İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yeni bir terörist tipiyle karşı karşıyayız: Yalnız kurtlar

Ruşen Çakır (22.01.2007)

Hrant Dink’in tepeden tırnağa profesyonel bir suikasta kurban gittiği yolunda nerdeyse ortak bir kanı oluşmuş durumda. Kimi “derin devlet” i suçluyor, kimi ardında “yabancı istihbarat servisleri” arıyor, kimileri de Mafya ile de bir şekilde bağlantılı aşırı milliyetçi ve/veya ulusalcı şebekelerin izini sürüyor. Hatta soykırım iddialarında öne geçmek isteyen Ermenilerin komplosu olabileceğini söyleyenler bile var.

Muhtemelen Ogün Samast’ın sorgusundan sonra bu analizlerin hiçbirinin doğru olmadığı ortaya çıkacak, ama kimse elde edilecek sonuca inanmayacak. Birilerinin bir şeyleri gizlediği, örttüğü düşünülecek ve Dink de “faili meçhul” ler arasına katılacak. 17 yaşındaki Samast’ın bu işi tek başına veya çok dar bir arkadaş çevresiyle yaptığına inanan pek çıkmayacak. Tıpkı Trabzon’da rahip Andrea Santoro’yu öldüren 16 yaşındaki O.A. ve Danıştay’ı basıp hakim Mustafa Yücel Özbilgin’i katleden avukat Alparslan Aslan’ın durumlarında söz konusu olduğu gibi.

Ben inanıyorum.

Sevgili Hrant’ın ölüm haberini aldığım ilk andan itibaren bunun profesyonel bir suikast olmadığını düşündüm. Uzmanlıklarına sonuna kadar güvendiğim bazı dostlarımla yaptığım tartışmalarla bu görüşüm iyice pekişti. Katilin hemen yakalanacağını ve işsiz güçsüz, “aşırı milliyetçi” fikirlerle yoğrulmuş küçük bir “Polat Alemdar kopyası” ile karşılaşacağımızı düşünüyorduk. İlk bilgiler bizi doğruluyor gibi.

Çok kişi inanmayacak, kızacak, hatta beni gerçekleri çarpıtıp birilerini kollamaya çalışmakla suçlayacak, biliyorum. Ama son üç acı olayda yepyeni bir terörist profiliyle karşı karşıya olduğumuzu söylemek boynumun borcu. Dünyada 1990 ortalarından itibaren ortaya çıkan bir olguyla bizler yeni tanışıyoruz: “Yalnız kurtlar” (lone wolves).

LİDERSİZ FANATİKLER
Bu kavramı Amerikalı ırkçı lider Alex Curtis buldu, bir diğer ırkçı Tom Metzger de geliştirdi. Tek başına veya küçük hücreler halinde, “lidersiz” örgütlenen ırkçılar böylece istihbarat servislerinin ağlarına takılmayacak, yakalanmaları durumundaysa kimseyi ele vermeyeceklerdi. Zamanla birçok radikal hareket de benzer bir yol izledi. Bu arada kendi başlarına radikalleşen bazı kişilerin de kimseyle doğrudan ilişki kurmadan, kendi başlarına terör eylemlerine yöneldikleri ortaya çıktı.

Özellikle ABD “yalnız kurt terörizmi” konusunda çok hassas. 2004’de bunlarla ilgili yasal düzenleme bile yapıldı. Çünkü 11 Eylül’den sonra El Kaide’ye sempati duyan bazı genç İslamcıların dünyanın dört bir tarafında, bu arada ABD’de de, “yalnız kurt” olmayı tercih ettiklerinden kuşkulanılıyor. Bizde de İbdacılar’ın “kendinden zuhur” kavramıyla, merkezle gevşek ilişkiye sahip hücreleri teşvik etmelerini “yalnız kurt terörizmi” ne benzetebiliriz.

‘HEPİMİZ OGÜNÜZ’
Öncelikle katilleri küçümsemekten vazgeçmeliyiz. Onları bu noktaya nelerin sürüklediğini bulup bataklığı kurutmamız şart. Evet bu çok zor, hatta imkansız. Çünkü ülkeyi yönetenler, güvenlik birimleri, aydınlar, medya serinkanlı, objektif ve bilimsel davranmıyorlar. Hep “eski” ile yaşıyor, “yeni” olanı, “değişen” i anlayamıyor, belki anlamak istemiyorlar.

Sonuçta “Hepimiz Hrantız” diyerek kendimizi kurbanla özdeşleştirip vicdanımızı rahatlatıyoruz. Halbuki “Hepimiz Ogünüz” demeli, derin bir vicdan azabı çekmeli ve kendimizle, toplumumuzla yüzleşmeliyiz.

Aksi takdirde bu topraklar daha çok “yalnız kurt” çıkarır.

ÜNLÜ YALNIZ KURTLAR

* “Unabomber” lakaplı entelektüel çevreci Theodore Kaczynski 1978-1995 arasında sağa sola bombalı mektup yollayıp üç kişiyi öldürdü.

* 1993-1997 arasında Franz Fusch adlı Avusturyalı yabancı düşmanı değişik yöntemlerle dört kişiyi öldürdü.

* 24 Şubat 1994’de Baruch Goldstein adlı Yahudi fanatik El Halil’de 29 Filistinliyi öldürdü.

* Aşırı sağcı Timothy McVeigh 19 Nisan 1995’de Oklohama’da kamu binasını havaya uçurup 168 kişiyi öldürdü ve idam edildi.

* 4 Kasım 1995’de Yigal Amir adlı Yahudi fanatik İsrail Başbakanı Yitzak Rabin’i öldürdü.

* 1996-98 arasında Eric Robert Rudolph adlı dinci fanatik üç kişiyi öldürdü.

* Nisan 1999’da Londra’da Neo-Nazi David Copeland yolladığı bombalı mektuplarla üç yabancıyı öldürdü.

* 10 Ağustos 1999’da ırkçı Buford Furrow Jr. Los Angeles’da bir Yahudi merkezine saldırıp bir postacıyı öldürdü.

* 17 Ağustos 2005’de Asher Weisgan adlı fanatik Yahudi bir otobüs şoförü Batı Şeria’da dört Filistinliyi öldürdü.

* 3 Mart 2006’da Muhammed Rıza Taziriazar Kuzey Carolina Üniveristesi’nde jipiyle öğrencilerin arasına dalıp 9 kişiyi yaraladı.

* 28 Temmuz 2006’da Navid Efzal Hak, Seattle’da bir Yahudi merkezini basıp bir kadını öldürdü.

Yorumlar kapatıldı.