İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zanlı Samast İstanbul’da sorgulanıyor

Önceki gün öldürülen Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast, cinayetten 32 saat sonra Samsun Otogarı’nda yakalandı. Suçunu itiraf ettiği açıklanan zanlı, özel uçakla İstanbul’a getirildi.

Zanlı ilk olarak Adli Tıp Kurumu’na ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Olayla ilgili olarak Trabzon’da gözaltında tutulan 6 kişiden 4’ü ise sabah saatlerinde tarifeli uçakla İstanbul’a getirildi.

CNN TÜRK muhabiri Hüseyin Yılmaz, “Samast, 17 yaşında olduğu için 4 günlük sorgulama süreci var. Sorgusunda savcı da bulunabilecek. Çete suçundan şüphelenilirse sorgu 10 gün sürebilir” açıklamasında bulundu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin henüz bir örgüt bağlantısı tespitleri bulunmadığını belirterek, ”Sadece 7 kişi gözaltında” dedi.

Hrant Dink’in katil zanlısı Samast, yakalandıktan sonra Samsun Emniyet Müdürlüğü’nde verdiği ifadede, “Cuma namazını kıldıktan sonra vurdum, pişman değilim” dedi.

Doğan Haber Ajansı’nın haberine göre, Samast, ifadesinde, cinayetten 10 dakika önce Hrant Dink’le göz göze geldiğini söyledi.

Samast’ın şu ifadeyi verdiği öğrenildi:

“İnternette haberlerde okudum. Orada ‘Ben Türkiyeliyim. Ama Türk kanı pis kandır’ dediği için öldürmeye karar verdim. 17 Ocak’ta Trabzon’dan otobüse bindim. 18 Ocak akşamı İstanbul terminaline indim. Geceyi de terminalde geçirdim. 19 Ocak’ta görüşmek için gazeteye gittim.

Ancak görüşemedik. Daha sonra cuma namazını kıldım. Namaz çıkışı da gazeteye gittim. Bu sırada Hrant Dink bir bankaya girdi. Bankadan çıkıp gazeteye gitti. Beni görünce irkildi. 10 dakika sonra gazeteden çıktı. Arkasından yanaştım ve 1 metre uzaklıktan vurdum. Pişman değilim.” 

Babası ihbar etti 

17 yaşındaki katil zanlısını polise babası ihbar etti. Baba Ahmet Samast, televizyonlarda yayınlanan fotoğrafları görünce “Bu benim oğlum” diyerek Trabzon Emniyeti’ne başvurdu.

Ahmet Samast, oğlunun üç gün önce, “İstanbul’a gidiyorum” diyerek evden ayrıldığını ve bir daha kendinden haber alamadığını söyledi.

Katil zanlısı Ogün Samast, Samsun Otogarı’nda, güvenlik güçlerinin yaptığı arama sonucu yakalandı.

Üzerinde silah ve beyaz bere

Zanlının üzerinde, cinayette kullandığı silah ile saldırı sırasında giydiği beyaz beresi bulundu.

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı, zanlının Emniyet’teki sorgusunda cinayeti işlediğini itiraf ettiğini açıkladı.

Doğan Haber Ajansı’na göre zanlı ilk ifadesinde “Hrant Dink’in gazetedeki yazıları, televizyonlardaki konuşmaları kanıma dokunuyordu. Kendisini internetten de takip ediyordum. Yorumları zoruma gidiyordu. Bu iş için İstanbul’a üç gün önceden gittim. Bugün olsa yine yaparım. Pişman değilim” dedi.

Yakalandıktan sonra saçları ve sakalının kesildiği görülen Ogün Samast, Ankara’dan Samsun’a gönderilen özel uçakla, İstanbul’a getirildi. Zanlı ilk olarak Adli Tıp Kurumu’na ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Altı kişi İstanbul’a getirildi

Zanlıyla birlikte aynı otobüste bulunan ve şüpheli görülerek gözaltına alınan 2 kişi, uçakla İstanbul’a getirildi.

Olayla ilgili olarak Trabzon’da gözaltında tutulan 6 kişiden 4’ü de sabah saatlerinde tarifeli uçakla İstanbul’a getirildi.

