yaşandığını görüyoruz” dedi.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, bu çerçevede bütün sivil toplum örgütleriyle açık şekilde görüştüğünü ve farklı teklifleri bütünleştirip getirmelerini istediğini hatırlatan Gül, hükümetin bu konuda iradesini ortaya koyduğunu ifade etti.

Sivil toplumla temas
Bakan Gül, “Bir ülkede hiç kanun olmasın, herkes her şeyi yapsın, kaos olsun kimse istemez. Ama bu yasada bazı değişikliklerin yapılması gerektiğini biz de görüyoruz. Bunun için sivil toplum örgütleriyle yakın temas içindeyiz. Hükümet olarak hiç kimsenin düşüncesini ifade etti diye hapse girmesini istemeyiz” diye konuştu. 301. maddenin değişimine yönelik bir takvim olup olmadığının sorulması üzerine, hükümetin bu konuya sıcak baktığını ifade eden Gül, sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapmayı tercih ettiklerini kaydetti. Gül, bu maddenin bu yıl içinde değişip değişemeyeceğine ilişkin soru üzerine de “Her şey olabilir. Bu, Meclis’in iradesi içindedir” dedi.

‘Hangi örgüt var ortaya çıkacak’
Hrant Dink suikastıyla ilgili soruları da yanıtlayan Gül, hükümetin ilk dakikada olaya el koyduğunu ve daha cenaze kaldırılmadan katilin yakalandığını söyledi. Gül, “Bunun arkasında kimler, hangi örgütler vardır, tek tek ortaya çıkarılacaktır. Bu süreç işliyor şimdi” diye konuştu. Gül, hükümet, siyasetçiler ve medyanın cinayetin ortaya çıkardığı gerçekler hakkında düşünmesi gerektiğini de söyledi.

Yorumlar kapatıldı.