İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erivan’dan suikasta soğukkanlı yaklaşım

Hrant Dink’in cinayet haberi Ermenistan’da şok etkisi yaptı. Politikacılar ve gazeteciler, olayı soğukkanlılıkla değerlendirirken bazı siyasetbilimciler Türkiye’yi suçladı.

Tüm televizyonlar programları kesip olay yerindeki Türk televizyon ve haber kaynaklarından alıntı yaparak cinayeti yayınladı. Ermenistan’da olayın yankısı şöyle oldu:

Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan: Türkiye’nin bu cinayeti gün ışığına kavuşturması ve failleri ortaya çıkarması çağrısında bulunuyoruz.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan adına basın sözcüsü Viktor Soğomonyan: Ermenistan cumhurbaşkanı, Hrant Dink’in vefatı nedeniyle ailesine ve yakınlarına başsağlığı diler. Bu cinayet birçok sorunu da beraberinde getirecektir ve suçlu en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.

Ermenistan Meclis Başkanı Tigran Torosyan: Böyle bir olay AB yolundaki Türkiye ile hiç bağdaşmıyor. Artık Türkiye’nin AB’ye üye olmayı hayal etmesi olanaksızdır, hatta böyle bir hakkı yoktur.

Orinats Yerkir Partisi: Hrant Dink, gazetecilik ilkelerine ve kalemine hiçbir zaman ihanet etmemiş bir gazeteciydi. Hrant, Türkiye’de barışın, sabrın ve azınlıkların gururunun bir simgesiydi. Ne yazık ki onurlu gazeteci Dink’in beklentileri gerçekleşmedi.

Taşnaktsutyan Partisi Erivan Bürosu Başkanı Kiro Manoyan: Bu cinayet Türkiye’de, ülkenin çıkarlarını savunanlara karşı dahi sabrını olmadığı bir ortamın hüküm sürdüğünü ispatladı.

Haykakan Jamanak Gazetesi: Dink, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve düşünce özgürlüğü için çalışan bir aydındı. Onun öldürülmesi sadece Türkiye’nin dış ilişkilerini değil, aynı zamanda iç dengelerinin de bozulmasına sebep olabilecek nitelikte.

Aravot Gazetesi: Türkiyeli Ermeni Hrant Dink’in öldürülmüş olması her açıdan büyük bir felaket. Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkileri düzeltmeye ve diyalog yolları yaratmaya çalışan sayısı çok az olan insanlardan biri öldürüldü. Bu olay Türkiye’nin Avrupa Birliği yolundaki reform sürecinin nasıl sonuçlanacağını şüpheli hale getirdi.

Siyaset Bilimci Stepan Grigoryan: Benim için katilin etnik kökeninin yani hangi milletten olduğunun hiçbir önemi yok. Önemli olan, bu cinayeti yaptıranın kim olduğu. Hiç şüphem yok ki, bu cinayeti organize eden güç ya da devlet, Türkiye’nin AB’ye üyeliğine ve Türk-Ermeni ilişkilerinin düzelmesine karşı olanlardır. Alin Özinan, Erivan

Yorumlar kapatıldı.