İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Toplu mezar yutturmacası!

Ruhat Mengi 

Kısa süre önce bazı gazeteler ile bir dergide Nusaybin’de Ermenilere ait toplu mezarlar bulunduğuna dair haberler çıktı.

Talin Suciyan isimli bir gazetecinin yazdığı haberde bu konunun İsveç Parlamentosu’na taşındığı ve iskeletlerin kimlik tespiti ve ölüm sebeplerinin araştırılması için adli tıp uzmanları ve tarihçilerden oluşacak bağımsız bir heyet kurulması yönünde önerge verildiği anlatıldı.

İsveçli bilim adamı Prof. David Gaunt’la yapılan bir söyleşide ise bu bilim adamının “Mezarlar Ermenilere veya Süryanilere aittir” şeklindeki iddiası yer aldı.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu gönderdiği basın bildirisinde şöyle diyor: “Mardin Valiliğince yaptırılan araştırmada mezarların geç Roma ile erken Bizans dönemine ait olduğu açıklamasına karşılık konunun Ermenilere ait toplu mezarlar olarak gündeme getirilmesi ve Türkiye’de kimsenin ilgilenmediğinin iddia edilmesi bir talihsizliktir. Aslında Ermeniler’in soykırıma uğratıldıkları iddialarının ne kadar dayanaksız ve tutarsız olduğunu göstermesi, işin ne kadar abartıldığının ve propagandaya dönüştürüldüğünün ortaya çıkarılması açısından bu mezarın İsveç dahil isteyen her ülkenin uzmanlarıyla, hatta Ermenistan’dan katılacak uzmanlarla birlikte incelemeye hazır olduğumuzu bildirmek istiyorum.”

Halaçoğlu bildiriyi şöyle bitirmiş:

“Yapılacak tetkikat sonucu iddiaların asılsız çıkması halinde ise sözü geçen basın kuruluşlarının, bilim adamı ile parlamenterlerin de Türk halkından özür dilemeleri en tabii hakkımızdır.”

Bu durumda İsveçli bilim adamının örneğin, özür diledikten sonra ünvanını da bir tarafa bırakması gerekmez mi sizce?

http://www2.vatanim.com.tr/root.vatan?exec=yazardetay&tarih=15.12.2006&Newsid=98070&Categoryid=4&wid=4

Yorumlar kapatıldı.