İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diasporaya davet

 22 Ocak 2007

Uğur ERGAN

Dışişleri Bakanı Gül, Hrant Dink’in yarın yapılacak cenaze törenine katılmaları için Erivan yönetimine, ruhani liderlere ve Ermeni diasporasına tarihi bir davette bulundu. Erivan yönetimi, cenazeye katılacaklarını bildirirken, Ermeni diasporası ve ruhani liderler de olumlu yanıt verdi.

ANKARA, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in cinayete kurban gitmesinin Türkiye ve dünyada yarattığı şok ve infial ortamında, Ermenistan’a yönelik yeni açılımlarda bulundu. Bu çerçevede Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Özel Başmüşaviri Büyükelçi Altay Cengizer’i devreye sokarak, bizzat Erivan yönetimine ve Ermenilerin dünyadaki ruhani liderleri ile Ermeni diasporasına Dink’in yarın yapılacak cenaze törenine katılmaları için davette bulundu. Cengizer’in, Gül adına yaptığı bu davetlere Erivan yönetimi, Ermeni diasporası ve ruhani liderler olumlu yanıt verdi. Dışişleri’nden alınan bilgiye göre, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililer, Dink’in cenaze törenine katılacaklarını bildirdiler.

Büyükelçi Cengizer, önceki gün dünyadaki Ermeni toplumunun önemli liderleri ile temasa geçti. Dışişleri, Ermeni Patriği II. Mesrop Mutafyan’a danışarak tavsiyelerini aldı. Gül’ün tarihi daveti önce Ermenilerin en önemli dini lideri New York Batı Yakası Başpiskoposu Hajak Parsamyan’a yapıldı. Parsamyan, ABD’den tüm dünyadaki Ermenilerin Genel Patriği II. Karekin’den özel izin aldı. Cengizer, Gül adına Ermeni dini lidere şu mesajı verdi:

“Hrant Dink, yaşamıyla, yazılarıyla başaramadığını, menfur bir saldırıda yaşamını yitirerek yaptı. Tüm Türk halkı büyük infial halinde. Tüm Türkiye bu alçakça saldırıya karşı tek yürek, tek ses, tek vücut olmuş durumda. Bu tek yüreklilik, tek seslilik altında sizi de aramızda görmek istiyoruz.”

Cengizer, ayrıca ABD ve Avrupa Ermeni diasporasının önemli liderleri ve Erivan yönetimiyle de temasa geçti. Gül’ün de cenazeye katılacağı bilgisini veren Cengizer, Erivan’dan “Dışişleri’nden üst düzey yetkililerimiz cenaze törenine katılacak” sözü aldı. Cengizer, Türkiye-Ermeni İş Konseyi Brüksel Temsilciliği’nin yanı sıra Inside Europe adlı kuruluşun da başında bulunan Nikolas Tabibyan ile ABD’deki Ermeni diasporasının önemli isimlerniden Edward Grikosyan da yer aldı. Cengizer, iki gündür sürdürdüğü telefon diplomasisinde, Ermeni diasporasına şu mesajı iletti:

“Hrant Dink’in katil zanlılarını yakalayıp cinayetin arkasında kimlerin olduğunu tespit edeceğimizi söylemiştik. Nitekim katil zanlısı yakalandı. Türkiye’de bu cinayete karşı müthiş bir tepki yükselmiş durumda. Bu nedenle, alçakça işlenmiş cinayeti bahane ederek, Türkiye’yi ve Türk halkını suçlayıcı ifadelerden özenle kaçınmak gerekir. Akli selim içinde davranılması lazım. Verilecek tepkiler, Türkiye’yi bu cinayetin arkasında kimlerin, hangi güçlerin bulunduğunu ortaya çıkarmakta teşvik edici olmalıdır. Türk halkı tüm dünyadiki sağduyu sahibi çevrelerden bunu beklemektedir.”

Yorumlar kapatıldı.