İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ankara, Ermeni tasarısı konusunda ABD’yi uyardı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Namık Tan, “sözde Ermeni soykırımı”na ilişkin bir önergenin ABD Kongresi’nde gündeme gelme ihtimali karşısında, ABD yönetiminden bugüne kadar izlediği sağduyulu yaklaşımı sürdürmesini istedi.

Tan, haftalık basın toplantısında bir soru üzerine, son seçimlerde Demokratların güç kazanmasıyla “Ermeni soykırım iddiaları” konusunda bir önergenin ABD Kongresi’nde gündeme geleceğine ilişkin haberleri değerlendirdi. Tan, “Ermeni lobileri bir nevi oy avcılığı yapmak arayışı içinde, oradaki siyasi gelişmeleri istismar etme gayretlerini üzüntüyle izlemekteyiz.” dedi.

Türk-Amerikan ilişkilerin “çok boyutlu” ve “stratejik” niteliğine dikkat çeken Tan, “ABD, bu tür çabalar karşısında bugüne kadar gayet sağduyulu bir yaklaşım içerisinde olmuştur. Biz yönetimin bundan sonra da aynı anlayışla ilişkileri sürdüreceğine inanıyoruz. Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler bu tür birtakım küçük hesapların çok ötesinde öneme sahiptir.” dedi. Namık Tan, Ermenistan yönetiminden gelen son açıklamaları değerlendirirken de, “Bu çabalardan sonuç alınmasının Ermenistan’ın mevcut ikili ve bölgesel sorunların aşılmasında daha esnek ve yapıcı bir yaklaşım içinde olmasına ve uluslararası hukuka uygun şekilde hareket etmesine bağlı olduğunu” anlattı.

AB’nin davet mektubu yetersiz

Tan, bir başka soru üzerine de, Ermeni asıllı Türk vatandaşı Burak Bedikyan’ın “Azerbaycan’a alınmadığı ve kendisine kötü muamelede bulunulduğu” yönündeki iddialar konusunda Azerbaycan makamlarından bilgi istendiğini aktardı. Sözcü Tan, AB’nin sanayi ve işletmeler politikalarında müzakerelere başlanmasına yönelik davet mektubunun Ankara’ya ulaştığını söyledi. Tan, “Ama bu, bizim beklentilerimizi karşılar bir çağrı değildir. Biz, müzakere başlıkları çerçevesinde hazır olan 4 başlıkta bir çağrı yapılması beklentisi içindeydik.” dedi.

Ankara, Zaman 

http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=479658

Yorumlar kapatıldı.