İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ERMENİLER NEDEN NOEL’İ 6 OCAK’TA KUTLUYOR?

 

Genel olarak Ermeni Noeli olarak adlandırılan bayram, Mesih İsa’nın Kutsal Doğuşu’nun kutlandığı kutsal bir gündür. Noel, Ermeni Kilisesi’nde Allah’ın vahyolunmasını ve vücut bulması anlamına gelen “Asdvadz-a-haydnutyun” ana teması ile kutlanıyor.

Mesih İsa’nın Beythlehem’de doğuşu ve otuz yaşında Ürdün Nehri’nde vaftiz olması Ermeniler’in Noel dönemindeki en önemli kutlamalarını oluşturuyor. Mesih’in Kutsal Doğuşu Ermeni Kilisesi’nde 6 Ocak tarihinde kutlanıyor. Bayram ayininin sonunda Çırorhnek (Suyun Kutsanması) töreni ile Mesih’in vaftizi kutlanıyor.

Ermenilerin neden Noeli dünya geneliyle birlikte 25 Aralık’ta kutlamadıkları sıkça sorulan bir sorudur. Mesih’in Kutsal Doğuşu’nun tarihi kronolojik olarak net olarak konumlandırılmadığı gibi İncil’de de kesin bir ifade bulunmamaktadır. Ancak yine de tarihsel olarak, bütün Hristiyan Kiliseleri IV. yüzyıla kadar, 6 Ocak tarihini Mesih’in Kutsal Doğuş Bayramı olarak kutluyorlardı.

Roma Katolik Kilisesi’ne göre, 6 Ocak tarihi, 25 Aralık tarihinde kutlanan ve bir pagan geleneği olan Güneş’in doğuşunu kutsayan bayramın geçersiz kılınması için değiştirildi. O tarihte Hristiyanlar bu gibi pagan bayramlarını kutlamaya devam ediyorlardı. Süregelen bu pagan etkinliğinin yıkılması için Kilise hiyerarşisi 25 Aralık tarihini Noel yani Mesih’in Kutsal Doğuşu Bayramı, 6 Ocak tarihini ise doğulu üç bilgenin yeni doğan Mesih’i ziyaret tarihi olarak tanımladı.

Ermeniler’de paganların bulunmaması ve Ermeni Kilisesi’nin Roma Kilisesi’nin uydusu olmaması nedeniyle, Ermeniler bu değişimden etkilenmediler. Kilise geleneklerine göre, Ermeniler, Noel’i 6 Ocak’ta kutlamaya devam ediyorlar.

Mısır’daki Kıpti Ortodoks Kilisesi Ermenilerle birlikte aynı geleneği sürdürüyor. Habeş ve Rus Ortodoks Kiliseleri ise 6 Ocak’ı bayram arefesi, 7 Ocak’ı da bayram günü olarak kabul ediyorlar.

Ermeniler, Kutsal Doğuş Bayramı’nda birbirlerini:

_ Krisdos Dzınav yev haydnetsav! (Mesih doğdu ve belirdi)

_ Orhnyal e Dzınuntı yev Haydnutyunı Krisdosi! (Mesih’in doğuşu ve belirişi mübarektir)

şeklinde selamlıyorlar.
http://www.lraper.org/main.aspx?Action=DisplayNews&NewsCode=N000001746&Lang=TR

Yorumlar kapatıldı.