İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hrant Dink Cinayeti: Bir Taşla birkaç kuş

Aydoğan Vatandaş

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Hrant Dink, dün aldığı 3 kurşun darbesiyle yaşamını yitirdi.

Kendisiyle 2005 yılının Mayıs ayında tanışmış, Ermeni Meselesi ve ASALA Cinayetlerini anlamaya çalıştığım Alfa Yayınları’ndan çıkan ‘ASALA Operasyonları’ kitabım için bir röportaj yapmıştım.

Dink bu röportajında, Türkiye’de hala kimsenin tartışmaya cesaret dahi edemediği bazı iddialarda bulunmuş, Ermenilerin başına gelen olaylarda bambaşka faktörlere değinmişti.

Dink, Ermenilerin başına gelenlerden, Osmanlı’nın dışında bazı ülkelere, arkalarındaki sermaye yapılarına ve İttihat Terakki içerisindeki etkin, etnik bir cemaate de dikkatleri çekiyordu.

Dink, tehcir hadisesini ‘emperyalizm’ bağlamında da ele alma eğilimindeydi.

Cinayetin zamanlamasına bakıldığında, bir taşla 2 kuş vurulduğu ortadadır.

Bilindiği gibi Ermeni meselesi Amerikan Senatosu’nda bir süre sonra ele alınacak.

Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, geçen hafta manşetten duyurduğu yazısında, Amerika’daki Yahudi Lobisi’nin temsilcileriyle bir yemekte buluştuklarını ve Yahudi Lobisi temsilcilerinin, Türkiye’yi bu kez kendilerinin bile kurtaramayacaklarını söylediklerini aktardı.

Doğrusu, bu cinayetle, Türkiye, hem Ermeni meselesiyle ilgili yurtdışında hareket kabiliyetini kaybetmiş oluyor, hem de son zamanlarda Ermeni meselesinde ‘Egemen’ güçleri de suçlayan Hrant Dink susturulmuş oluyor.

Cinayeti Cumhurbaşkanlığı süreci ile ilgili olarak değerlendirenler de elbette çıkabilir. Ancak Dink cinayetinin zamanlaması, daha çok Türkiye’nin Ermeni meselesi ile ilgili yurt dışındaki faaliyetleri açısından elini zayıflatacak hamlelerden biri gibi gözüküyor bana.

İşte MİT Müsteşarı sayın Emre Taner’e burada görev düşüyor.

MİT’in proaktif bir vizyona sahip olması gerektiğini, gelişmeleri sadece izlemekle kalmayıp, hamle de yapmayı öneren sayın Taner’e önemli bir fırsat çıktı.

Cinayeti çözmek, uluslararası bağlantılarını ortaya çıkarmak gibi.

MİT müsteşarının sözleri hafızalarda bu denli tazeyken gerçekleştirilen böyle bir suikastın, kuşkusuz MİT’e bakan yönleri de olmalı.

MİT’e söylenen şu olabilir mi: ‘Siz istediğiniz kadar, proaktif olmaya çalışın, biz güpegündüz, gözünüzün önünde, işte böyle cinayet işleriz’.

‘Geleceği öngörmek onu yeniden yaratmaktır.’

19.Ocak.2007 22:39:11


http://www.sonsaniye.net/yazar9396.htm

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın