İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sözde soykırıma anlamlı protesto

21 Aralık 2006 Perşembe

ANTALYA- Fransız Ulusal Meclisinin sözde Ermeni soykırımını inkar edenlere hapis ve para cezası verilmesini öngören kararı Türkiye’de çeşitli kesimlerce protesto edilirken, bir Fransız tarihçinin kendi parlamentosuna yönelik eylemi, protestolar içinde en anlamlısı oldu. 57 yaşındaki Fransız Jean Michel Thibaux, Fransız Ulusal Meclisinin kararının ardından Türk vatandaşlığına geçeceğini duyurdu.
Thibaux’un bu kararının ardından bir deklarasyon yayınlayan Akdeniz Üniversitesi Senatosu, Fransız tarihçiden üniversitede ders vermesini istedi. Bu teklifi hemen kabul eden ve hiçbir ücret talep etmeden bu kurumda ders vereceğini açıklayan Thibaux, şu anda Türk vatandaşlığına geçme başvurusunun kabulünü bekliyor. Akdeniz Üniversitesinde bugün düzenlenecek “İlk Haçlı Seferi ve Dinler Çatışması” adlı konferansta konuşacak olan Thibaux, geçtiğimiz günlerde Konya Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne adının “Atakan Türk” olması yönünde yaptığı başvuruya kadar yaşadığı süreci anlattı. Thibaux, Türkler ile çocukluk yıllarında tanıştığını, büyüklerinden hep Osmanlı İmparatorluğu’na ilişkin hikayeler dinlediğini söyledi. Thibaux, Türk vatandaşlığına geçmeye karar vermesinde, sözde Ermeni soykırımı iddialarındaki girişimleri sebebiyle Fransız politikasına olan kızgınlığının etkisi olduğunu vurguladı. Thibaux, sözde Ermeni soykırımına ilişkin yapılan açıklamaların da politika adamları yerine tarihçilerden gelmesi gerektiğini savundu. Jean Michel Thibaux, şöyle konuştu: “Fransa’da yaşayan Türklerden ilginç tepkiler aldım. Neden Türk vatandaşı olmayı seçtiğimi anlamadılar. Vatandaşlığı değiştirmek için kararın çok derinden gelmesi lazım. Bu benim için çok önemli bir karardı. Fransa’da yaşayan Ermenilerin, Fransız parlamentosundaki Ermeni milletvekilleri tarafından yönlendirildiğini düşünüyorum.”

> Kötü imaj silinmeli
Fransa’da Türklerin ve Türkiye’nin yeteri kadar tanınmadığına işaret eden Thibaux, “Türkiye” imajının özellikle Oliver Stone’un “Geceyarısı Ekspresi” adlı filminden olumsuz yönde etkilendiğini belirtti. Ülkesinde hâlâ bu filmin yankılarının sürdüğünü anlatan Thibaux, “Özellikle iki jenerasyon bu filmden çok etkilendi. Şu anda 45-60 yaş grubunda olan Fransızların aklına ‘Türkiye’ denince ilk olarak Geceyarısı Ekspresi geliyor. Türkiye’nin esas yapması gereken bu imajı silmek” diye konuştu. 

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/haberdetay.aspx?haberid=312375

Yorumlar kapatıldı.