İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hrant Dink’e dört kurşun!

 
Hrant Dink’in katledilmesiyle Türkiye’de öldürülen gazeteci sayısı 60′ çıktı. 19.7.2007 Türkiye’nin kara günü oldu

03.01.2007 13:52
Gazeteci yazar Hrant Dink, Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazar olarak görev yaptığı Agos Gazetesi’nin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu bugün öldü. Cumhuriyet Savcılığı’ndan alınan ilk bilgilere göre, Hrant Dink, gazetenin önünde arkadan kafasına aldığı iki kurşunla hayatını kaybetti. Hrant Dink’in öldürülmesiyle birlikte ülkemizde suikaste kurban giden gazeteci sayısı 60’a yükseldi.

İŞTE İLK GÖRÜNTÜLER…

TÜRKİYE AYAĞA KALKTI

Türkiye ve dünyada geniş yankılar uyandıran suikast sonucu bütün ülke adeta ayağa kalktı. Siyasetçiler iş dünyası, sivil toplum kuruluşları saldırıyı lanetleyen açıklamalar yaptı. Bakanlar Kurulu toplantısı sırasında suikasti öğrenen Başbakan Erdoğan, toplantıyı yarıda keserek İçişleri ve Adalet bakanlarını soruşturmaya nezaret etmek üzere İstanbul’a gönderdi.

Saldırının demokrasiye ve ifade özgürlüğüne yönelik olduğunu belirten Erdoğan, soruşturmanın titizlikle yürütüleceğini ifade etti, programının uyması halinde cenazeye katılabileceğini söyledi.

KATİL 19 YAŞINDA BİR GENÇ

Görgü tanıkları beyaz şapkalı birinin ateş ettiği bilgisini verdi. Gazetenin yayın kurulu üyesi Serkis Seropyan, Dink’in yemek yedikten sonra bir kişi tarafından kapının önüne çağrıldığını belirterek, ”Birisi kapının önünde başına 3 el kurşun sıkmış” dedi. Görgü tanıkları, 1.65 boylarında, 25-30 yaşlarında bir kişinin koşarak ara sokağa kaçtığını ifade ettiler.

İKİ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Dink’e silahlı saldırıda bulunduğu öne sürülen ve eşkali belirlenen saldırganın yakalanması amacıyla, polisin bölgedeki çalışmaları sürüyor. Halaskargazi Caddesi üzerindeki gazete binasından çıkışı sırasında silahlı saldırı sonucu ölen Hırant Dink’e silahlı saldırıda bulunan kişinin, 18-19 yaşlarında, kot pantolonlu ve beyaz şapkalı olduğu bildirildi. Polis, saldırganın yakalanması amacıyla bölgede, metro, otobüs ve vapur iskelelerinde güvenlik önlemleri aldı. Emniyet güçlerinin verilen eşkal doğrultusundaki çalışmaları sürerken, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Taksim Meydanı’nda şüpheli 2 kişi tespit etti. Bu kişiler, durumları incelenmek üzere Taksim Polis Merkezi’ne götürüldü.

CESET BİR SAAT BEKLETİLDİ

Gazeteci Dink’in beyaz örtüyle üstü örtülmüş cesedi yaklaşık bir saat Halasgargazi Caddesi üzerinde bulunan Sebat Apartmanı’nın önünde bekletildi. Polis tarafından çevirilen binanın etrafından güvenlik çemberi oluşturuldu. Dink’in arkadaşları Ali Bayramoğlu ve Nuray Mert, Agos Gazetesi’ne gelen ilk kişilerden oldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in ve olay yeri inceleme ekiplerinin gelmesinin ardından Dink’in cesedi olay yerinden alındı. İstanbul Valisi Muammer Güler de Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’e yönelik silahlı saldırının ardından olay yerine geldi.

PROTESTO GÖSTERİSİ YAPILDI

Cesedin olay yerinden alınarak ambulansla Adli Tıp Kurumu’na nakledildiği sırada olay yerinde toplanan bir grup, Dink’i alkışlarla uğurladı. Daha sonra “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Katil devlet hesap verecek” ve “Hrantlar ölmez” sloganları atıldı.

DÜNYA BASINI FLAŞ OLARAK VERDİ

Uluslararası haber ajansları ve haber kanalları haberi flaş olarak verdi. Reuters, Türk asıllık Ermeni yazar Hrant Dink’in silahlı saldırı sonucu öldürüldüğünü haber verdi. Fransız haber Ajansı AFP ise, “Dink, genel yayın yönetmeni olduğu haftalık Agos gazetesinin önünde öldürüldü” dedi. BBC ise, “Türk-Ermeni yazarı, ateş edilmesi sonucu öldürüldü” sözleriyle haberi duyurdu.

CNN İnternational ise Dink’in Osmanlı Döneminde “Ermenilerin öldürülmesi”ne karşı konuştuğunu belirterek “Kendisini bir hain olarak gören milliyetçilerden tehditler almıştı” değerlendirmesini yaptı. Dink’in öldürülmesine ilişkin ayrıntılar veren CNN İnternational, Dink’in “Türk devletine hakaret” suçlaması ile hakkında çeşitli davaların açıldığına dikkat çekti.

CNN, “Ermeniler ve başka ülkelerin Ermenilerin 20’inci yüzyılın başlarında öldürülmesini soykırım olarak görüyor ancak bu iddia, Ermeniler ve Türklerin iç çatışmalarda öldürüldüğünü söyleyen Türk hükümetince reddediliyor” dedi.

52 YAŞINDAYDI

Hrant Dink 15 Eylül 1954’te Malatya’da doğdu. Anne-babası 1961 yılında Malatya’dan İstanbul’a taşınmalarının ardından boşandı. Hrant ve iki kardeşi ailenin bölünmesinin ardından Gedikpaşa’daki Ermeni Yetimhanesi’ne yerleştirildi.

Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde Zooloji eğitimi aldı. Bir süre sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri Rakel ile evlendi.

MÜCADELE İLE GEÇEN BİR HAYAT

Kardeşleriyle birlikte açtıkları yayınevi, kırtasiye işini sürdürürken, eşi Rakel’le birlikte, kendileri gibi Anadolu’dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nı yönetmeye başladı. Dink, Denizli Piyade Alayı’nda sekiz ay askerlik yapar.

Bazı cemaat gazetelerinde kitap eleştirileri ile başlayan yazı hayatı, basında çıkan yalan haberlere gönderdiği düzeltmeler ile duyulmaya başlar. Patrikhane’ye, ‘Ermeni toplumu çok kapalı yaşıyor, kendimizi iyi anlatırsak önyargılar kırılır’ diyerek bu amaçla Türkçe bir gazete çıkarmayı önerir. 5 Nisan 1996 tarihinde ilk sayısı yayınlanan Agos gazetesi’nin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlenir. Agos dışında Zaman gazetesi’nde yazar. Ermeni Diasporasına 1915 olayları için soykırım kelimesini içermeyen daha yumuşak muhalefet yürütmeleri çağrısında bulunan Dink, Ekim 2005’te “Türklüğe hakaret”ten 6 ay hapis cezası aldı.

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=3311&cat=110&dt=2007/01/03

Yorumlar kapatıldı.