İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Katil zanlısı Samsun’da yakalandı

cnnturk.com

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink’e silahlı saldırı düzenleyen zanlının Trabzon doğumlu Ogün Samast olduğu belirlendi. İstanbul Valisi Muammer Güler, zanlı Samast’ın Samsun otogarında silahıyla beraber yakalandığını açıkladı. Samsun Cumhuriyet Başsavcısı, katil zanlısının suçunu itiraf ettiğini belirtti.

Vali Güler, Samsun otogarında yakalanan zanlı Ogün Samast’ın sabah saatlerinde uçakla İstanbul’a getirileceğini açıkladı.

17 yaşındaki zanlı Ogün Samast’ın, 18 yaşından küçük olması nedeniyle özel bir soruşturma yöntemi uyglanacağını belirten Vali Güler, yargılamanın İstanbul’da yapılacağını açıkladı. 1990 Trabzon doğumlu olan zanlı Ogün Samast, ortaokul mezunu ve işsiz.

Zanlı Ogün Samast’ın anne ve babasının gözaltında olmadığını, sadece ifadelerinin alındığını ifade eden Vali Güler, “32 saat gibi kısa bir sürede yakalanması istihbarat birimlerimizin başarılı ve titiz çalışması sonucunda gerçekleşmiştir. Olayda kullanılan silah ve şahsın tanınmasında fayda sağlayan bere de üzerinde çıktı” dedi.

Zanlının, jandarma birlikleri tarafından Trabzon’a hareket eden otobüste silahıyla yakalandığının altını çizen Güler, “Zanlı şu anda Samsun’da sabaha doğru İstanbul’da olacak. Babası oğlunu ihbar etmiş. Başka bilgiler de var ama şu anda sizinle paylaşmam, doğru olmaz” dedi.

Zanlının örgüt bağlantısı olup olmadığı araştırılıyor. Zanlının gittiği iki internet kafedeki bilgisayarlar incelenmek üzere Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

İstanbul Valisi Muammer Güler, Hrant Dink cinayeti zanlısının fotoğraflarını bugün basına dağıtmıştı.

Erdoğan haberi doğruladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti 8’inci İstişare ve Değerlendirme toplantısının yapıldığı Kızılcahamam’da konuya ilişkin açıklama yaptı.

Erdoğan, ”Hrant Dink cinayetinin zanlısı Ogün Samast, az önce Samsun’da yakalanmıştır. Birlikte hareket ettiği şahıslar Trabzon’da gözaltına alınmıştır ve onlarla ilgili oradaki ifadeleri emniyet teşkilatımız zaten şu anda almakta ve olayda kullanıldığı zannedilen tabanca, Ogün Samast’ın üzerinde çıkmıştır. Kameralara yakalandığı beyaz bere yine aynı şekilde üzerinde çıkmıştır” dedi.

Başbakan, “Bundan sonraki sürece yönelik gerek güvenlik güçleri gerekse yargı işini yapacak. Herşey araştırılacak. En önemli memnuniyetimin salı günü gerçekleştirilecek cenaze töreninden önce failin yakalanmış olduğudur” dedi. 

Soruları da yanıtlayan Erdoğan, daha önce Trabzon’da işlenen rahip cinayetiyle bu suikastın bağlantılı olup olmadığının sorulması üzerine, ”Hepsinin araştırması şüphesiz ki yapılıyor. Bunların hepsinin yargı, emniyet araştırmasını yapacaktır. Nerede ne varsa, derinliği nedir? Merak etmeyin, biraz sabırlı olacağız” yanıtını verdi.

Başbakan Erdoğan, 23 Ocak’ta yapılacak cenaze törenine, İtalya Başbakanı Romano Prodi ile birlikte Bolu Dağı Tüneli’nin açılışını yapacağı katılamayacağını da açıkladı.

TV’de resmini gören babası ihbar etti

Zanlının fotoğrafının yayınlanmasının ardından yapılan ihbarları değerlendiren polis, katil zanlısının Trabzon nüfusuna kayıtlı Ogün Samast olduğunu tespit etti. Katil zanlısının kimliğini emniyete, babasının ihbar ettiği öğrenildi.

Trabzon Akçaabat nüfusuna kayıtlı Ahmet Samast, oğlu Ogün Samast’ın resminin, televizyonda Hrant Dink’in katil zanlısı olarak gösterildiğini görünce, Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne başvurdu.

Trabzon’da yapılan operasyonda Ogün Samast’ın babası ve 1.5 yıl önce bir restoran zincirinin Trabzon’daki şubesine düzenlenen saldırıda adı geçen yakın arkadaşı gözaltına alındı.

