İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hrant Dink silahlı saldırı kurbanı

Agos gazetesinin Ermeni asıllı Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, gazete girişinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Saldırganın yakalanması için yapılan çalışmalarda gözaltına alınan iki kişinin olayla ilgisi olmadığı belirlendi.

Bugün öğleden sonra Halaskargazi caddesi üzerinde bulunan Agos gazetesi binası çıkışında silahlı bir kişinin saldırısına uğrayan Dink, olay yerinde öldü.

Eşkali belirlenen saldırganın yakalanması amacıyla, bölgedeki çalışmalarını sürdüren İstanbul Emniyeti, saldırıyı bir kişinin gerçekleştirdiğini duyurdu.

Polis saldırganın 18-19 yaşlarında, kot pantolonlu ve beyaz şapkalı olduğunu belirtti.

Olayın ardından Taksim’de iki kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan iki kişinin olayla ilgisi olmadığı belirlenerek, iki kişi serbest bırakıldı.

Gazete binasının önü güvenlik kordonuna alınırken, saldırı sonucu ölen Dink’in üzeri örtüldü ve olay yerinde dört adet boş kovan bulundu. Dink’in cenazesi daha sonra ambulansla Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek de, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi olayıyla ilgili olarak İstanbul’a geldi.

Bakan Aksu ve Bakan Çiçek, İstanbul Valiliği’nde toplantı yapıyor. İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul Emniyet Müdür Vekili Süleyman Ekici ve MİT’ten üst düzey bir yetkili ile diğer yetkililerin katıldığı toplantı, saat 18.45’te başladı.

Polise izin yok

Polis, saldırganın yakalanması amacıyla bölgede, metro, otobüs ve vapur iskelelerinde de güvenlik önlemleri aldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün tüm şubelerinde görevli polisler mesailerini ikinci bir emre kadar sürdürecek.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Terörle Mücadele, Narkotik Suçlarla Mücadele, Organize Suçlarla Mücadele, Güvenlik Şube ve Mali Şube ile diğer idari birimlerde görevli gündüz çalışan personelin emniyetten ayrılması ikinci bir emre kadar durduruldu.

Emniyetin Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesinin bahçesinde bir bölümü üniformalı olarak bekletilen personelin, gece süresince gelişebilecek sıcak olaylarda
kullanılmak üzere teyakkuzda olacağı öğrenildi.

MOBESE kayıtları inceleniyor

Bu arada Halaskargazi caddesi üzerindeki MOBESE kamerasının, olayın meydana geldiği noktaya biraz uzak düştüğü, ancak kamera görüntülerinin yine de incelendiği bildirildi.

Ayrıca, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, olay yeri yakınındaki iş merkezleri ve pasajlarda güvenlik kamerası bulunanlardan, görüntüleri alarak inceleme yapacak.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ile İstanbul Valisi Muammer Güler de olay yerine geldi. Agos gazetesi çalışanlarının binanın penceresinden ağlayarak Dink’in cesedine baktıkları görüldü.

Olay yerine gelen Dink’in eşi Rakel ve kızı Sera, sinir krizi geçirdi. Anne ve kızı daha sonra bir ambulansla bindirilerek hastaneye götürüldü.

Olayla ilgili inceleme başlatıldı

Dink’e yönelik saldırıya ilişkin Beşiktaş’taki özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca inceleme başlatıldı.

Hollanda’da bulunan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve beraberindeki heyetin, Hrant Dink’in öldürülmesi dolayısıyla temaslarını yarıda kestiği ve bu akşam İstanbul’a döneceği bildirildi.

Dink’in evinin çevresinde sıkı güvenlik

Bakırköy’deki İstanbul Caddesi Şinasi Gürünlü Sokak üzerindeki Sevil Apartmanı’nın 5’inci katında oturan Hrant Dink’in evinin önü ile sokak üzerinde, Güvenlik Şube Müdürlüğü ve Bakırköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince önlem alındı.

Dink’in eşi Rakel ile kızı Sera Dink, saat 19.15 sıralarında eve gelerek, dairelerine çıktı. Rakel Dinç’in eve girerken ağladığı görüldü. Bu arada, Dink ailesinin yakınları ile komşuları da taziye ziyaretinde bulunuyor.

