İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mesrob II: Utanç verici

 
Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin, “Bu olay, ülkemizdeki huzur ortamını ve uluslararası ilişkileri de hedefleyen utanç verici bir suikasttir” dedi.

http://www.ntv.com.tr/news/397570.asp

NTV-MSNBC VE AJANSLAR
Güncelleme: 21:15 TSİ 19 Ocak 2007 Cuma
İSTANBUL – Patrik Mesrob II, Hrant Dink’in öldürülmesi dolayısıyla Kumkapı’daki Ermeni Patrikliği binasında basın toplantısı düzenledi. Mesrob II, Hrant Dink’in ölüm haberini, kutsal topraklara yaptığı bir hac gezisinden döner dönmez ulusal TV kanallarından büyük bir teessürle öğrendiğini söyledi.

Hrant Dink’in eşine, evlatlarına, cemaate, tüm basın çalışanlarına, tüm okuyanlarına, tüm sevenlerine ve tüm ülkeye baş sağlığı dileyen Mesrob II, “Bu olay, ülkemizdeki huzur ortamını ve uluslararası ilişkileri de hedefleyen utanç verici bir suikasttir” diye konuştu. Mesrob II, şunları kaydetti:

“Agos Gazetesi müteveffa Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink ile Patrikliğimiz arasında özellikle cemaatimizin dini kimliği konusunda görüş farklılıkları bulunmuş olduğu, Agos yayınlarını takip eden herkesçe malum olan bir konudur. Ancak bu konuyu fikir ve düşünce özgürlüğü alanında değerlendirmek gerektiğini düşünerek, kendisine olan saygımızı hiçbir zaman yitirmedik. Kendisinin herhangi bir kötülüğe maruz kalmasını hiçbir zaman istemedik. Müteveffa yazar, perspektifi, fikir ve düşünceleri nedeniyle bir kısım çevreyle fikir ayrılığına girmiş olsa bile böyle vahşi, hain ve alçak bir suikasti ve bu tür bir ölümü kesinlikle hak etmiyordu. Bu saldırıyı gerçekleştiren karanlık çevreleri ve elinde silah bu değerli hayatı alan kişiyi kınıyor ve lanetliyorum. İşlediği günahın ne kadar ağır olduğunun bilincine vicdanında erişmesini diliyorum. Mesih İsa efendimiz, (Her kim ki kardeşine ‘ahmak’ derse cehennem ateşini hak edecektir) derken, öfkenin ne kadar yıkıcı bir şey olduğundan bahsetmiştir. Ahmak sözünün karşılığı buysa, yüce Allah’ın verdiği canı alan bir kimse ilahi yargı önünde acaba ne gibi bir cezayı hak edecektir?”

“BAŞBAKANIMIZLA TELEFONLA GÖRÜŞTÜK”
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in yayınladığı mesajla bu menfur saldırıyı kınadığını ifade eden Mesrob II, “Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile birkaç saat önce telefonla görüştük. Ayrıca, AK Parti İstanbul İl Başkanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Anavatan Partisi İl Başkanı Avukat Murat Akdeniz, Kadıköy Belediye Başkanımız Selami Öztürk, Bakırköy Belediye Başkanımız Ateş Ünal Erzen ve birçok vatandaşımızdan taziye mesajı aldık. Tüm iyi niyetli dostlarımıza bu zor anımızda gösterdikleri yakınlık ve ilgi için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Devletin, bu olayın faillerini en kısa zamanda yakalayarak Türk adaletine teslim edeceğine tüm kalbiyle inandığını belirten Mesrob II, basın mensuplarına yönelik bu tür alçakça cinayetler halkasının ülkenin gündeminden artık düşmesini dilediğini, bu tür insanlık dışı vakaların tekerrür etmemesini temenni ettiğini kaydetti.

Mesrob II, “Bu menfur cinayet nedeniyle cemaatimin tüm kurumlarında 15 gün süreyle yas ilan ediyorum. Yüce Allah’ın Hrant’tan sonsuz merhametini esirgemeyeceğini biliyor, onun taksiratlarını bağışlaması için dua ediyorum. Huzur içinde yatsın” dedi.

Mesrob II, Dink’in öldürülmesine ilişkin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın birkaç saat önce kendisini arayarak taziye sunduğunu belirtti.

Bir gazetecinin, “Dink, kendisine yönelik böyle bir tehdidi sizlerle paylaştı mı?” şeklindeki sorusu üzerine Mesrob II, Dink’in gazetesinin son nüshasında, kendisinin hedef alındığına dair bir yazı çıktığını, bu konuyu şahsen kendisiyle paylaşmadığını söyledi.

Dink’le en son yaklaşık bir yıl önce görüştüğünü ifade eden Mesrob II, fikir ayrılığına ilişkin bir soru üzerine de “Vefat eden bir insandan bahsediyoruz. o konulara girmek istemiyorum” dedi.

Mesrob II, cenazenin ne zaman kalkacağına ancak ailesi ile görüştükten sonra karar verebileceklerini bildirdi.

Bir gazetecinin, “Konuşmanızda karanlık güçlere dikkat çektiniz. Belirli bir hedef var mı?” şeklindeki sorusunu Mesrob II, “Kim yaptıysa zaten karanlıktır” şeklinde yanıtladı.

“Yazarlar, böyle bir saldırının tam da Ermeni meselesiyle ilgili uluslararası gündemde birtakım tartışmaların olduğu ortamda yapılıyor olmasına dikkat çekiyor. Böyle bir yön var mı?” şeklindeki soru üzerine de Mesrob II, “O konuyu ben bilemem. Ne diplomasi yazarıyım, ne de uluslararası ilişkiler konusunda uzmanım. Ancak tabii ki bir an önce faillerinin bulunup adalete teslim edilmesi gerekiyor ki birçok şey aydınlansın” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ile ne görüştüğünün sorulması üzerine Mesrob II, Başbakan’ın birkaç saat önce kendisini aradığını ve taziye sunduğunu bildirdi.

Mesrob II, Başbakan Erdoğan ile cenazeye katılıp katılmayacağı konusunu konuşmadıklarını söyledi.

Cemaat içinde de bir tepki oluşup oluşmadığının sorulması üzerine Mesrob II, “Oluşmaz olur mu? Bu elim bir vaka. Düşünce özgürlüğünü hedef alan, son derece elim bir vaka” dedi.

“Cemaatin bilinen isimlerine yönelik herhangi bir şey olabileceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna, “İnşallah olmaz. Emniyet güçlerinin gerekli tedbirleri alacağına eminim” şeklinde yanıt veren Mesrob II, “Sizlere yönelik herhangi bir tehditle karşılaştınız mı?” sorusunu ise, “Bazen oluyor. Mektuplar gelir. Bazı tehditler savuranlar olur. Devamlı irtibattayız, bu konuları gereken yerlere iletiyoruz” şeklinde yanıtladı.

Mesrob II, “Önlem alındı mı?” sorusu üzerine de “Evet alınıyor” dedi.

Yorumlar kapatıldı.