‘İstanbul’a gidiyorum’ diye ayrılmış

Zanlı Ogün Samast’ın Trabzon’daki evinden 3 gün önce ”İstanbul’a gidiyorum” diyerek ayrıldığı öğrenildi.

Zanlının arkadaşları olduğu öğrenilen çok sayıda kişi de Trabzon Emniyet Müdürlüğü binasının önüne geldi.

Ogün Samast’ın ailesi ile birlikte Çal Köy’de yaşadığı, ancak bir süre önce meydana gelen heyelanda evlerinin zarar görmesi üzerine Pelitli Beldesinde yaptırılan afet konutlarına taşındıkları öğrenildi.

Katil zanlısı Ogün Samast’ın babası Ahmet Samast’ın Trabzon’un Ferizli belde belediyesinde geçici işçi olarak çalıştığı bildirildi.

“Zanlı sekreter tarafından teşhis edildi”

20’ye yakın ihbarı değerlendirdiklerini belirten Vali Güler, kendisini Ankara Üniversitesi öğrencisi olarak tanıtan zanlının sabah saatlerinde Agos gazetesi binasına gelerek, Hrant Dink ile görüşme talebinde bulunduğunu, ancak talebin gazete sekreterleri tarafından geri çevrildiğini açıkladı.

Gazete sekreterlerinin zanlıyı teşhis ettiğini vurgulayan Güler, görgü tanıklarının ifadesi doğrultusunda, görüşme talebini reddedilen zanlının gazete binası yakınındaki Akbank’ın önünde bir süre beklediğini aktardı.

Bu arada Hrant Dink suikastinin ardından 301’inci madde nedeniyle haklarında dava açılan ya da soruşturma başlatılan 18 gazeteci ve yazara dün geceden itibaren polis koruması verildiği öğrenildi.

“Emekli askerle ilgili şikayeti yoktu”

‘Dink’in avukatının emekli bir askerle ilgili tehdit aldığına dair açıklaması oldu. O konu ile ilgili size bir şey ulaştı mı?” şeklindeki soruya karşılık Güler, ”Hayır. Bize yapılan bir şikayet yoktur. Ancak kendisi, 2006 yılında bir e-mail yoluyla Ahmet Demir isimli şahıs tarafından basına da yansıyan bir tehditle ilgili mektubu Şişli Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirmiştir” dedi.

Güler, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın konuyla ilgilendiğini ifade ederek, ”Bursa’daki adreslerde de araştırma yapmıştır. Ancak Bursa’da iddia edilen adresin doğru olmadığı, böyle bir adresin yer almadığı, Bursa’da da Ahmet Demir adlı 542 vatandaşın olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle de her hangi bir işlem yapılamamıştır” diye konuştu.

Güler, “Ermeni cemaati ve patrikhaneye de e-mail yoluyla çeşitli tehditler ulaşmıştır. Ermeni Patriği Mutafyan’ın valiliğe resmi başvurusu üzerine bu tehditler değerlendirilmiş ve bir kişi İstanbul, Bursa ve Yalova’da yapılan incelemeler sonucunda gözaltına alınarak tutuklanmıştır. 10 ay ceza almıştır” ifadesini kullandı.

Üç kurşunla hayatını kaybetti

Agos Gazetesi’nin Ermeni asıllı Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak’ta Halaskargazi Caddesi’ndeki gazete binasına girişinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Vücuduna üç kurşun isabet eden Dink, olay yerinde hayatını kaybetti.

Cinayete Türkiye’nin her kesiminden tepki yağdı. Binlerce kişi İstanbul Taksim Meydanı’nda düzenledikleri yürüyüşte cinayeti protesto etti.


KATİL ZANLISININ PROFİLİ
Gazeteci Hrant Dink’in katil zanlısı 17 yaşındaki Ogün Samast’ın, Trabzon’da 2’nci Amatör Küme Takımı Yenipelitlispor’da bir süre futbol oynadığı öğrenildi. Düzköy ilcesi nüfusuna kayıtlı olan ve Trabzon’un Pelitli Beldesi’ndeki afet evlerinde oturan Ogün Samast’ın, Yenipelitlispor’da, 2004-2005 sezonunda bir süre futbol oynadığı belirtildi. Kulüp tarafından 17 Eylül 2004 tescil tarihli lisans ile kadrosunda bulundurduğu Ogün Samast’ın, daha sonra disiplinsiz davranışları nedeniyle takımdan gönderildiği öğrenildi. Bu arada, tanıdığı kişiler, Pelitli’deki Ahmet Can Bali Lisesi’ndeki eğitimini yarıda bırakan Ogün Samast’ın, bir işinin olmadığını ve zamanın büyük bir bölümünü mahalledeki internet kafelerde geçirdiğini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.