İstanbul ve Ankara’da protesto gösterisi

Hrant Dink’in cenazesinin olay yerinden kaldırılmasının ardından, çeşitli sloganlar atarak Taksim’e kadar yürüyen grup, tramvay durağının yanında oturma eylemine başladı.

Oturma eylemi sırasında çeşitli sloganlar atan gruptakilerin sayısı, yeni katılımlarla birlikte 350’ye kadar ulaştı.

Gruptakilerin, saat 20.00’ye kadar oturma eylemini sürdürecekleri, daha sonra buradan tekrar Halaskargazi Caddesi’ndeki Agos gazetesine kadar yürüyüş yapacakları öğrenildi.

Ankarada ise, çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu bir grup, Dink’in silahlı saldırı sonucu öldürülmesini protesto etti.

Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan gruptakiler, anıt çevresinde mumlar yaktı. Gruptakiler, ”Hrant Dink ölümsüzdür” şeklinde tepkilerini dile getiren dövizler taşıyarak, ”Hepimiz Hrantız, hepimiz Ermeniyiz”, ”Yaşasın halkların kardeşliği” şeklinde sloganlar attı.

Grup adına yapılan açıklamada, ”Hrant Dink’in öldürülmesi halkların kardeşliğine yapılmış bir saldırı” olarak değerlendirilerek, saldırının faillerinin bir an önce ortaya çıkarılarak, cezalandırılması istendi.

Dink’in avukatı: “Tehdit mektubu almıştı”

Hrant Dink’in avukatı Fethiye Çetin, CNN TÜRK’e yaptığı açıklamada, Dink’in son dönemde bir tehdit mektubu aldığını söyledi. Çetin, mektupta, Dink’in ailesine yönelik ifadelerin de yer aldığını belirtti.

Bu arada Dink’in, 10 Ocak tarihli, ‘Ruh Halimin Güvercin Tedirginliği’ başlıklı yazısında yer verdiği ve Şişli Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruda bulunduğunu belirttiği tehdit mektubuna ilişkin Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na herhangi belge ulaşmadığı ortaya çıktı.

Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri de Dink’in sözünü ettiği tehdit mektubuyla ilgili kendilerine gelen bir bilgi bulunmadığını bildirdi.

Hrant Dink, yazısında, ”Bilgisayarının güncesi ve hafızasının öfke ve tehdit dolu satırlarla yüklü” olduğunu belirterek, ”Bu mektuplardan birinin Bursa’dan postalandığını ve yakın tehlike arz etmesi açısından da hayli kaygı verici bulduğumu ve tehdit mektubunu Şişli Savcılığı’na teslim etmeme rağmen, bugüne değin herhangi bir sonuç alamadığımı yeri gelmişken not düşeyim. Bu tehditler ne kadar gerçek ne kadar gerçek dışı, doğrusu bunu bilmem elbette mümkün değil…” ifadesini kullanmıştı.

Dink’in buna rağmen koruma talep etmediği kaydedildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Dink’in öldürülmesi olayının terör bağlantısı olup olmadığına dair inceleme başlattı.

‘Katil devlet’ sloganları

Hrant Dink’in cenazesinin olay yerinden kaldırılmasının ardından, 40-50 kişilik bir grup Taksim yönüne doğru yürüyüşe geçti. Dink’in öldürülmesini protesto eden bir grup Halaskargazi caddesinde eylem yaptı. Eylemde, ‘Hrantlar ölmez’, ‘Katil devlet’ şeklinde sloganlar atıldı.

Başkentten tepkiler

Sezer: “Çirkin ve utanç verici”
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, saldırıyı nefret kınadığını belirterek, ”Bu tür insanlık dışı davranışlar, asla amacına ulaşamayacaktır” dedi.

Sezer’in mesajı şöyle: ”Hrant Dink’in Agos Gazetesi önünde uğradığı saldırıyla yaşamını yitirmesinden derin üzüntü duydum. Bu çirkin ve utanç verici saldırıyı nefretle kınıyorum. Bu tür insanlık dışı davranışlar, asla amacına ulaşamayacaktır. Ulusumuzu derinden yaralayan bu saldırının faillerinin bir an önce yakalanması, hepimizin öncelikli beklentisidir.”

