İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye tazminat ödeyecek

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Fener Rum Erkek Lisesi Vakfı’nın Türkiye aleyhine yaptığı başvuruda, Türkiye’yi haksız buldu. Fener Rum Erkek Lisesi Vakfı’nın 1997 yılında yaptığı başvuruyu karara bağlayan AİHM, Türkiye’nin 890 bin euro (1 milyon 600 bin YTL) ödemesini kararlaştırdı. Türkiye, ayrıca 20 bin euro (36 bin YTL) mahkeme masrafı ödeyecek.

Türkiye’nin, 7 yargıçtan oluşan 2. dairenin kararına itiraz edip, davayı büyük daireye götürme hakkı bulunuyor.

PATRİKTEN TEŞEKKÜR

AİHM’deki davada Türk hükümetinin avukatları, “azınlık vakıflarının taşınmaz edinme ehliyetine sahip olmadıklarını’’ belirtmiş, Vakıf avukatlarıysa kendilerine ayırımcılık yapıldığını iddia etmişlerdi. Türk mahkemelerinde, kendilerine hediye ve bağış olarak verilen taşınmaz malların mülkiyet hakkına ilişkin açtıkları davaları AİHM’nin gündemine getiren azınlık vakıfları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiğini ileri sürmüşlerdi. Bu karar, Türkiye’nin olası itirazıyla bozulmadığı takdirde, iadesi istenen yaklaşık 900 taşınmaza emsal teşkil edebileceği için önem taşıyor.

Diğer yandan 22 Ocak’ta Avrupa Konseyi’ne davet edilen Fener Rum Patriği Bartholomeos’un AİHM Başkanı Wildhaber’i ziyaret ederek karar için teşekkür etmesi bekleniyor.

——————————————————————————–

‘Batı Trakya Türklerinin azınlık hakları çok geri’

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, TBMM’de Batı Trakya Türklerinin sorunlarıyla ilgili genel görüşme önergesinin öngörüşmelerinde konuştu. “Aramızdaki sorunları Yunanistan ile görüşmeye hazırız’’ diyen Gül, aynı zamanda AB vatandaşı da olan Batı Trakya Türkleri’ne sağlanan azınlık haklarının, AB standartlarının çok gerisinde olduğunu vurguladı. Bakan Gül, Batı Trakya Türklerinin, Ahmet Mete’yi müftü olarak seçtiğini ifade ederek, “Yunanistan’ı, Türk azınlığın seçtiği müftüyü tanımaya davet ediyoruz’’ diye konuştu. Genel görüşme açılması ise reddedildi.

Emin VAROL / STRASBOURG

http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=64043,3

Yorumlar kapatıldı.