THY’ye ait tarifeli uçakla saat 08.50’de Atatürk Havalimanı’na getirilen 4 kişi, aprona giren bir polis aracına bindirilerek İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün
Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesine götürüldü.

Şüphelilerin getirilmeleri sırasında basın mensuplarının aprona çıkışlarına
izin verilmedi.

İstanbul’a getirilenler arasında Trabzon’da katil zanlısının samimi arkadaşı olan ve McDonalds bombacısı olarak bilinen Yasin Hayal de var.

İki bilgisayar incelemede

Katil zanlısı Ogün Samast’ın Pelitli beldesindeki bir internet kafede kullandığı iki bilgisayar da aynı uçakla İstanbul’a getirilip, incelemeye alındı.

Doğan Haber Ajansı’nın haberine göre Samast, emniyet işlemlerinin tamamlanmasının ardından Beşiktaş’taki özel yetkili İstanbul Adliyesi’ne çıkarılacak. Soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay yürütecek.

İstanbul Valisi Muammer Güler, 17 yaşındaki zanlı Ogün Samast’ın 18 yaşından küçük olması nedeniyle, özel bir soruşturmaya tabi tutulacağını belirtti.

İtalyan basını rahip Santoro cinayetine dikkat çekti

Hrant Dink’in katil zanlısının yakalanması haberi yabancı basın tarafından da flaş haber olarak duyuruldu. Zanlı Ogün Samast’ın Trabzonlu olması yüzünden İtalyanlar geçtiğimiz yıl Trabzon’da işlenen papaz cinayetine atıfta bulundu.

CNN televizyonu ve İngiliz haber kuruluşu BBC, Samast’ın yakalanmasını flaş haber olarak duyurdu.

İtalyan haber ajansı ANSA, ”Öldürülen gazeteci, Santoro cinayeti” başlıklı haberinde, Trabzon’da İtalyan papazın öldürülmesine ilişkin ayrıntıları da tekrar abonelerine hatırlattı.

Corriere Della Sera gazetesi de gelişmeyi, ”Türkiye’de, Ermeni gazeteci Dink’in katil zanlısı tutuklandı” başlığıyla duyurdu.

Haberlerde, Dink’in katil zanlısının da tıpkı Trabzon’da İtalyan papaz Andrea Santoro cinayetinin faili gibi 18 yaşından küçük olduğuna da işaret edildi.

Arap El Cezire haber kanalı zanlının yakalanmasıyla ilgili haberlerin yanı sıra İstanbul ve Ankara’daki protesto gösterilerine de geniş yer ayırdı.

El Cezire, gösterilerde atılan ‘hepimiz Ermeniyiz, hepimiz Hrant Dink’iz’ sloganına da yer verdi.

İngiltere’de yayımlanan The Observer gazetesi, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesini başyazısında değerlendirirken, Türkiye’nin bu cinayetten sorumlu tutulamayacağını belirterek, ‘ülkenin geçmişinin hoş olmayan dönemleri’ ile ilgili açık bir tartışma ortamının olmadığını savundu.

Hrant Dink’in Türklüğe hakaret suçlamasıyla yargılandığı hatırlatılan başyazıda, binlerce Türk’ün cinayeti kınamak için meydanlara koştuğuna dikkat çekildi.

Hükümet adına Abdullah Gül katılacak

Meryem Ana Ermeni Kilisesi’nde düzenlenen pazar ayininde, Hrant Dink için dua edildi. Kumkapı’daki kilisede düzenlenen ve Rahip Zakeos Ohanyan’ın yönettiği ayine, Ermeni cemaatine mensup çok sayıda kişi katıldı.

Hrant Dink, 23 Ocak salı günü toprağa verilecek. Hrant Dink’in cenaze törenine hükümet adına Dışişleri Bakanı Abdullah Gül katılacak.

İlk tören, salı günü saat 11.00’de Agos gazetesi önünde yapılacak.

Törene katılan gruplar, daha sonra Şişli’den Kumkapı’ya kadar yürüyecek.
Agos gazetesi tarafından yapılan açıklamada, “törenlerde, Hrant Dink’in arzusu üzerine, slogan atılmaması, pankart açılmaması, gösteri ortamı yaratılmaması önemle rica olunur” denildi.

Dink için ikinci tören, saat 14. 00’te Kumkapı’daki Meryem Ana Kilisesi’nde düzenlenecek.

