İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Büyükanıt: Saldırıyı nefretle kınıyoruz

 
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, “Gazeteci Hrant Dink’e yapılan menfur saldırıyı nefretle kınadıklarını” belirterek, “Failin en kısa zamanda bulunarak oynanan çirkin oyunun ortaya çıkarılmasının en büyük beklentileri olduğunu” kaydetti.

NTV-MSNBC VE AJANSLAR
Güncelleme: 12:22 TSI 20 Ocak 2007 Cumartesi
ANKARA – Orgeneral Büyükanıt, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi nedeniyle bir mesaj yayınladı. Orgeneral Büyükanıt’ın mesajı şöyle: “Gazeteci Hrant Dink’e yapılan menfur saldırıyı nefretle kınıyor, acılı ailesine ve yakınlarına sabırlar diliyoruz. Hırant Dink’e sıkılan kurşunların aynı zamanda Türkiye’ye sıkıldığı anlayışı içinde, failin en kısa zamanda bulunarak oynanan çirkin oyunun ortaya çıkarılması en büyük beklentimizdir.”

Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Edip Başer, Dink’in öldürülmesinin, Türkiye’yi uluslararası ilişkileri bakımından zor durumda bırakma amacına yönelik bir tuzak olduğunu belirterek, bu tuzağa düşmemek gerektiğini söyledi.

TEPKİLER
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Basın Konseyi saldırıyı kınadı. Saldırıya uluslararası basın örgütlerinden de büyük tepki var.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, saldırının Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik geleceğine ve ifade özgürlüğüne yönelik olduğunu duyurdu.

Gazeteciler cemiyeti cinayetin, diğer faili meçhul cinayetlerden biri olarak kalmaması için yetkililerden gerekli özenin gösterilmesini istedi.

Basın konseyi Başkanı Oktay Ekşi de cinayeti işleyen failin gerekçesi ne olursa olsun bunun Türkiye’ye yapılan en büyük kötülük olduğunu belirtti.

İfade özgürlüğü düşmanlarının, bu yolla insanları susturabileceklerini sandıklarını kaydeden Ekşi, “Oysa dünyada kurşunla öldürülmüş hiçbir düşünce yoktur” dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay ise “Dink bize Ermeni cemaatinin bir emanetiydi ancak biz bu değerli emaneti koruyamadık” dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Avrupa Masası Başkanı Elsa Vidal ise NTV’ye yaptığı açıklamada, ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasi için türk yetkililerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Aidan White da “hrant Dink’in, Türk toplumunun bir kısmında derin köklere sahip olan hoşgörüsüzlük kültürünün kurbanı olması skandaldır” görüşünü savundu.

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, “Türkiye’de bilinen oyunlar, aynı aktörler tarafından ortaya konulmaya çalışılıyor” dedi. Alaaddin Dinçer, Eğitim Sen’in 12. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Konya’daki Birdem Tesisleri’nde düzenlenen dayanışma yemeğinde, gazeteci Hrant Dink’i ve diğer aydınları öldüren katilleri şiddetle kınadığını söyledi.

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin olarak, “Demokratik gelişimi dehdit eden bu olayı kınıyorum” dedi. TÜSİAD Dış Politika Ödülü’nün Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen’a verilmesi nedeniyle Shereton Oteli’nde düzenlenen törende konuşan Ömer Sabancı, Türkiye’nin hep güzelliklere ihtiyacı olduğunu düşündüklerini, ancak Türkiye’nin güzelliklere layık olmadığını düşünen az sayıda ve ne yaptığının farkında olmayan kişilerin bulunduğunu kaydetti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, saldırıyı nefretle kınadıklarını belirterek, Türk demokrasisini hedefleyen bu saldırının faillerinin bulunmasını istedi.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük, saldırıyı, “Türkiye’nin iç istikrarına, uluslararası saygınlığına karşı işlenmiş bir cinayet olarak” niteledi. Sağduyu mesajı veren küçük, fail veya faillerin bir an önce yakalanmasını istedi.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş ise “Dink’in öldürülmesiyle, kurşunun Türkiye’ye sıkıldığını” vurguladı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Ömer Bolat da Dink’e yapılan saldırıyı şiddetle kınarken, saldırının amacının Türkiye’nin dış dünyadaki itibarını gölgelemek olduğunu söyledi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, suikastı cumhuriyetin temel niteliklerine, demokrasiye ve basın özgürlüğüne vurulan büyük bir darbe olduğunu vurguladı.

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç da saldırının, Türkiye’deki istikrar ve huzur ortamını bozmayı hedefleyen güçlerin hain bir planı olduğunu söyledi.

ÜLKÜ OCAKLARI: SAĞDUYULU DAVRANMAYA ÇAĞIRIYORUZ
Ülkü Ocakları’ndan, “toplumun her kesimine sağduyulu davranma” çağrısı yapıldı.

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi kınandı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bu vahşi cinayetin fail ya da faillerinin, bir an önce yakalanmasını ve bu menfur cinayetin hiçbir şüpheye, karanlık noktaya ve soru işaretine mahal vermeyecek bir şekilde kamuoyu önünde aydınlatılmasını temenni ediyoruz. Türkiye’nin içinde bulunduğu bu kritik süreçte toplumun her kesimini sağduyulu davranmaya çağırıyoruz.”

MHP Genel Merkezinden yapılan açıklamada da Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi kınarak, “Milletimizi bu tür olaylar karşısında tahriklere kapılmamaya, azami sorumluluk anlayışı ve sağduyu içinde hareket etmeye davet ediyoruz” denildi.

http://www.ntvmsnbc.com/news/397569.asp

Yorumlar kapatıldı.