Erdoğan: “Dink’in seçilmiş olması manidar”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, olaydan büyük üzüntü duyduklarını belirterek, “İşlenen bu cinayetin arkasındaki kanlı elleri telin ediyorum. Karanlık eller bir kez daha hain emellerine ulaşabilmek için, ne yazık ki ülkemizi seçmiş ve İstanbul Şişli’de bu cinayet işlenmiş, kan dökülmüştür” dedi.

Dink’in kurban seçilmiş olmasının son derece manidar olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, “Bazı ülkelerde sözde Ermeni soykırımına ilişkin çalışmalar varken bu cinayetin işlenmiş olması manidardır. Cinayeti tüm yönleriyle araştırıyoruz, araştıracağız” ifadesini kullandı.

Erdoğan, “Hiçbir kanlı provokasyon Türkiye’yi huzur ve refah yolundan döndüremez. Türk halkı bu hain cinayete gereken cevabı verecektir. Toplumsal barışı güçlendireceğiz. Bu cinayeti gerçekleştirenler amacına ulaşamayacak. Üzüntümüz büyüktür” dedi.

Fail ya da faillerin, olayı planlayan ya da azmettirenlerin en kısa sürede ortaya çıkarılarak adalete teslim edilmesi için içişleri ve adalet bakanlarını görevlendirdiğini söyleyen Erdoğan, bakanların İstanbul’a hareket ettiğini kaydetti.

Başbakan, “Başta Ermeni kökenli vatandaşlarımız olmak üzere, aziz milletimiz bu sınavı aşacak sağduyu ve basirete sahiptir” dedi.

AK Parti TBMM Grubu da, Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesini, ”Bu, düşman bir kurşundur, hedefi 70 milyon Türk insanıdır” diye nitelendirdi.

Genelkurmay Başkanlığı: “Kurşunlar Türkiye’ye sıkıldı”
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ”Gazeteci Hrant Dink’e yapılan menfur saldırıyı nefretle kınadıklarını” belirterek, ”Failin en kısa zamanda bulunarak oynanan çirkin oyunun ortaya çıkarılmasının en büyük beklentileri olduğunu” kaydetti.

Orgeneral Büyükanıt, ”Gazeteci Hrant Dink’e yapılan menfur saldırıyı nefretle kınıyor, acılı ailesine ve yakınlarına sabırlar diliyoruz. Hırant Dink’e sıkılan kurşunların aynı zamanda Türkiye’ye sıkıldığı anlayışı içinde, failin en kısa zamanda bulunarak oynanan çirkin oyunun ortaya çıkarılması en büyük beklentimizdir” dedi.

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II:
Patrik Mesrob II, Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin, ”Bu olay, ülkemizdeki huzur ortamını ve uluslararası ilişkileri de hedefleyen utanç verici bir suikasttir” dedi.

Mesrob II, ”Agos Gazetesi müteveffa Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink ile Patrikliğimiz arasında özellikle cemaatimizin dini kimliği konusunda görüş farklılıkları bulunmuş olduğu, Agos yayınlarını takip eden herkesçe malum olan bir konudur. Ancak bu konuyu fikir ve düşünce özgürlüğü alanında değerlendirmek gerektiğini düşünerek, kendisine olan saygımızı hiçbir zaman yitirmedik” dedi.

“Kendisinin herhangi bir kötülüğe maruz kalmasını hiçbir zaman istemedik” diyen Mesrop II, “Müteveffa yazar, perspektifi, fikir ve düşünceleri nedeniyle bir kısım çevreyle fikir ayrılığına girmiş olsa bile böyle vahşi, hain ve alçak bir suikasti ve bu tür bir ölümü kesinlikle hak etmiyordu. Bu saldırıyı gerçekleştiren karanlık çevreleri ve elinde silah bu değerli hayatı alan kişiyi kınıyor ve lanetliyorum” dedi.

Devletin, bu olayın faillerini en kısa zamanda yakalayarak Türk adaletine teslim edeceğine tüm kalbiyle inandığını belirten Mesrob II, ”Bu menfur cinayet nedeniyle cemaatimin tüm kurumlarında 15 gün süreyle yas ilan ediyorum” diye konuştu.

