İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bush’tan Ermeniler’e gol

 
Kubilay Çelik

İki dönemini tamamlayan ve kanunlar gereği bir daha seçilemeyecek olan ABD Başkanı George W. Bush; giderekayak Ermeniler’e bir gol daha attı.
Geçtiğimiz yıl aday gösterdiği ve Senato tarafından reddedilen Richard Hoagland’ı bir kez daha Erivan Büyükelçiliği için aday gösterdi.
Başkanlığı döneminde her yıl 24 Nisan’da yayınladığı mesajda “soykırımı” sözcüğünü kullanmayarak, Ermeniler’in tepkisini toplayan Başkan Bush, Hoagland’ı tekrar aday göstererek, Ermeniler’i ve yandaşlarını fena halde kızdırdı.
İsterseniz bu işin biraz gerisine gidelim….
Bundan önceki ABD Erivan (Ermenistan) Büyükelçisi John Evans; Bush yönetimini sıkıntıya sokarak, yani ülkesinin resmi politikasını ihlal ederek geçen yüzyıldaki Ermeni olaylarını “soykırımı” olarak nitelendirmişti. Bush da bunun üzerine büyükelçiyi görevden almış, yerine de Richard Hoagland’i aday göstermişti. Tepkiye, tepkiyle karşılık veren ABD’deki Ermeni lobisi Bush’un adayı, Hoagland’a karşı bir kampanya başlattı.
Ermeniler’in ABD Kongresi’ndeki hamilerinden Demokrat Senatör Robert Menendez; elçi için yapılan oylamada Hoagland’ı sıkıştırarak “soykırımı tanıyıp, tanımadığını” sordu. O da; “böyle bir şeyin olduğuna inanmadığını” söyleyerek, şimşekleri üzerine çekmiş, Menendez’in baskısıyla oylamayı geçememişti.
*
Kongre tatil sonrası yeni döneme başlayınca; Cumhuriyetçi Bush, Hoagland’ı bir kez daha aday gösterdi. Hem de Kongre’yi oluşturan Temsilciler Meclisi ve Senato’daki çoğunluğun Demokrat olduğunu bile bile…
Yeni oylama yine çetin geçecek. Ancak büyükelçi adayı kim olursa olsun, “sözde soykırımı tanıdığını” duyurmadığı sürece işi oldukça zor.
Ermeni lobisinin, bu kişinin atanmasını engellemek için elinden geleni yapmayı sürdüreceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Sonuç ne olursa olsun; Başkan Bush’un birkaç Ermeni oyuna karşı, Türkiye’yle olan çıkarlarına daha önem verdiği gerçeği, bir kez daha görüldü.

http://www.tercuman.com/v1/yazaryazi.asp?id=114&yazitar=11.01.2007&yaziid=22950

Yorumlar kapatıldı.