İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KAHİRE’DE ‘SARUHAN’ ADINI TAŞIYAN SOKAK

Kahire’de yayımlanan ‘Cahagir’ haftalık sosyal ve edebi gazetesinin 16 Kasım tarihli sayısı, Kahire valisi Dr. Abdül Azim Uaziri’nin N.2669 nolu kararnamesiyle, Navha el-Gedida mahallesinin (Heliopolis) bir sokağına, Mısır mizah dünyasına katkılarından ötürü Ermeni büyük karikatürist ve mizahçı Aleksandr Saruhan’ın adının verildiğini bildirmekte.

İlgili karar ‘Uagaez el Masria’ (Mısır Olayları) Resmi gazetesinin 5 Kasım tarihli sayısında da yayımlandı.

Arap basın dünyasının büyük saygıyla bahsettiği karükatürist Saruhan, arap ‘Roz el-Yusuf’, ‘Ağer Saa’, ‘Ağbar Eliyom’ gazetelerinde de çalışmış ve tanınmış ‘El Masri efendi’ (Mısırlı) tiplemesini yaratmıştı.

1973 yılında karükatürleriyle Montreal’de (Kanada) düzenlenen uluslararası sergiye katılan Saruhan burada ‘Karikatüristlerin Piri’ sıfatını kazanmıştı. Beyrut, Halep, Toronto, New York, Boston, Detroit, Paris vd. kentlerde de sergiler düzenleyen sanatçının kendi eserleri arasında ‘Bu savaş’, ‘Bizim gözümüzle biz’, ‘Biz Ermenice bilmeyiz’, ‘Laflarına dikkat et’ yer almakta. Saruhan Yervand Odyan’ı ‘Inger Pançuni’ ve Hagop Baronyan’ın ‘Medzabadiz Muratskanner’ eserlerini de resimlemişti.

H.Dz.
http://www.azg.am/?lang=TR&num=2006122806

Yorumlar kapatıldı.