Dışişleri: “Şiddetle kınıyoruz”
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, menfur saldırı şiddetle kınandı ve faillerin adalete teslim edilmesi için çalışmaların başladığı bildirildi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek:
Çiçek, gazeteci Hrant Dink cinayetinin, ”sebebi, amacı, niyeti, gerekçesi ne olursa olsun alçakça ve hunharca olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğini” bildirdi.

Çiçek, “Bu menfur saldırı, Türkiye’nin demokrasi birlik çabalarına yöneliktir. Dink’in seçilmiş olmasının altını özellikle çiziyorum. Saldırı, iyi planlanmış bir provakasyondur. Ermeni soykırım iddialarının tartışıldığı bir dönemde bu olayın gerçekleşmesi manidardır” dedi.

Hükümet olarak olayın tüm yönleriyle araştırılacağını belirten Çiçek, “Olayın aydınlatılması için hiçbir çaba esirgenmeyecek. Kamuoyu gerektiği şekilde bilgilendirilecek. Tahkikat bir süre gizli yürütülecek. Olayın aydınlatılacağına inancım tam” dedi.

CHP lideri Baykal: “Olay utanç verici”
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, olayın utanç verici olduğunu, hiçbir inancın bu cinayetle ilişkisi olamayacağını kaydetti.

Türkiye’nin dünya karşısında güç duruma düşürülmek istendiğini kaydeden Baykal, “Olayı nefretle kınıyorum… Hoşgörü ve barış ortamını bozamayacaklar… Kargaşa ortamının yaratılması çok tehlikeli olur” dedi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç: “Haince”
Saldırının, ”haince, sinsice, kasıtlı olarak ve direkt Türkiye’nin geleceğini, mutluluğunu yok etmeye yönelik olduğunu” kaydeden Arınç, ”Türkiye, böylesine hain terör eylemelerinden etkilenmeyecek güçtedir. Bu hain saldırıyı yapanlar kim ya da kimlerse gereken cevabı, cezayı en kısa zamanda alacaktır. Tüm dünya bir kez daha bilmelidir ki; ülkemizde yaşayan her vatandaşımız, etnik kimliğine, dinine, geçmişine bakılmaksızın bu ülkenin sahibidir, ayrılmaz bir parçasıdır” ifadesini kullandı.

Mumcu: “Çemberi daraltma kararının ilanı”
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Dink’e yönelik silahlı saldırının ”Türkiye’yi kuşatma altına alan güçlerin çemberi daraltma kararının ilanı” olduğunu ifade etti.

Mumcu mesajında, ”Vurulan sadece Hrant Dink Değil, Türkiye’nin itibarıdır. Saldırı dünya kamuoyuna ‘barbar, hoşgörüsüz, soykırım yapan Türkler yargısını’ yerleştirmeyi amaçlayan bir provokasyon. Hedef suçluluk duygusunun toplumsal bilinç altına yerleştirilmesidir” dedi.

Ağar: “Şiddetle ve derin bir nefretle kınıyoruz”
Türkiye’nin çok önemli dış sorunlarla karşı karşıya bulunduğu böylesine kritik bir aşamada, ülkenin ulusal çıkarlarına büyük ölçüde darbe vuracak olan vahşi saldırıyı DYP olarak şiddetle ve derin bir nefretle kınadıklarını belirten DYP lideri Mehmet Ağar, ”Saldırının faillerinin tüm olanaklar derhal harekete geçirilmek sureti ile yakalanmasını ve adaletin önüne çıkarılmasını bekliyoruz” dedi.

Bakan Aksu: “Soğukkanlı olmak lazım”
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, ”Değerli gazeteci Hrant Dink’e yapılan menfur saldırıyı nefretle ve şiddetle kınıyorum. Bu saldırı hepimizi derin bir üzüntüye sevk etmiştir. Bu saldırı, ülkemizdeki huzur güven ve istikrar ortamına yapılan bir saldırıdır… Herkesi sağduyulu, soğukkanlı olmaya çağırıyorum” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat:
Fırat, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili olarak, ”Fail ya da faillerin veya azmettirenlerin en kısa sürede ortaya çıkarılacağına ve olayın aydınlatılacağına olan inancım tamdır” dedi. Cinayetin arkasındakileri, şahsı ve partisi adına ”şiddetle” kınadığını ifade eden Fırat, ”Sorunun, Türkiye ve Ermenistan arasında olduğunu, bu durumun politik alanlarda sermaye olarak kullanılmasına izin vermemek gerektiğini sıkça dile getiren Hrant Dink’in bu uzlaşmacı yaklaşımı, sorunun iki ülke halkları arasında olduğunu çok açık ortaya koymaktadır” dedi.

