İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

’Vatana ihanet’ sözünü geri al

Sefa KAPLAN

Balaklı Rum Hastanesi Vakfı Başkanı Dimitri Karayani’nin, Türkiye’yi AİHM’de mahkûm ettiren Fener Rum Lisesi Vakfı’nı ’Vatana ihanet’le suçlamasına Fener Rum Lisesi Vakfı’ndan tepki geldi.

Fener Rum Lisesi Vakfı’nın avukatı Gülten Alkan, Dimitri Karayani’nin bu sözlerine akıl erdiremediklerini belirterek, “Bu sözleri yalanlamadığı veya tekzip etmediği takdirde kendisi hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağım” dedi. ’Vatana ihanet’ suçlamasının en ağır hakaret olduğunu belirten Avukat Gülten Alkan şunları söyledi:

“Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, iç hukukumuzda Anayasa’ya eşdeğer bir metin olarak kabul edilmiştir. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin yargı yetkisi de Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından kabul edilmiştir. Avukatı olduğum Fener Rum Lisesi Vakfı, iç hukukta hakkını alamayınca, kendisine tanınan bu yasal hakkı kullanarak AİHM’ne başvurmuştur. Yasal hak kullanımını asla ’vatana ihanet’le eşdeğer kabul edilemez. Sayın Dimitri Karayani, 16 Ocak Salı günü akşam saat 17.00’ye kadar ’vatana ihanet’ konusundaki sözlerine açıklık getirmez veya tekzip etmezse, kendisi hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağım. Bir kişiyi veya kurumu ’vatana ihanet’le suçlamak başlı başına suçtur.”

NE DEMİŞTİ

Karayani, Fener Rum Lisesi Vakfı’nı eleştirirken, şunları söylemişti: “Fener Rum Vakfı’nın ne yapacağına ben karışamam. Ama AİHM’e başvuruyu vatana ihanet olarak görüyorum. Burası bir Türk vakfıdır. Ben devletimi yabancılara şikayet edemem. Devletin mahkemesine, Yargıtay’a ve hükümetime itimadım var. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak kimsenin kapısında dilencilik yapmam. Biz sorunlarımızı kendi aramızda hallederiz, elalemin kapısına gitmeye lüzum yok. AİHM’e kesinlikle başvurmayacağız. Ben kanunun çıkacağına kániyim. Gidip de hakkımı bir yabancıdan istemem.”
http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=5774316

Yorumlar kapatıldı.