Bu törenin ardından, Dink’in cenazesi Balıklı Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Cenazeye AP’yi temsilen resmi bir heyet katılacak

Hrant Dink’in cenazesine Avrupa Parlamentosu’nu temsilen resmi bir heyet katılacak.

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk’in başkanlığında cenazeye katılacak olan heyette, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raportörü Camiel Eurlings’in de yer alması bekleniyor.

Avrupa Parlamentosu heyetinin cenazeye katılmasının yanı sıra İstanbul Valiliği ve Emniyet yetkilileri ile de görüşme yapması bekleniyor. Heyet, yarın Türkiye’de olacak.

Almanya Parlamentosu’nun Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Claudia Roth’un da cenazeye, Yeşiller’in Berlin Parlamentosu üyelerinden Özcan Mutlu ile birlikte katılacağı bildirildi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise 23 Ocak’ta yapılacak cenaze törenine, İtalya Başbakanı Romano Prodi ile birlikte Bolu Dağı Tüneli’nin açılışını yapacağı için katılamayacağını açıkladı.

Trabzon nüfusuna kayıtlı

Zanlının fotoğrafının yayınlanmasının ardından yapılan ihbarları değerlendiren polis, katil zanlısının Trabzon nüfusuna kayıtlı Ogün Samast olduğunu tespit etti. Katil zanlısının kimliğini emniyete, babasının ihbar ettiği öğrenildi.

Trabzon Akçaabat nüfusuna kayıtlı Ahmet Samast, oğlu Ogün Samast’ın resminin, televizyonda Hrant Dink’in katil zanlısı olarak gösterildiğini görünce, Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne başvurdu.

Trabzon’da yapılan operasyonda Ogün Samast’ın babası ve 1.5 yıl önce bir restoran zincirinin Trabzon’daki şubesine düzenlenen saldırıda adı geçen yakın arkadaşı Yasin Hayal gözaltına alındı.

“Sekreter tarafından teşhis edildi”

20’ye yakın ihbarı değerlendirdiklerini belirten Vali Güler, kendini Ankara Üniversitesi öğrencisi olarak tanıtan zanlının sabah saatlerinde Agos gazetesi binasına gelerek, Hrant Dink ile görüşme talebinde bulunduğunu, ancak talebin gazete sekreterleri tarafından geri çevrildiğini açıkladı.

Gazete sekreterlerinin zanlıyı teşhis ettiğini vurgulayan Güler, görgü tanıklarının ifadesi doğrultusunda, görüşme talebini reddedilen zanlının gazete binası yakınındaki Akbank’ın önünde bir süre beklediğini aktardı.

Üç kurşunla hayatını kaybetti

Agos Gazetesi’nin Ermeni asıllı Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak’ta Halaskargazi Caddesi’ndeki gazete binasına girişinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Vücuduna üç kurşun isabet eden Dink, olay yerinde hayatını kaybetti.

Cinayete Türkiye’nin her kesiminden tepki yağdı. Binlerce kişi İstanbul Taksim Meydanı’nda düzenledikleri yürüyüşte cinayeti protesto etti.

BBP liderinden açıklama:
Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın Büyük Birlik Partisi’nin eski gençlik teşkilatı Nizamı Alem Ocağı ile ilişkisi olduğu iddiaları üzerine BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu bir açıklama yaptı.

Yazıcıoğlu, Samast’ın parti teşkilatlarıyla bir ilgisi olmadığını bildirdi.

Muhsin Yazıcıoğlu, Nizamı Alem Ocaklarının hedef gösterilmeye çalışıldığını iddia etti.

Yazıcıoğlu, “Nizamı Alem Ocakları, 2000 yılında kapatıldı. 2000 yılında o ocağa gidebilmesi için o çocuğun en fazla 11 yaşında olması lazım” dedi.

Muhsin Yazıcıoğlu, katil zanlısının Alperen ocakları ile ailesinin de partiyle bir ilişkisi olmadığını belirtti.

BBP lideri, Ogün Samast için “Sokakta rastgele yakalanan bir çocuk, başındaki bere nedeniyle tüm Türkiye’ye hedef olarak gösterilmiştir” dedi.

Yorumlar kapatıldı.