Devlet Bakanı Beşir Atalay:
Atalay, saldırının özgür düşünceye, basın özgürlüğüne ve demokratik yaşama yapıldığını bildirdi. Atalay, ”Bugün öğleden sonra Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, gazeteci Hrant Dink’i menfur bir suikasta kurban verdik. Üzüntümüz büyüktür. Bu saldırı, özgür düşünceye, basın özgürlüğüne ve demokratik yaşamımıza yapılmıştır. Bu saldırı, birliğimize ve ülkemizin istikrarına karşı yapılmıştır” dedi.

MHP:
MHP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi kınarak, ”Milletimizi bu tür olaylar karşısında tahriklere kapılmamaya, azami sorumluluk anlayışı ve sağduyu içinde hareket etmeye davet ediyoruz” denildi.

Yargıtay: “Kabul edilebilir değil”
Yargıtay Başkanı Osman Arslan, ”Bir Türk vatandaşının, bir Türk Ermenisinin öldürülmüş olmasından üzgün olduğumuzu söylemek isterim. Bir gazetecinin öldürülmüş olması, fikirlerinden dolayı bir cinayete kurban gitmiş olması kabul edilebilir bir şey değildir. Bu nedenle ben olayı üzüntüyle karşıladığımı belirtiyorum. İnanıyorum ki, suçu işleyen veya işleyenler en kısa zamanda yakalanacak, Türk adaleti bunları en adil şekilde yargılayacaktır” dedi.

Türkiye’nin Terörle Mücadele Özel Mücadele Temsilcisi Edip Başer:
Hrant Dink’e düzenlenen suikastı değerlendiren emekli Orgeneral Edip Başer, cinayetin çok yönlü özellikleri olduğuna işaret etti. Başer, cinayeti işleyenlerin hedefinin, toplumsal ilgiyi ve bilinci dağıtmak olduğunu söyledi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel:
Demirel, ‘fevkalade üzgün olduğunu’ belirterek, ”Yeni bir tahrikle karşı karşıyayız. Bu hain bir olaydır. Şiddetle kınıyorum. Adi bir cinayettir. Bu cinayeti yapanların bir tek hedefi vardır, dünya kamuoyunda Türkiye’yi küçük düşürmek. Mevcut haksızlıklara, iftiralara, karalamalara yenisinin eklenmesinden endişe ederim. En kısa zamanda hadisenin failleri bulunmalı ve hak ettikleri cezaya çarptırılmalıdır” dedi.

Sabancı Holding Yönetim Kurul Başkanı Güler Sabancı:
Sabancı, Hrant Dink’in öldürülmesinin, ”Türkiye’de toplumsal barışa, özgürlüğe ve kardeşçe yaşamaya yapılmış vahim bir saldırı” olduğunu bildirdi. Sabancı, ”Bu saldırıyı yapanlar Türkiye’nin Avrupa yolculuğunu engellemek isteyen, barış ve istikrar içinde gelişmesine ve ilerlemesine tahammül edemeyen dar görüşün karanlık temsilcileridir. Türkiye’nin demokrasi ve gelişme yolculuğu engellenemeyecek, kesintisiz olarak devam edecektir” dedi.

Hrant Dink’in avukatı Fethiye Çetin:
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in avukatı Fethiye Çetin, ”Dink’in, hakkında açılan dava nedeniyle Türk düşmanı olarak lanse edildiğini” öne sürdü. Çetin, ”Dink’e gelen bir mektup nedeniyle Şişli Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunduğunu” söyledi.

