İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Ön şartsız diplomatik ilişkiye açığız”

Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan yönetiminden diplomatik ilişki kurmak için Türkiye’ye dolaylı teklif geldi. Ermenistan Savunma Bakanı Serge Sarkisyan, The Wall Street Journal’da yayımlanan mektubunda “Soykırım önkoşul haline getirilmeden Türkiye ile diplomatik ilişki kurmak istiyoruz” teklifini sundu.

The Wall Street Journal’da yayımlanan mektubunda, “Geleceğe bakmak istiyorum” diyen Ermenistan Savunma Bakanı Serge Sarkisyan, “Umut ediyorum ki Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle yürüttüğü müzakereler, iki ülke ilişkileri, insanlarımız ve bölgemiz için uzun zamandır beklenen fırsatı sağlar” diye yazdı.

“Türk-Ermeni ilişkileri ve soykırım, elbette Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde dikkate alınması gereken önemli unsurlar. Geçmişi hatırlamak ve insanlığa karşı bu tür suçlar işlenmemesini sağlamak önemli” diyen Sarkisyan “Ancak Türkiye’yle gelecekteki ilişkiler açısından çok açık bir pozisyondayız. Türkiye’yle diplomatik ve diğer ilişkilere hiçbir ön şart olmaksızın başlamayı hoş karşılamalıyız. Diplomatik ilişkilerin başlaması soykırımın tanınması konusuna bağlı olmamalı” ifadelerini kullandı.

Ermeni bakan mektubunda, “Ermenistan, Ankara’yla ilişkilerini bedeli ne olursa olsun başlatmalı demiyorum. Dediğim şudur: Ermenistan, Türkiye ile ilişkilerini düzenlemeye herhangi bir ön şart öne sürmeksizin hazırdır” diyerek teklifini bir kez daha yineledi.

Ermenistan’ın Avrupa Birliği ile de sıkı bir işbirliği yapmak istediğini belirten bakan, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin düzelmesi için daha fazla rol üstlenmesini beklediklerini yazdı.

Sarkisyan “Türkiye, Ermenistan sınırını açarsa küçük ülkem jeopolitik açıdan Avrupa’ya daha yakın olur” dedi.

Sarkisyan, “Türkiye ile sonsuza dek düşman olamayız, bunun gereği ve anlamı yok. Gelecek için ilerlemeliyiz” diyerek mektubunu bitirdi. 

http://www.cnnturk.com/DUNYA/haber_detay.asp?PID=319&HID=1&haberID=276998 

Yorumlar kapatıldı.