İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kuran’lı yemin

 
Derya Sazak

ABD’de Demokratların çoğunluğa geçtiği Temsilciler Meclisi ve Senato’nun yeni seçilen üyeleri, yemin töreniyle göreve başladılar.
Bush yönetiminin Irak’ta batağa saplanması 7 Kasım’da yapılan seçimlerde Demokrat Parti’nin Kongre’nin iki kanadında da üstünlüğü ele geçirmesiyle sonuçlandı. Bu tablo 2008 başkanlık seçimleri için de sinyal oluşturuyor. 8 yıllık Bush döneminin ardından Beyaz Saray’a Demokrat bir başkan seçilebilir.
Hillary Clinton’un adaylığının kesinleşmesi ve seçimi kazanması halinde ABD tarihinde ilk kez bir “kadın başkan” göreve gelecek.
Kaliforniya üyesi Nancy Pelosi’nin Kongre’nin açılışında Temsilciler Meclisi Başkanlığı’na seçilmesi de bir ilkti.
Pelosi’nin başkanlığındaki “yemin töreni”nde bir ilk daha yaşandı.
Minnesota eyaletinden Temsilciler Meclisi’ne seçilen Demokrat üye Keith Ellison ilk Müslüman milletvekili olarak Kuran’a el basıp yemin etti.
Ellison, siyah Amerikalı ve üniversite yıllarında Müslümanlığı seçmiş. Beyaz, Protestan ağırlıklı ABD yönetim ağında Müslüman bir temsilcinin Kongre’ye seçilmiş olması önemlidir. Nitekim Amerikan medyası da ilk toplantıdan görüntü ve tartışmaları Pelosi’nin eşliğinde Kuran’a el basan Minnesota temsilcisi Keith Ellison’a ayırdı.
Yemin törenindeki Kuran ise ABD’nin kurucu başkanlarından Jefferson’a aitmiş.
Kongre’deki ilk Müslüman üye, muhafazakâr Amerikan kamuoyunda 11 Eylül sonrası patlayan “radikal İslam” tartışmasını da canlandırdı.
Temsilciler Meclisi’ne seçilen Ellison’un Müslüman olması, ABD’nin özgürlük ve hoşgörüye dayalı demokrasi anlayışının doğal sonucu sayılırken bu durumu anayasanın İncil’den esinlenen kimi ilkeleriyle bağdaşmaz bulan ve “İslam köktendinciliğini” cesaretlendirdiğini düşünen çevrelerin varlığı tepkileri artırıyor.
Sonuçta ABD Kongresi, lobilerden beslenen bir niteliğe sahip.
“İslam fobisi” karşısında “İslam lobisi” de Temsilciler Meclisi’ne üye seçtirecek ölçüde güçleniyor.
Kongre’nin yeni dönemi ise Türkiye açısından sıkıntılı geçecek.
1915 Ermeni olayları nisandan önce “soykırım” kararı çıkarmak üzere Kongre’nin gündemine gelecek. Temsilciler Meclisi’nin kadın başkanı Nancy Pelosi, daha önce Ermeni tasarılarına destek vermişti. Bu kez başkan ve gündemi belirleme şansına sahip. Demokratlar gibi Cumhuriyetçiler de “Ermeni soykırımı” iddiasına sıcak bakıyorlar.
Washington’daki genel kanı, Ermeni tasarısı bu kez Kongre’den geçecek.
ABD ilişkilerinde sıkıntılı bir döneme giriliyor.

http://www.milliyet.com.tr/2007/01/06/yazar/sazak.html

Yorumlar kapatıldı.