Çetin, ”Dava nedeniyle Hrant Dink zaten bir Türk düşmanı olarak lanse edildi topluma. Hedef olma durumu çıktı. Gerçekten çok tedirgin edici bir durumdu. Daha geçen hafta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuruyu yaparken Hrant Dink ile bu konuyu çok ayrıntılı konuştuk. Hrant, hatta bu son yazılarını bunun üzerine yazdı. O yazılar da çok önemli. Bütün bunların üzerine böyle bir saldırı gelmesi çok manidar” dedi.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer: “Sağduyulu davranalım”
”Ülkemizin birliğine, dirliğine, demokrasiye ve düşünce özgürlüğüne yöneldiğine kuşku olmayan bu hain saldırıyı nefretle kınıyorum. Demokratik bir düzende düşünenlere yaşama hakkını bile çok gören bir zihniyet, ancak insan dışı bir anlayışı temsil eder. Bu kritik dönemde herkesin sağduyu ile davranması gerektiğine inanıyor ve olayın faillerinin en kısa sürede yakalanmasını bekliyoruz”

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu: “Senaryolar muhtemel”
“Etnik kökeni, inancı, fikirleri ne olursa olsun bir insanın hayatına kastedilmesini ve şiddete başvurulmasını kesinlikle onaylamıyoruz… Bir kere daha karanlık odakların Türkiye üzerinde oyunlara başvurduğunu ve yeni senaryoların devreye sokulduğunu tahmin ediyorum. Amerikan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda bekleyen sözde soykırım tasarısının geçirilmesini kolaylaştırmaktan Türkiye’yi sıkıştırmaya kadar birçok senaryo ortaya konulmuş olabilir.”

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek:
Perinçek, ”Hrant Dink’in öldürülmesinin, Türkiye’yi bölme projesinin bir parçası olduğunu” ileri sürdü. Perinçek, katledilmesini üzüntüyle karşıladığını belirterek, ”Hrant Dink’in katledilmesi, Türkiye’yi bölme projesinin bir parçasıdır. Türk sıfatı taşıyan hiçbir kurum, hiçbir örgüt böyle alçakça, Türk’ün gururuna onuruna gölge düşüren bir cinayet işlemez. Bu Türklük adına yapılabilecek bir iş değildir” dedi.

Diyanet İşleri: “İmajımızı zedeleyen olaylar”
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, ”Bunlar bizim ülkemizin imajını fevkalade yaralayan, zedeleyen, gölgeleyen olumsuzluklardır. Bunların hiçbirini tasvip etmiyoruz. Duamız, gönlümüzdeki umudumuz bunların hiç olmamasından yanadır” dedi.

Sarıgül: “Türkiye’de oynanan oyunlar var”
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, ”Türkiye üzerinde oynanan oyunlar var. Asla provokasyona gelinmemesi gerek” dedi. Düşünceleri kaba kuvvetle, silahla susturmayı doğru bulmadığını ifade eden Sarıgül, bu saldırı karşısında asla provokasyona gelinmemesi gerektiğini belirtti.

Agos Gazetesi Köşe Yazarı Markar Esayan:
Esanyan da, Hrant Dink’in öldürülmesinin Türkiye için büyük bir kayıp olduğunu vurgulayarak, Dink’in bu ülkenin sevdalısı olduğunu söyledi.

Dünyadan tepkiler

Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan:
Oskanyan, Hrant Dink’in öldürülmesini kınadığını belirterek, ”Türk Ermenisi gazeteci Hrant Dink’e suikast yapılması haberi bizim için büyük bir şok” dedi.

Oskanyan, Hrant Dink’in, insanlar arasında karşılıklı diyalog, anlayış ve barış olacağı inancıyla yaşadığını ifade ederek, ”Bu olayı, nedeni ne olursa olsun kesinlikle kınıyor, Türk yetkililere sorumlularla ilgili herşeyin açıklığa kavuşturulması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

ABD:
Gazeteci Hrant Dink’in İstanbul’da öldürülmesinin ardından ABD’den gelen ilk açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığının bir yetkilisi, “bu korkunç cinayeti nefretle kınadıklarını” bildirdi. Yetkili, “Bu korkunç bir cinayet, büyük üzüntü duyuyoruz. Dink’in yakınlarına başsağlığı diliyoruz” dedi.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği:
Büyükelçilik’ten yapılan yazılı açıklamada, Dink’in öldürülmesinden şoke olunduğu ve derin üzüntü duyulduğu ifade edilirken şöyle denildi: “Dink’in ailesine ve sevenlerine en içten başsağlığı dileklerimizi iletir, bu iğrenç saldırının failinin süratle adalet önüne çıkarılacağı ümidimizi ifade ederiz.”

