İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım Yasası hazırlığı

ABD’de Kasım’daki ara seçimlerden zaferle çıkarak Kongre’nin tamamında kontrolü ele geçiren Demokrat Parti, ‘Ermeni soykırımı’nın tanınması ile ilgili girişimlerini ABD Başkanı George W. Bush’un itirazlarına rağmen hızlandırma çabasında. Demokrat Kongre üyelerinin, ‘Ermeni soykırı-mı’nı tanıyan bir yasa tasarısı sunmaya hazırlandığı ve Bush yönetiminin çoğunluktaki Demokratların baskısıyla karşılaşabileceği belirtilirken, Irak işgali, tezkere ve PKK nedeniyle bir gerilip bir yumuşayan Ankara-Washington ilişkilerinin yeni bir gerginlikle yüz yüze kalabileceğine dikkat çekiliyor.

AP’nin haberine göre, Kongre’deki bu hareketlenme aynı zamanda Bush yönetiminin Ermenistan büyükelçi adayı Richard Hoag-land ile ilgili olarak girdiği çıkmazı aşma ihtimalini de zayıflatıyor. Zira Demokrat Senato üyeleri, Ermeni soykırımını inkâr eden Hoag-land’ın adaylığını bloke etmişti.

Hem Türkiye açısından hem de uluslararası arenada hassas bir konu haline gelen Ermeni soykırımı iddialarının, Demokratların baskın olduğu yeni ABD Kongresi’nde gündeme gelmesinin an meselesi olduğu ifade ediliyor. Ermeni soykırımının gündeme getirilmesini engelleyerek bugüne kadar Ortadoğu endişeleri ve Türkiye’nin bu anlamdaki stratejik önemi dolayısıyla Türkiye ile ilişkileri tehlikeye atmaktan kaçınan Bush yönetiminin ise Kongrede çoğunluk durumundaki Demokratların kararlı bir tutum almaları durumunda köşeye sıkışabileceği belirtiliyor.

CUMHURİYETÇİLER ENGELLEMİŞTİ
Soykırımın ABD Kongresi gündemine gelerek tanınması ihtimalinin ortaya çıması durumunda ‘Ermeni soykırımının inkârını suç sayan’ bir yasayı ekim ayında parlamentosunda onaylayan Fransa’ya ateş püsküren ve askeri ilişkilerin askıya alınması gündeme getiren Türkiye ile gerilimli günlerin yaşanabileceği kaydediliyor. Washington’da Ermeni diyasporası yıllardır, soykırımı tanıyan bir yasanın Kongre’de kabulü için çalışmalarını sürdürüyor. Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin Uluslararası İlişkiler Komitesi, geçen yıl Ermeni soykırımını tanıyan iki teklifi onayladı. Ancak o dönemde Bush’un Cumhuriyetçi Partisi’nin kontrolündeki Senato, bu tekliflerin yasalaşmasını engelledi. Son seçimlerde Demokratların Senato’yu da almasının ardından Demokratların Kongre lideri olarak düşünülen ve Ermeni soykırımını tanıyan bir yasanın çıkarılmasını destekleyen Nancy Pelosi’nin sözcülerinden Drew Hamili de, Pelosi’nin bu yöndeki desteğinin süreceğini açıkladı. Soykırımın tanınması önerilerinin önde gelen destekçilerinden Demokrat Kongre üyesi Adam Schiff de, “Sanırım on yıldır Ermeni soykırımı yasasının geçmesi için en iyi şansı yakaladım” diyor. Demokrat Senato ayrıca Bush’un Ermenistan büyükelçi adayı Ho-agland’ın yerine soykırımı kabul eden John Evans’ı getirmek için de çalışmalara başlayacak. Demokrat Kongre üyelerinden Senator Robert Menendez, hazirandaki kabul töreninde soykırım kelimesini kullanmayı reddetmesi nedeniyle Hoagland’ın adaylığını engellemişti. Bu ay başında Menendez ve Sena-to’nun Demokrat liderleri Harry Reid, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a Hoagland’ın adaylığını geri çekilmesi için bir mektup yazdı. Ancak Bush yönetimi Hoag-land’ı desteklemeye devam edecekleri yönünde yanıt verdi. Mektubu ele geçiren AP, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns’ün imzasını taşıyan yanıtta, “Bazı karşıt görüşlere rağmen, ne büyükelçilik adayı Hoagland ne de yönetimimiz, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde 1,5 milyon kadar Ermeni’nin techirinin ve yok edilmesinin boyutlarını küçümseme-mekte ya da inkâr etmemektedir” dediğini de aktarıyor. Dış Haberler

http://www.birgun.net/bolum-63-haber-32407.html#haber_basi

Yorumlar kapatıldı.