İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Türkiye Ermenilerinin sesine suikast’

Sabetay Varol/CNN TÜRK/Paris

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Dışişleri Bakanı Philippe Douste Blazy, Hrant Dink’in öldürülmesini sert dille kınadı. Fransız basını olayı, ”Türkiye’deki Ermenilerin sesine yönelik suikast” sözüyle yorumladı.

Jacques Chirac, Hrant Dink’in ailesine hitaben yazdığı ve kamuoyuna Cumhurbaşkanlığınca açıklanan mesajında, “Bu iğrenç eylemi lanetleyecek kelime bulmakta zorlanıyorum, saldırı Türkiye’yi en cesur ve en özgür seslerinden birinden yoksun bıraktı” dedi.

Chirac, Dink’in tüm insan hakları ve özgürlük kavgalarında yerini aldığını da ifade ederek, “gerek Türklerle Ermeniler arasındaki barışma çabalarının, gerekse hafıza görevi davasının savunucusu olduğunu” dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Douste Blazy ise, Hrant Dink’i cesaret ve dürüstlük timsali bir kişi olarak niteledi, bu nedenle gerek Türkiye’de gerekse Avrupa’da büyük itibar sahibi olduğunu kaydetti.

Kendisiyle bir yıl önce Türkiye’yi ziyaret ettiğinde Ankara’da bir görüşme yaptığını vurgulayan Fransız bakan, Türk yetkililerin cinayeti aydınlatma konusundaki kararlılığını da selamladı.

Dış basında Dink cinayeti

Ermeni asıllı Türk gazeteci Hrant Dink’in dün uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi dış basında geniş yankı buldu.

Fransa’da yaşayan bir grup Ermeni de, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesini protesto amacıyla Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği yakınında bir gösteri düzenledi.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı gösteride, yoğun güvenlik önlemleri alındı. Fransız ve Ermenistan bayrakları taşıyan göstericiler, soykırım iddialarını içeren sloganlar attı.

Fransa:
Liberation ve Le Figaro gazetesi, “Türkiye’deki Ermenilerin sesine suikast başlığıyla” verdikleri haberlerde, “cinayetin sorumlularının aşırı sağcılar olduğundan şüphe edildiği” şeklinde yorumlara yer verdi.

“Hrant Dink’in Türk-Ermeni uzlaşması için mücadele ettiğini” yazan Le Figaro gazetesi, Dink’in avukatı Fethiye Çetin’in, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan güçlere yönelik suçlamalarını ön plana çıkardı.

Liberation gazetesi Dink’in uzlaşı ve diyalog yolundaki mücadelesine de geniş yer verdi.

İngiltere:
Liberation gazetesi Dink’in uzlaşı ve diyalog yolundaki mücadelesine geniş yer verdi.

İngiliz Independent gazetesi, Dink’in eğitimli ve hoşgörülü bir isim olarak Türk ve Ermeni toplumları arasında bir diyalog yaratmaya ve iki milletin soykırım iddiaları konusunda ortak bir noktaya varmasına çalıştığını yazdı ve “Bunun bedelini öldürülerek ödedi” ifadesini kullandı.

Gazete, “cinayetin sadece Türkiye’de yaşamını sürdüren Ermeni toplumuna değil, aynı zamanda Türkiye’nin AB’ye katılma umutlarına da vurulmuş bir darbe olduğu” görüşünü savundu.

The Guardian gazetesi, “Dink’in Türkiye’deki milliyetçi kesimlerin nefret ettiği bir isim olduğunu” öne sürerek, Dink’in Ermeni konusundaki sözleri yüzünden yargılandığını ve tehdit edildiğini yazdı.

The Daily Telegraph gazetesi de “cinayetin Türkiye’nin AB üyeliği umutlarına vurulmuş yeni bir darbe olacağını” öne sürdü.

Belçika:
Dink’in öldürülmesine yoğun tepki gösterenler arasında kendisi ile mutabık olmayanların da yer aldığını, Türk basınının bu cinayeti tek sesle kınadığını belirten Belçika basını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu cinayetin zamanlamasının anlamlı olduğuna ilişkin sözlerine de yer verdi.

İspanya:
İspanyol El Pais gazetesi, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti ile ilgili olarak, “Gazeteci Dink’in ölümü, Ankara’nın AB’ye yakınlaşmasını sabote etti” yorumunda bulundu.

Cinayeti birinci sayfadan, “Türk milliyetçiliğine karşı gelen gazeteci İstanbul’da kurşunlanarak öldürüldü” başlığıyla duyuran gazete, Türkiye’nin Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili “gerçekleri” artık kabul etmesi gerektiğini savundu.

Sağ görüşlü La Razon gazetesi de “Ermeni olayının en büyük savunucusuöldürüldü” başlığıyla verdiği haberde, Türkiye’nin Ermeni iddialarını kabul etmesi gerektiğini öne sürdü. Haberde ayrıca, “Eğer Türkiye, Dink’in ölümünden dolayı Avrupa’ya doğru yolculuğunun kesilmesini istemiyorsa katilleri yakalamak zorunda” denildi.

ABC gazetesi de “AB, katliamlarla ilgili Türkiye’ye ifade özgürlüğüne saygı göstermesi gerektiğini söylerken, Dink’in öldürülmesi sistemdeki karanlık güçleri gün ışığına çıkardı” iddiasında bulundu.

İspanyol televizyonları da gazeteci Dink’in öldürülmesini “Türkiye’nin AB’ye doğru ilerleyişinde geri adıma neden olan bir saldırı olarak” yorumladı.

Üç kurşunla hayatını kaybetti

Agos Gazetesi’nin Ermeni asıllı Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak’ta Halaskargazi Caddesi’ndeki gazete binasına girişinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Vücuduna üç kurşun isabet eden Dink, olay yerinde hayatını kaybetti.

Cinayete Türkiye’nin her kesiminden tepki yağdı. Binlerce kişi İstanbul Taksim Meydanı’nda düzenledikleri yürüyüşte cinayeti protesto etti. İstanbul polisinin zanlıyı arama çalışmaları ise sürüyor.

Yorumlar kapatıldı.