İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Katilin hocası bombacı

 

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin katil zanlısı Ogün Samast’ın hocasının 2004 yılında Trabzon’da McDonald’s’ı bombalayan ve 11 ay cezaevinde yatan Yasin Hayal olduğu iddia edildi

Ogün Samast’a cinayette kullandığı tabancayı da bombalama olayından sonra gazetecilerin karşısına çıkıp “3 yıl yatıp çıkarım” diyen, ancak 11 ayda tahliye olan Yasin Hayal’in verdiği saptandı. 2000 yılında kapanan Nizam-ı Alem Ocakları’na devam ettiği belirlenen Yasin Hayal’in tavırlarıyla çevresine bir lider görüntüsü verdiği, çete olarak adlandırılabilecek oluşumda da Ogün Samast, Muhammed İ. (19), Ersin Y.’de yer almaktaydı.

ZENGİN KADIN

İfadelerinde İstanbul’da zengin bir kadınla tanıştığı ve bu kadından bol miktarda para aldığı yönünde bilgiler olan zanlının üstünden ise sadece 1 YTL çıktı. Ogün Samast’ın yakalandıktan sonra götürüldüğü Jandarma Otogar Karakolu’nda da ilginç bir olay gerçekleştirdi. Jandarmanın “Rahat ol, rahat davran” gibi telkinlerinden sonra Samast, kot montunun dış cebinde taşıdığı Türk bayrağını çıkartıp öptü, alnına koydu ve tekrar cebine yerleştirdi.

Trabzon’un Pelitli Beldesi’nde yaşayan Samast ailesinin reisinin Pelitli Belediyesi’nde geçici işçi statüsünde çalıştığı, ekonomik durumlarının da çok iyi olmadığı öğrenilirken Ogün Samast’ın sık sık babası Ahmet Samast ile para meselesi yüzünden tartıştığı belirlendi. Çevresinde sakin ve çok konuşmayan biri olarak tanınan katil zanlısının, son günlerde ise hırçın bir tavır takındığı, yakınları ve arkadaşlarıyla da tartıştığı bildirildi. Katil zanlısı Ogün Samast’ın 10 gün önce yine harçlık yüzünden babasıyla tartıştığı ve İstanbul’a gittiği, Trabzon’a ise çok miktarda para ile döndüğü iddia edildi. Ancak jandarma ve polisin bu yönde yaptığı araştırmalarda, Samast ailesinin hiçbirinin üzerine bankalarda para bulunmadığı saptandı.

Olayın ardından yanıt bekleyen sorular

McDonald’s’ın bombalanmasıve Dink cinayetlerinin failleri internette günlerce kimlerle yazıştı?

Bu isimler yoksul olduğu halde silahları nasıl kolayca elde edebildi?

Böylesine profesyonellik gerektiren saldırılar için eğitim mi aldılar? Aldılarsa kimlerden?

Bunlar alt alta sıralandığında, olayların arkasında bir örgüt olabilir mi?

——————————————————————————–

Komplo var diye bağırdı

KATİL zanlısı Ogün Samast’ın, ifadeleri alınmak üzere Trabzon Emniyeti’ne getirilen yakınları serbest bırakılırken, aralarında McDonalds bombacısı Yasin Hayal’in de bulunduğu 6 kişinin sorgusu devam ediyor. Yasin Hayal gece yarısı Asayiş Şube Müdürlüğü’nde pencereden sarkarak, “Bize oyun oynanıyor. Komplo var” diye bağırdı. Polisler ağzını kapattıkları Yasin Hayal’i odaya çekerken, bu bölümün ışıkları söndürüldü.

——————————————————————————–

Cinayetten sonra eve gidip uyudu

OGÜN Samast’ın cinayetten 2 saat sonra Bayrampaşa’da aynı apartmanda oturan dayıları Yaşar ve Turan Samast’ın yanına geldiği öğrenildi. Kimseyle doğru dürüst konuşmadığı ve hemen uyuduğu öğrenilen Samast’ın, Turan Samast adlı dayısının evinde kaldığı, ertesi sabah Yalova’da bulunan amcalarının yanına gideceğini söyleyerek, ayrıldığı öğrenildi. Olay sabahı ise diğer dayısı Yaşar Samast’a Şişli’ye nasıl gidebileceğini sorduğu dayısının “Şişli’ye gidip ne yapacaksın?” diye sorması üzerine de “Bir arkadaşın düğünü var” diye cevap verdiği kaydedildi.

——————————————————————————–

En çok 16 yıl hapis yatacak

17 yaşındaki Ogün Samast, Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) en ağır ceza olan “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezasına çarptırılsa dahi, en çok 16 yıl hapis yattıktan sonra tahliye olacak. Yasalara göre 18 yaşını tamamlamadığı için çocuk kabul edilen 17 yaşındaki Samast, bu sayede ceza indiriminden yararlanacak ve 33 yaşında özgürlüğüne kavuşacak. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak olan Samast hakkında, TCK’nin 82’nci maddesinde yer alan “tasarlayarak adam öldürmek” suçundan dava açılması bekleniyor. Samast yapılacak yargılamada suçlu bulunursa, “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezasına mahkum edilecek. Ersin BAL / ANKARA

——————————————————————————–

Yenipelitlispor’un adı ‘bombacılar’a çıktı

OGÜN Samast’in bir süre top oynadığı Yenipelitlispor Genel Kaptanı Erol Işık, “Daha önce bomba olayına karışan arkadaşımızı (Mc Donald’s’a bomba atmaktan hüküm giyen Yasin Hayal) topluma kazandırmak için takımımıza almıştık. Ancak bize bir-iki maçta ‘bombacılar’ diye bağırdılar. Bu bizi etkiliyor’’ dedi.

