İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa’da da öldürecektik

15 Ocak 2007

Kasım CİNDEMİR WASHINGTON

ABD’de Kemal Arıkan’a suikast suçundan müebbet hapis cezasını çeken Ermeni terörist Sasunyan af başvurusunda bulundu, ancak talebi reddedildi. Sasunyan, af kurulu önünde şu itirafta bulundu: “Ortağımla Avrupa’da da Türk diplomatları öldürecektik.” Türkiye’nin avukatı David Saltzman, Sasunyan’ın afla serbest kaldığı takdirde Türkiye’ye iade edileceğini söyledi.

28 Ocak 1982 günü Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan’ı suç ortağı ile birlikte katleden Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları (JSAG) örgütü üyesi Hampig Sasunyan, “ilk kez” Avrupa’da da suikast düzenlemeyi tasarladıklarını açıkladı. ABD’nin California Eyaleti’nde, serbest bırakılmasını gözden geçiren kurul önünde bu itirafta bulunan Sasunyan’ın talebi geri çevrildi. Ancak, Türkiye, serbest bırakılsa bile, ikili anlaşmalar uyarınca bir Lübnan vatandaşı olan Sasunyan’ın iadesini ABD’den isteyecek.

1993’ten beri Sasunyan davasında Türkiye’yi temsil eden ve af kurulunun toplantısına katılan Avukat David Saltzman, Sasunyan’ın kuruldaki itiraflarını Hürriyet’e anlattı. Sasunyan’ın serbest kalmasına ilişkin yeni bir kurul toplantısının “en az dört yıl sonra” olacağına dikkat çekerek “Biz, en uygun gördüğümüz zamanda Türkiye’ye iadesini isteyeceğiz. ABD vatandaşı değil Lübnanlı. Türkiye ile ABD arasında suçluların iadesi için bir anlaşma var. Burada çıkarsa, hemen Türkiye’ye iade edilir” dedi.

Sasunyan’ın Ermeni Devrimci Federasyonu (ARF) ile bağlantılı olduğunu ve JSAG’nin de bu örgütün “silahlı kanadı” olduğunu kaydeden Saltzman, “Sasunyan şimdiye dek söylemediği birçok şeyi ilk defa anlattı, ama hala sakladıkları var” dedi.

Saltzman, son kurul toplantısında, Sasunyan’ın, Avrupa’da Türk diplomatları öldüreceklerini söylemesi üzerine, dokuz kişin bulunduğu odada “derin bir sessizlik” yaşandığını belirtti. Saltzman ve Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolusu Engin Ansay “konuşmamak kaydıyla ve gözlemci” olarak kurul toplantısını izlediler. Sasunyan’ın avukatlığını ise ABD’de en medyatik hukukçulardan biri olan Mark Geragos yapıyor. Mark Geragos, aynı kurul toplantısında kendisini “Ben bir Ermeniyim” diyerek kendini tanıttı. Geragos, “Türkler hamile Ermeni kadınların karınlarını süngüyle deştiler” dedi.

Sasunyan, suikastı Kirkor Saliba ile beraber işlemişti. Özel aracıyla işine gitmekte olan Kemal Arıkan çift taraftan açılan ateş sonucu derhal can vermişti. Kirkor Saliba daha sonra Lübnan’da öldürüldü. Saliba’yı kimin öldürdüğü bilinmiyor.

Elimizdeki tek katil

David Saltzman, “Hampig Sasunyan davası önemli, çünkü Türk diplomatlarının katledildiği çok acılı bir dönemin davası. Yıllardır adım adım peşindeyiz. Sasunyan o dönemden kalan tek katil” diye konuştu.

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/5778151.asp?m=1&gid=112&srid=3435&oid=2

Sasunyan, af kurulunda neler anlattı

Sasunyan, San Luis Obispo Cezaevi’nde şu ifadeyi verdi:

Aslında suikastler Avrupa’da yapılıyordu. Arıkan ’soykırım olmadı’ deyince durum değişti. Kurbanlara, annelerimize ve büyükannelerimize meydan okuyordu. Suikasti bir günde planladık ve eylemden önce biraz içtik.

Arıkan’ı öldürmekten şimdi büyük üzüntü duyuyorum, ailesinden özür diliyorum. ABD ve Kaliforniya Eyaleti’nden de özür diliyorum. (Sasunyan, Türkiye’den özür dilemedi.)

Eylemden önce Türklerin, Ermenilere soykırım uyguladığını, mülklerini gasp edip, kiliselerini camiye çevirdiğini düşünüyordum. Şimdi çok farklı biriyim. Sorunları şiddetle çözmek barbarlık. Bu meseleleri siyasiler çözsün. Benim sorumun değil. Ermenistan’ın Cumhurbaşkanı var, onun sorunu. Ben yoruldum ve yaşlandım.

Dövmesinde Ermeni gururu yazıyor

Göğsünde “Ermeni Gururu” yazılı bir dövme taşıyan Hampig Sasunyan, hapiste “eşcinsel seks” talebinde bulunan bir mahkum ile kavga ettiğini de anlattı ve serbest kalıp Ermenistan’a gitmek ve bir aile kurmak istediğini belirtti.

Sasunyan af kurulunda, “Bundan sonra asla suç işlemem, yere bile tükürmem. Artık Türkler’den nefret etmiyorum, sadece onlar için üzülüyorum” dedi.

Yorumlar kapatıldı.