İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yasin Abi ’vur’ dedi, gittim vurdum

22 Ocak 2007

İbrahim SEZEN- Şenol ÇAKIR- İsmail AKDUMANMurat SANDIKÇI- İsmail TEMİZ/ DHA

Önceki akşam Samsun Otogarı’nda cinayet silahıyla yakalanan Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast jandarma karakolundaki ilk ifadesinde olayı anlattı. Cinayeti tek başına işlediğini öne süren Ogün Samast, “Yaylada atış talimi yapanların arasında iyi silah kulllandığım ve iyi koştuğum için seçildim. Silahı Yasin Hayal verdi, ’Gazan mübarek olsun’ diyerek uğurladı”dedi.

AGOS Gazetesi’nin Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katil zanlısı Trabzonlu 17 yaşındaki Ogün Samast, yakalandıktan sonra verdiği ifadede “Yazıları ve televizyondaki konuşmaları kanıma dokunuyordu. Direkman vurdum. Pişman değilim” dedi.

İstanbul’dan cumartesi günü saat 13.30’da Hopa’ya hareket eden ’Metro Turizm’e ait 34 JAZ 53 plakalı otobüsün 21 numaralı koltuğuna memleketi Trabzon’a gitmek için oturan Ogün Samast, Samsun’da nefes kesen operasyonla ele geçti. Katil zanlısının kamera görüntülerinin yayınlanmasından sonra baba Ahmet Samast’ın, ’O kişi benim oğlum Ogün’ diyerek polise başvurmasıyla zanlının kimliği saptandı. Samast’ın, memleketine gitmek üzere bindiği otobüs belirlendi ve 10 dakika sonra Samsun’da olacağı bilgisine ulaşıldı. Otobüse Çevre Yolu’nda operasyon yapılmasının yolcular için riskli olacağı düşünülerek, telefonla şoföre Samsun Otogarı’na girmesi istendi. Otobüse sivil kıyafetli polisler ön kapıdan, jandarma ise orta kapıdan girdi. Jandarma timi tam karşıdaki 21 numaralı koltukta oturan Ogün Samast’a kimliğini sorup kıpırdayamadan yakaladı. Samast’ın üstünden 1 YTL para çıkarken, raftaki spor çantada, 7.65 milimetre çapında tabanca 7’si şarjöründe 15 kurşun ve beyaz beresi bulundu.

GİTTİM, VURDUM

Otogarda jandarma karakolunda sorgulanan Ogün Samast, peşpeşe sorulardan bunalınca, iki eliyle yüzünü kapatarak derin bir nefes aldıktan sonra “Hiç şey yapmaya gerek yok abi. Gittim, direkman vurdum” dedi. Montunun sol cebindeki küçük boy Türk bayrağını çıkarıp güvenlik güçlerinin kamerasına poz veren Ogün Samast, bayrağı öptükten sonra yeniden katlayıp cebine koydu. Samast, cinayet sırasında bu bayrağın üzerinde olduğunu söyledi.

PİŞMAN DEĞİLİM

Amatör kümede futbol oynadığını ve 4 yıldır Kick Boks yaptığını anlatan Samast, ifade verirken iki kez izin isteyerek sigara içti. Ogün Samast şunları söyledi: “Cinayeti tek başıma işledim. İnternette Dink’in Türkler için söylediklerini okudum. Yazıları ve konuşmaları kanıma dokunuyordu. Zoruma gidiyordu. Öldürmeye karar verdim. İstanbul’a 2 gün önceden gittim. Bugün olsa yine yaparım. Pişman değilim.”

Samast, cinayeti de şöyle anlattı: “17 Ocak Çarşamba günü Trabzon’dan İstanbul’a hareket ettim. Perşembe günü öğleden sonra Esenler Otogarı’na vardım. Geceyi terminalde geçirdim, Cuma sabahı otobüsle Şişli’ye gittim. Agos Gazetesi’ne gidip Hrant Dink’le görüşmek istedim, ancak görüşemedim. Cuma namazı yaklaşmıştı. Şişli Camii’ne gidip cuma namazını kıldıktan sonra yeniden gazetenin önüne gittim. Hrant Dink, binadan çıkıp bir bankaya girdi. Bankadan çıkıp gazeteye giderken beni görünce irkildi. 10 dakika sonra yine gazeteden çıktı. Arkasından yanaştım ve 1 metre mesafeden peş peşe ateş ettim. Pişman değilim, bugün yine yaparım”

ORMANDA ATIŞ TALİMİ

Samast, İstanbul’da ilk ifadesinde şunları söyledi: “Trabzon’da Yasin Hayal’ın gözetiminde atış ve spor talimi yaptım. 15-17 yaş grubunda 10 çocuk arasında iyi silah tuttuğum ve hızlı koştuğum için bu göreve ben seçildim. İstanbul’a giderken Aslan İskender, cebime 180 YTL koydu. Cinayet silahını Yasin Hayal verdi, ’Gazan mübarek olsun’ diyerek uğurladı.” Katil zanlısı itirafları sırasında sık sık “Yasin Abi bunları duymasın. Anlattığımı ona söylemeyin” dedi.
En çok 16 yıl hapis

OGÜN Samast’a, TCK’nın 82. maddesindeki, “Tasarlayarak kasten adam öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açılacak. 17 yaşında olduğu için ağırlaştırılmış müebbet yerine, 18-24 yılla yargılanabilecek. İnfaz kanunu hükümlerine göre 16 yıl hapis yatacak.

Yorumlar kapatıldı.