İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’li tarihçi Shaw toprağa verildi

İstanbul – Beyin kanaması nedeniyle tedavi gördüğü Hacettepe Hastanesi’nde vefat eden ABD’li tarihçi Prof. Dr. Stanford Jay Shaw İstanbul’da toprağa verildi.

Shaw için, Ortaköy’deki Etz Ahayim Sinagogu’nda dini tören düzenlendi. Basına kapalı gerçekleştirilen törene, eşi Ayşe Ezel Kural Shaw, kızı Wendy Meryem Kural Shaw Arslan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva, Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvio Ovadia, akademik çevrelerden çalışma arkadaşları ve dostları katıldı.

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, Shaw’ın 1950’li yılların başında, henüz çok az Türk tarihçisi girerken, Osmanlı arşivlerine giren ilk Amerikalı olduğunu, kendisinin zamanla bir Türk dostu olduğunu öğrendiklerini söyledi.

Ortaylı, “Bir sürü tabuları değiştirdi. Bizim 19’uncu yüzyıl tarihi için birtakım tekrarladığımız şeyleri değiştirdi. Aynı şey Ermeni tezleri için de söz konusu. Yani bu Ermeni 1915 olayları için. Bu onu Amerika’da da çok zor duruma düşürdü ve neticede Bilkent’e geldi” diye konuştu.

Shaw’ın ne Ermeni taraftarı ve ne de aleyhtarı olmadığını, sadece arşivde gördüğü şeyleri anlattığını belirten Ortaylı, “(Soykırım yoktur) ifadesini kullandı mı?” sorusu üzerine de “Evet kullandı” yanıtını verdi.

Ortaylı, “Neden ABD’de değil, Türkiye’de defnediliyor?” sorusuna karşılık da, “O buralı artık. O Türkiyeli. Zaten eşi de Türk. Bizden sayıyoruz onu” dedi.

Shaw’ın cenazesi, Etz Ahayim Sinagogu’ndaki törenin ardından, Ulus Eşkenaz Mezarlığı’na defnedildi.

Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi olan Shaw’a, Türk ve Türkiye tarihine katkılarından dolayı Türk Tarih Kurumu’nca “Hizmet Madalyası Beratı” verilmişti. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Tarih Bölümlerinde Öğretim Üyesi olan Shaw 76 yaşındaydı.

“Ermeni soykırımı” iddialarına akademik alanda karşı çıkan ve bunu belgelerle ortaya koyan Shaw’ın 1977 yılında Kaliforniya Üniversitesi’nde görevli olduğu dönemde evi bombalanmıştı.

Kaynak : Anadolu Ajansı

http://haber.tnn.net/haber_detay.asp?ID=1621502&cat=GEN

Yorumlar kapatıldı.