İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Binlerce yıllık Türk toprağı Karabağ’da Kıbrıs usulü tezgâh

İsrafil K. Kumbasar 

RUS emperyalistler tarafından yüzyıllardan beri sistemli bir şekilde ‘etnik temizliğe’ tabi tutulan Azerbaycan topraklarının bir parçası olan Dağlık Karabağ da Kıbrıs gibi elden çıkmak üzere!..
Ruslar tarafından ‘misafir’ olarak yerleştirildikleri toprakları ‘babalarının mülkü’ zannederek, bölge halkına karşı ‘soykırım’ uygulayan Ermeni çeteler, 1988 yılında yeniden harekete geçtiler!..
Düzenledikleri saldırılar ile Azerbaycan Türklerini ‘topraklarını terketmeye’ zorlamaya başladılar!..
Moskova’nın Dağlık Karabağ’ı Azerbaycan’dan ayırmak istemesi üzerine Azerbaycan ayağa kalktı!..
1990 Ocak ayında Bakü’ye giren Sovyet ordusu, vatanseverleri tanklar altında ezdi!..
20 Şubat 1991’de yapılan ateşkes antlaşmasına sadık kalmayan Ermeniler, saldırılarına devam etti!..
1992 yılının Şubat ayında Hocalı kentine giren Ermeniler, ‘binlerce masum insanı’ katletti!..
1993 yılında Dağlık Karabağ’ın tamamı Ermenilerin eline geçti!..
Dağlık Karabağ ile yetinmeyen Ermeniler, işgale devam ederek başta Laçin ve Şusa olmak üzere Azerbaycan’ın diğer toprakları üzerinde yayılmayı sürdürdüler!..
Azerbaycan topraklarınının neredeyse yüzde 25’i Ermenilerin denetimine girdi!..
Yaklaşık 6 yıl içerisinde ‘40 binden fazla’ Azerbaycan Türkü hayatını kaybetti!..
Zorunlu göçe tabi tutulan ‘bir milyondan fazla’ insan, kurulan derme çatma çadırlarda oldukça zor şartlar altında bir gün yeniden evlerine dönebilme umuduyla ‘kaçkın hayatı’ yaşıyor!..

* * *

Karabağ, Hazar’daki ‘petrol ve doğalgaz kaynaklarını’ dünya pazarlarına taşıyan boru hattının hemen dibinde bulunmasından ötürü büyük önem taşıyor!..
Türkiye, Karabağ ve Azerbaycan’daki gelişmeleri, SSCB resmen dağılana kadar ‘Sovyetlerin içişleri’ olarak değerlendirmekten başka bir şey yapmadı!..
Ancak, rahmetli Başbuğ Alparslan Türkeş’in ısrarlı girişimleri neticesinde meseleye dahil oldu!..
Azerbaycan ve Ermenistan arasında yapılan üst düzey iki toplantıda şu formül üzerinde duruldu:
Karabağ hukuken ‘Azerbaycan’a bağlı’ bir bölge olacak, ancak geniş bir otonomi verilecek!..
Ermenistan, ‘Azerbaycan toprakları üzerinden’ geçecek bir koridor ile Karabağ’a bağlanacaktır. Ermeni işgali altındaki topraklar Azerbaycan’a geri verilecek!..
Nahçıvan, ‘Ermenistan toprakları üzerinden’, muhtemelen Mehri bölgesinden geçecek bir koridorla Azerbaycan’a bağlanacak!..
ABD, Rusya ve Fransa’nın başını çektiği AGİT Minsk grubunun sunduğu çözüm taslağı ise, Kıbrıs için Türkiye’nin önüne konulan ‘Annan planına’ benzer bir özellik taşıyor!..
Taslağa göre, Ermeni askerleri Yukarı Karabağ’dan çekilecek, Azerbaycan da bu bölgede bir ‘referandum’ yapılmasına razı olacaktı!..
15 yıla kadar uzanabilecek bir süreçte bölge ‘AGİT denetiminde’ kalacaktı!…

* * *

ABD, Rusya ve Fransa’dan cesaret alan Ermeniler, BM, AGİT ve İÖK tarafından alınan kararları da hiçe sayarak, 10 Aralık’ta uyduruk bir referandum düzenlediler!..
Oylamaya katılanların yüzde 98.5’i, Dağlık Karabağ’ı ‘egemen ve demokratik’ bir devlet olarak niteleyen anayasa taslağına destek verdi!..
Referandumun amacı, Azerbaycan’dan bağımsızlığını ilan eden bölgeye dünyanın dikkatini çekmek!..
Azerbaycan, ‘kaçkınların’ geri dönüşleri gerçekleşmeden referandumu tanımayacağını açıkladı!..
Gürcistan, Ukrayna ve Moldova, yaptıkları ortak açıklamada, “Azerbaycan Anayasası’na aykırı olan bu referandum, uluslararası hukuka göre de geçersizdir” ifadesini kullandılar!..
Ancak, Türkiye’den ciddi bir tepki gelmedi!..
Tarihi oyun, Türk milletinden adeta gizleniyor!..
Antalya’daki Türk kurultayında İlham Aliyev ile mutluluk pozları verip ‘Türkçe Konuşan Devletler Birliği’nden bahseden Tayyip Erdoğan, Ermenistan’ın “7 vilayeti boşaltalım. Dağlık Karabağ bizde kalsın” teklifi için Azerbaycan’ı ikna etmeye çalışıyor!..
Öyle görünüyor ki, Avrupa Birliği sürecinde Kıbrıs konusunda Türkiye’ye ‘altın bir gol’ atan Erdoğan, AGİT Minsk sürecinde de Azerbaycan’a bir gol sallama hevesinde!..
Azerbaycan bu oyuna gelir mi, bilemiyoruz!..

http://www.yenicaggazetesi.com.tr/yazidetay.asp?AuthorID=97&ArticleID=3508

Yorumlar kapatıldı.