——————————————————————————–

Ne olduğunu bile anlayamadı

SAMAST’ın Samsun Otogarı’nda yakalanmasına tanık olan Tahsin Şener adlı bir yolcu, perona yanaşan otobüse önce sivil, ardından da resmi kıyafetli jandarmaların seri bir şekilde girdiğini söyledi. Güvenlik güçlerinin direnmesine fırsat tanımadan Ogün Samast ile şüphe üzerine yanında ve arkasında seyahat eden 2 genci etkisiz hale getirdiğini belirten Şener, “Jandarma çok seri hareket etti. 21 numaralı koltukta oturan Ogün Samast ile yanında ve arkasındaki koltukta oturan 2 kişiyi hareket etmelerine fırsat vermeden yakaladı’’ dedi.

——————————————————————————–

Ceplerinden altı kurşun, 1 YTL çıktı

SAMAST’ın Samsun Otogarında yakalandıktan sonra yapılan üst aramasında cüzdanından 1 YTL çıktı. Samast’a yakalandığı anda yapılan üst aramasında, muhtemelen suç aleti olduğu bildirilen 7.65 çapında bir tabancanın yanı sıra 6 tabanca mermisi, bir cep telefonu sim kartı, otobüs bileti ve 1 YTL çıktığı öğrenildi. Ogün Samast, yakalandıktan sonra Samsun Emniyet Müdürlüğü’nde verdiği ilk ifadede, “Cuma namazını kıldıktan sonra vurdum’’ dedi.

Cinayetten 10 dakika önce göz göze geldiklerini ve Hrant Dink’in irkildiğini anlatan Ogün Samast şu ifadeyi verdi: “İnternette haberlerde okudum. Orada ‘Ben Türkiyeliyim. Ama Türk kanı pis kandır’ dediği için öldürmeye karar verdim. 17 Ocak’ta Trabzon’dan otobüse bindim. 18 Ocak akşamı İstanbul terminaline indim. Geceyi de terminalde geçirdim.

19 Ocak’ta görüşmek için gazeteye gittim. Ancak görüşemedik. Daha sonra cuma namazını kıldım. Namaz çıkışı da gazeteye gittim. Bu sırada Hrant Dink bir bankaya girdi. Bankadan çıkıp gazeteye gitti. Beni görünce irkildi. 10 dakika sonra gazeteden çıktı. Arkasından yanaştım ve 1 metre uzaklıktan vurdum. Pişman değilim.”

——————————————————————————–

Samastlar kim?

KATİL zanlısı Ogün Samast’ın ailesinin kökeni Oğuz Türkleri’nin bir boyu olan Çepniler’e dayanıyor. Anadolu’daki varlığı 12’nci yüzyıla kadar uzanan Çepniler, tarihte özellikle Doğu Karadeniz bölgesinin Türkleşmesinde oynadıkları rolle yer alıyor. İnternet bilgi bankalarından ebilgi.com’a göre, Samast ailesinin kökenleri Oğuz Türklerinden Çepniler’e kadar gidiyor. Sitede bu soyadı taşıyan ailelerin çoğunlukla Trabzon, İstanbul, Bursa, Tekirdağ, Ankara, Almanya, Fransa, İsveç’te yaşadığı ifade ediliyor. Ailenin ata toprağı ise Trabzon’un Akçaabat İlçesi’ne bağlı Çal Köyü. Bursa’ya 1960’lı yıllarda yerleşen Samast’lar başta zeytincilik olmak üzere farklı sektörlerde faaliyet gösteriyor. Hayri Samast, Trabzon Çal Belediyesi’nde iki dönem belediye başkanlığı yaptı. Samastlar’dan iki kişi de önemli bilişim firmalarında genel müdürlük yaptı.

——————————————————————————–

Gazeteci Dink’i nasıl öldürdüğünü gösterdi

İstanbul Terörle Mücadele Şubesi’nde sorgusu süren katil zanlısı Ogün Samast, Gazeteci Hrant Dink’i nasıl öldürdüğünü tatbikatla anlattı. Ogün Samast saat 23.30’da geniş güvenlik önlemleri altında cinayetin işlendiğı Osmanbey’deki Agos Gazetesi’nin önüne getirildi. Siyah camlı bir minibüsle polis çelik yeleği ve şapkası ile getirilen Samast, güvenliğin tam olarak sağlanmasının ardından araçtan indirildi ve Dink’i nasıl öldürdüğünü gayet soğukkanlı bir şekilde polise anlattı. 5 dakika süren tatbikatın ardından zanlı Samast yine güvenlik önlemleri eşliğinde Terörle Mücadele Şubesi’ne getirildi.

Tatbikat öncesinde ise gazete binası önüne çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edildi. Gazeteye çıkan tüm yollar trafiğe kapatıldı. Vatandaşlar bina önünden uzaklaştırıldı. Dün akşam ayrıca aralarında katil zanlısı Ogün Samast’ın da bulunduğu 7 kişi Adli Tıp Kurumu’nda sağlık kontrolünden geçirildi. Zanlılar için ek gözetim süresi alındı.

Yorumlar kapatıldı.