İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rauf Denktaş: “Kıbrıs meselesi Ecevit zamanında AB’den ayrıldı”

İstanbul – KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs meselesinin merhum Bülent Ecevit zamanında Türkiye’nin AB’ye girmesi konusundan ayrıldığını, ancak Annan Planına ‘evet’ denilerek işin aynı kanala sokulduğunu belirterek, “Aynı kanalda yürütüldüğü sürece bu, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda devamlı suretle bir engel olacaktır” dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen “Talat Paşa Komitesi Toplantısı”na, Rauf Denktaş, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, bazı siyasi parti üyeleri, rektörler, öğretim üyeleri ve emekli subaylar katıldı.

Toplantıda, Almanya’da Türk kökenli milletvekili Hakkı Keskin’e karşı yürütülen “soykırımı kabul et” kampanyası, İP Genel Başkanı Perinçek’in 6-7 Mart 2007’de Lozan’da başlayacak yargılaması, ABD Temsilciler Meclisi gündemine yeniden getirilecek sözde Ermeni Soykırımı Tasarısına karşı mücadele planı ve Fransa’da meclis gündemindeki sözde “Ermeni Soykırımı”nı tanıma karar tasarısına karşı 13, 14 ve 15 Nisanda yapılacak eylemlerin planı ele alındı.

Denktaş, toplantıda yaptığı konuşmada, milletvekili Hakkı Keskin’i destekleyenlere teşekkür, bulunduğu parlamentonun tüm üyelerine de birer takdim mektubu ile Ermeni meselesindeki gerçekleri anlatan Almanca kitaplar gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Denktaş, Ermeni meselesi konusunda şunları söyledi:

“Ermeni meselesini, sadece Ermenilerin diasporada geçmişi bilerek, bilmeyerek yaptıkları bir kampanya olarak değil, son zamanlarda bazı Avrupa parlamentolarında bunun karara bağlanmasını Türkiye’nin AB’ye girmesini engellemek için bir girişim olarak değerlendiriyorum. Türkiye de bunu bu şekilde ele almalı.”

Kıbrıs meselesinin Türkiye’nin AB’ye girmesiyle bağlantılı olmadığını ve bunu ayırmak için gereken hassasiyeti herkesin göstermesi gerektiğini anlatan Denktaş, “Sayın Sezer milli çizgiyi, Talat’ı kabul ettiğinde ortaya koymuştur. Büyük Millet Meclisi de bunu zaten iki kez karara bağlamıştır. Kıbrıs’ta iki eşit egemen halk ve iki devlet vardır ve Kıbrıs üzerinde denge vardır. Bu denge, Türk-Yunan dengesidir. Yani Kıbrıs’ın, Türkiye’nin üye olmadığı bir yere giremeyeceği dengesidir. Garantörlükten kaynaklanan eşitliktir. Bunları kaale almayan anlaşma kabul edilemez” dedi.

Denktaş, Annan Planına ‘evet’ denilerek, buna aykırı hareket edildiğini ifade etti.

Kaynak : Anadolu Ajansı

http://haber.tnn.net/haber_detay.asp?ID=1640070&cat=GEN

Yorumlar kapatıldı.