İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Soykırıma Ceza Yasası” İçin Paris’te Eylem

Fransa’da “Soykırım İnkarına Karşı Ermeni Duyarlılığı” (VAN) adlı Birlik, Fransa Meclisi’nde 12 Ekim 2006’da kabul edilen “Ermeni Soykırımı’nın İnkarını Cezalandıran Yasa”nın Senato’da bir an önce onaylanması için 25 Ocak’ta eylem yapacak.

——————————————————————————–
BİA Haber Merkezi
22/01/2007 Erol ÖNDEROĞLU
——————————————————————————–
BİA (Paris) – Fransa merkezli “Soykırım İnkarına Karşı Ermeni Duyarlılığı” (VAN) adlı birlik, Fransa Meclisi’nde 12 Ekim 2006’da kabul edilen “Ermeni Soykırımı’nın İnkarını Cezalandıran Yasa”nın Senato’da bir an önce onaylanması için 25 Ocak’ta eylem yapacağını duyurdu.

Fransa Senatosu önünde yapılacak eylem, Meclis oturumların son bulacağı 22 Şubat 2007’den önce tasanın Senato’da ele alınmasını sağlamayı amaçlıyor.

VAN, Hrant Dink’in karşı çıktığı yasa için eylemde

Yasaya, 19 Ocak’ta gazetesinin önünde öldürülen Ermeni gazeteci Hrant Dink’in de aralarında bulunduğu bir çok kişi “ifade özgürlüğü ve özgür kanaati engellediği” gerekçesiyle tepki göstermiş, yasa senatoda geçtiği taktirde Fransa’ya giderek yasayı deleceklerini bildirmişlerdi. Tasarının kabulü Türkiye-Fransa ilişkilerine zarar vermişti.

Türkiye’nin Fransa’ya “soykırım inkarcılığını ihraç etmeye kalkıştığı”nı savunan VAN, soykırıma uğradıklarını savundukları vatandaşların Fransa tarafından korunması gerektiğine inanıyorlar.

Türk devletini “on yıllardır Ermeni kinini beslemek ve Türk topraklarında ve diğer yerlerde aşırı milliyetçileri cesaretlendirmek”le suçlayan VAN, “Bugün, Türkiye Ermenilerini öldürüyorlar. Onları korumak için Fransa uyruklu Ermenilerin, Bozkurtların kurşunlarına hedef olmaları mı bekleniyor?” diye bir açıklama yaptı. VAN, ayrı bir açıklamayla da, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesini sert bir açıklamayla kınadı.

Soykırımı Cezalandıran Yasa Senato onayını bekliyor

Fransa, Ermeni Soykırımı’nı 2001 yılında çıkardığı bir yasa ile tanımıştı. Ermeni Soykırımı’nı inkar edenleri bir yıl hapis ve 45 bin avro para (85 bin 500 YTL) cezası verilmesini öngören ve 12 Ekim’de Parlamentoda oylanan yasa, 2001 yılına ait yasayı tamamlayıcı nitelikte.

Düzenlemeyle 29 Mayıs 1998 tarihli yasaya, “29 Temmuz 1881 tarihli Basın Kanunu’nun 23. maddesinde yer alan araçlar yoluyla 1915 yılındaki Ermeni Soykırımı’nın varlığına itiraz edenler, aynı yasanın 24. maddesinin öngördüğü şekilde cezalandırılırlar” şeklinde bir 2. madde eklenmesi öngörülüyor. (EÖ/KÖ)
…..
…..

Yorumlar kapatıldı.