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Nicholas Burns:
Burns, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili olarak Türk hükümetinin araştırma yapmasını beklemek gerektiğini belirterek, bu olayı herhangi birşeyle bağdaştırmanın uygun olmayacağını söyledi.

Cinayetin, ”Sanıyorum yapmamız gereken, Türk hükümetinin bu trajik suikastın faillerini araştırmasına izin vermek ve araştırmayı beklemek. Bu olayı herhangi birşeyle bağdaştırmanın uygun olmayacağını düşünüyorum. Trajik bir olay oldu ve bir insan yaşamını yitirdi. Şimdi yapmamız gereken Türk hükümetine bu konuda kendi araştırmasını yapmak için zaman vermek.”

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson:
Wilson, gazeteci Hrant Dink’in ölüm haberini duyduklarında çok üzüldüklerini ve şoke olduklarını söyledi. Hrant Dink’i tanıdığını belirten Wilson, onunla tanışmanın kendisi için gurur verici olduğunu belirtti. Dink’in ailesine ve tüm sevdiklerine başsağlığı dilediğini belirten Wilson, ”Umut ediyoruz ki bu cinayetin failleri en kısa zamanda yetkililerce adalete teslim edilir” diye konuştu.

Avrupa Konseyi:
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis, ”gazeteci Hrant Dink’in, suikasta kurban gitmesinden derin şoka uğradığını ve üzüldüğü” bildirdi. Suikastı şiddetle kınadığını ifade eden Davis, ”Dink, Türkiye ve bölgenin acılı dolu tarihi yazma cesaretinde olan bir gazeteciydi. Çalışmaları, hep samimiyet ve uzlaşma ruhu içindeydi” ifadesini kullandı.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk:
“Tabii ki çok şaşırdım, çok üzüldüm. Benim de arkadışımdı. Son derece takdir ettiğimi bir kişiydi. Onunla aynı şeyleri düşünmeyen kişiler olduğu son derece açık. Artık açık bir Türkiye oluşturulması gerekiyor.”

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz:
“Dink, Türkiye’de basın ve fikir özgürlüğü için cesurca mücadele edenlerden biriydi. Tüm yakınlarının ve dostlarının acısını paylaşıyor, başsağlığı diliyorum. Bu cinayeti şiddetle kınıyor ve Türk makamlarının ısrarla katili aramayı sürdüreceklerine inanıyorum.”

Fransa’daki Ermeni dernekleri:
Fransa’da faaliyet gösteren Ermeni dernekleri, internet sitelerinde yaptıkları açıklamalarla, gazeteci-yazar Hrant Dink’e düzenlenen suikastı kınadı.

Fransa’daki Ermeni Davasını Savunma Komitesi’nin (CDCA) Dink için “diyalog insanı” ifadesinin kullanıldığı açıklamasında, Dink’in Ermeni konusundaki açıklamaları yüzünden yargılandığı belirtildi.

Açıklamada, AB ve Fransa’nın bu cinayetin sorumlularının bulunması için uluslararası bir soruşturma komisyon kurulmasına destek vermeleri istendi.

‘CollectifVan’ isimli kuruluşun yaptığı açıklamada, Dink’e yapılan suikastın “büyük bir dehşetle” karşılandığı belirtildi. Açıklamada, Fransa’da mecliste kabul edilen ve ‘Ermeni soykırımı’nın inkarını suç sayan yasa teklifin Senato’dan da geçmesi için “hükümetin üstüne düşen sorumluluğu alması” istendi.

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy de, gazeteci Hırant Dink’in katledilmesinden üzüntü duyduklarını bildirdi. Fransız Bakan, ”Dink, insan haklarını savunan yiğit bir adamdı. Cesareti hayatına mal oldu” dedi.

Roma Ermeni Cemaati:
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi, İtalya’daki Ermeni cemaatinin de tepkisine neden oldu. Cinayet, Roma Ermeni Cemaati Konseyi (RECK) tarafından yayımlanan yazılı bir açıklamayla kınandı. Açıkmada, ”Bir gazetecinin öldürülmesi, ifade ve düşünce özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik cinayet girişimleriyle ilintili, trajik bir olaydır” denildi.

