İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrik’ten AB liderlerine mektup

NTV-MSNBC VE AJANSLAR
Güncelleme: 21:06 TSİ 15 Aralık 2006 Cuma
İSTANBUL – Türkiye Ermenileri Patrikliği Bülteninde yayınlanan ve AB üyesi ülkelerin liderlerine gönderildiği belirtilen mektup şöyle:

“Türkiye’deki Ermeni Cemaatinin Ruhani Lideri olarak, Avrupa Konseyinin son toplantısında Türkiye ile ilgili alınan kararlarla ilgili bazı düşünce ve endişelerimi dikkatinize sunmak istiyorum. Avrupa Birliği, 14 Aralık tarihinde Türkiye-AB ilişkilerinde kritik önem taşıyan ve kuşkusuz etkileri geniş bir çerçevede görülecek bir karar alacak. Alınacak kararla ilgili öncelikli endişem, mevcut çözümsüz sorunların Türkiye’nin üyelik sürecini ve daha geniş perspektifte Türkiye-AB ilişkilerini tehlikeye atmasıdır.

Bu kritik dönemin, maksimum gayretin sarf edildiği bir sorumluluk bilinci ile aşılabileceğini düşünüyorum.Türkiye’nin üyelik süreci Türk halkı için öncelikli öneme sahiptir. Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki kararlılığı politik ve ekonomik reformlarla güçlendirilmekte, teşvik edilmektedir. Son yıllarda gerçekleştirilen çok yönlü reformlar, dış gözlemciler tarafından ‘sessiz devrim’ olarak da nitelendirilmiştir. Bu reformlar, dini azınlıkları da kapsayarak tüm Türkiye vatandaşları için temel haklarda iyileştirmeler sağlamıştır ve bu olumlu süreç tabii ki devam edecektir.

Ayrıca, Türkiye’nin üyelik sürecinin Avrupa’nın geleceği için de büyük önem taşıdığına inanıyorum. Üyelik sürecinin en önemli sonuçlarından biri, AB refahına ve coğrafyasına güç katan ekonomik istikrarı sağlamış modern bir Türkiye olacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 1920’lerde Türkiye’nin yüzünü kararlılıkla Batı’ya çevirmiştir. Bir başka ifadeyle Türk halkı, politika ve ekonominin modernleşmesi yönündeki tercihini çok önceden yapmıştır. Ortak paydaların altının çizilmesi gereken bir dönemi yaşıyoruz. Ancak bu sayede farklılıkların bir sorun olmadığının, aslında hepimiz için refahın kaynağı olduğunun farkına varabiliriz.

Bu doğrultuda, AB’nin Türkiye’nin başka yükümlülüklerini yok sayarak, tek yanlı koşulları yerine getirmesi yönünde baskı kurarak pazarlık sürecini rayından çıkartacak bir karar almaması büyük önem arz etmektedir.

Sizin liderliğiniz, şu anda Avrupa Konseyi tarafından olumsuz bir kararın alınmasının önlenmesinde büyük önem taşıyor. Stratejik vizyonunuzun, sürecin yeniden doğru yola girmesine aracılık etmesini içtenlikle diliyorum.”

http://www.ntvmsnbc.com/news/394196.asp

Yorumlar kapatıldı.