İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Los Angeles Times: ‘Ermeni soykırımı’ sorunu ABD’yi vurdu

 

“Ermeni soykırımı” sorununun ABD’yi vurduğu öne sürüldü. Los Angeles Times gazetesi, ABD’nin Erivan büyükelçisi olarak atanan Richard Hoagland’ın “soykırım” demediği için Senato tarafından onaylanmadığını, atamanın geçersiz kaldığını belirterek sorunun, demokratların kontrolündeki Kongre ile cumhuriyetçi Beyaz Saray arasında bir çatışma yaratacağı uyarısını yaptı.
ABD’nin büyük gazetelerinden Los Angeles Times, “Ermeni soykırımı sorunu içimizi vurdu” başlıklı analizinde 4 Ocak itibariyle demokratların kontrolüne giren ABD Kongresi’nin “Ermeni soykırımı” sorununda “pragmatizm ile ilke” arasında bir çatışmaya sahne olacağı değerlendirmesini yaptı.
İki yıl kadar önce döneminde ABD’nin Erivan Büyükelçisi John Evans’ın herkesi şaşırtarak Kaliforniya’daki bir konferans sırasında “Ermeni soykırımı” ifadesini kullandığını anımsatan gazete, Evans’ın sözlerinin Washington’un resmi politikasına ters düştüğünü, Evans’ın bir süre sonra Erivan’dan ayrılmak zorunda kaldığını ve geçen ay emekli olduğunu kaydetti. Gazete şöyle devam etti:

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ GERDİ
“Sorun, demokratların kontrolündeki Kongre ile Cumhuriyetçi Beyaz Saray arasında bir çatışma yaratarak yeniden taşmak üzere. Tartışma, Evans’ın halefinin atamasının onayını askıya aldı ve ABD’nin, Ortadoğu’daki kilit bir müttefiki olan Türkiye ile ilişkileri gerdi.ö Ermeni kökenli Amerikalıların Evans’ın açıklamasını “cesur bir tavır” olarak nitelendirmelerine karşın siyasi karar vericilerinin bunun Türkiye’deki Amerikan karşıtlığını alevlendirebilecek yanlış bir hareket olarak gördüklerini belirten gazeteye konuşan üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Biz hiçbir zaman soykırım olmadığını söylemedik. Sadece o kelimeyi kullanmadık” diye konuştu.
Gazete, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Türklerin iç tartışmalar sonucunda “soykırım” sözcüğünü kabul edecek duruma geleceğine inandıklarını belirtirken, aynı yetkilinin “Tartışma olmalı ancak bir Türk tartışması olmalı. Tartışmayı cesaretlendirmek ve Türklerin kolayla (bu, dış baskı) demelerine izin vermemek yolundaki tutumumuzun daha etkili olduğu görüşümüzdür” dediğini yazdı.
Ancak Ermeni kökenli Amerikalıların ve birçok Kongre üyesinin Yönetimin bu yaklaşımı ile mutabık olmadıklarını, Beyaz Saray’ın “soykırım” ifadesini kullanmasını istediklerini yazan gazete, Büyükelçi Evans’ın geçen ay emekli olduktan sonra yaptığı kısa bir söyleşide tartışmalı sözlerinin “dil sürçmesi” olmadığını belirterek, “ABD’nin politikası olmadığını biliyordum” diye konuştu.
Los Angeles Times, Evans’ın görevinden ayrılmasına ilişkin soru işaretlerinin halefinin atamasının onaylamasını olumsuz etkilediğini belirterek geçen Mayıs ayında Başkan George W. Bush’un Richard Hoagland’ın yeni Erivan büyükelçisi olarak atadığını ancak Eylül ayında demokrat Senatör Robert Menendez’in onayı bloke ettiğini ve atamanın geçersiz kaldığını anımsattı.
Menendez ve Senato Çoğunluk Lideri demokrat Harry Reid’in yönetimden yeni bir atamanın yapılmasını talep ettiklerini anımsatan gazete, Bush’un şimdi Hoagland’ı yeniden atayıp atamayacağı kararını vermesi gerektiğini belirtti.
Gazete, üst düzey ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin “Senatörler, Ermeni katliamlarına ilişkin politikamızın yanlış olduğunu söyleyebilir ancak başkanın politikasına sadık kaldığı için başkanın önerdiği kişinin cezalandırılması yanlış” sözlerini de aktardı.
Yönetimin Hoagland’in “bir günah keçisi” hale getirildiğini diyerek yakındığını belirten gazete, bazı Ermeni kökenli Amerikalıların Hoagland’a karşı çıkmadıklarını, Ermeni hükümetinin de “Soykırım politikasının, Türkiye ile diplomatik ilişkiler dahil olmak üzere, daha acil konuların arkasında gelmesi gerektiğiöni söylediğine dikkat çekti.
Los Angeles Times, “Sonunda, şimdi Kongre’yi kontrol eden demokratlar, pragmatizm ile ilke arasında karar vermek zorunda kalacaklar” diye yazdı.ANKA
http://www.milliyet.com.tr/2007/01/07/son/sondun11.asp

Yorumlar kapatıldı.