Kanada:
Kanada’nın Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, saygıdeğer bir gazeteci ve insan hakları savunucusu olan Dink’in trajik bir cinayete kurban gitmiş olmasının üzüntüyle karşılandığı kaydedildi. Açıklamada, ”Tüm Kanada halkı adına, ailesine ve tüm dostlarına başsağlığı diler, failin en kısa zamanda adalet önüne getirilmesini umut ederiz” denildi.

Basından tepkiler

Aydın Engin – Agos gazetesi yazarı:
“Bu işin birkaç gözü dönmüş budalanın işi olduğunu söyleyip kapanmaması gerekiyor. Hrant Dink daha önce gerçek bir linç tehlikesi yaşadı. Dink her zaman hedefteydi, hedef Türkiye’de gerek demokrasinin gelişmesini istemeyenlerin hedefindeydi. Saldırının mükemmel planlanan bir cinayet olduğunu düşünüyorum, son derece doğru düşünülmüş bir hedeftir ve hedeflerine de ulaştılar.”

Ertuğrul Özkök – Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni:
“Hrant gerçek bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıydı. Ülkesine bizler kadar bağlıydı. Onu tam dinlemedik… Bu işi yapanların vatan haini olduğunu düşünüyorum. Birkaç kişi de olsa bu olay Türkiye’ye mal olacaktır. Yarın dış basının ne diyeceğini biliyorum. Bunu yapanlar Türkiye’nin düşmanlarına hizmet ediyor. Kendileri düşman zaten.”

Yalçın Doğan – Hürriyet gazetesi yazarı:
“Türkiye’nin bu olayla çok ağır yaralar alacağı ortada. Bir Ermeni vatandaşımızın öldürülmesi ülkemizi önümüzdeki dönemde çok derinden etkileyecektir. Dink bir T.C. vatandaşıydı. Hatırladığım kadarıyla ilk defa bir Ermeni vatandaşımız bu kahpe kurşunların hedefi oldu. Ben Dink için çok büyük bir cenaze düzenlenmesi gerektiğini ve çok yüksek bir katılımın sağlanması gerektiğini düşünüyorum.”

Ferai Tınç- Hürriyet gazetesi yazarı:
“Meslektaşımızın böyle alçakça bir cinayete kurban gitmesi çok acı. Devlet olayı bir namus meselesi gibi ele alıp çözmeli. Hrant Türk Ermenisiydi. Türkiye böyle bir ülke değildir, olmamalıdır. Devlet bu olayın üzerine gitmelidir. Hrant Dink bir linç atmosferinde yalnız bırakılan birçok insandan biriydi. Onların güvenliğinden devlet sorumludur. Ben bunun çok önemli bir güvenlik boşluğundan kaynaklandığını düşünüyorum.”

Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD):
“Dink’e sıkılan kurşun, Türkiye demokrasisine ve basın özgürlüğüne sıkılmıştır. Provokasyon amaçlı bu suikastı lanetliyor, faillerin bir an önce yakalanarak adalet önüne çıkartılmasını bekliyoruz.”

Sınır tanımayan Gazeteciler Derneği:
”Bu saldırı, Türkiye ve başka yerlerde, düşünce ve yazı özgürlüğünü savunanları sarsmış ve endişeye uğratmıştır. Bu, AB’ye girme arzusu içinde olan bir ülke için çok önemli bir sınav teşkil ediyor.”

Basın Konseyi:
Basın Konseyi Genel Sekreteri Gökalp Yazır, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in silahlı saldırı sonucu öldürülmesinin ardından gazeteye taziye ziyaretinde bulundu.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ):
Komite, gazeteci Hrant Dink’in İstanbul’da silahlı bir saldırı sonucu öldürülmesini kınayarak, cinayetin sorumlularının yakalanarak adalete teslimini istedi.

AGİT Basın Özgürlükleri Temsilcisi Miklos Haraszti:
Haraszti, Dink’in öldürülmesini kınadığını ifade ederek, ”Korkakça yapılan bir eylemin trajik bir kayıpla sonuçlandığını” söyledi. Merkezi Erivan’da bulunan Mediamax Ajansı’nın haberine göre Haraszti, Dink’e düzenlenen saldırının sorumlularının bir an önce bulunması çağrısında bulundu.

Yorumlar kapatıldı.