İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Agos’a Açılan Davadan Beraat Çıkmadı

——————————————————————————–
BİA Haber Merkezi
13/12/2006
——————————————————————————–
BİA (İstanbul) – Eylül 2005’te Osmanlı Ermenileri Konferansı ‘nın durdurulmasına ilişkin mahkeme kararının ardından yazılan yazılardan dolayı Hukukçular Birliği’nin şikayetiyle “Agos” gazetesinden Hrant Dink, Aydın Engin, Serkis Seropyan ve Arat Dink’e açılan ceza davasının görülmesine dün (12 Aralık) devam edildi.

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, müşteki sıfatıyla davaya katılıp müdahil olmak isteyen şikayetçi avukatların talebini ve dosyanın bilirkişiye gönderilmesi yönündeki ayrı ayrı ilettikleri talepleri reddetti.

Yargılamaya 18 Nisan 2007’de, saat 9.30’da devam edilecek. Son duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar katılmadılar.

Beraat talebi reddedildi

Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Erdal Doğan, iddianamenin eksik ve hukuki gerekçe ve delillerden yoksun olduğunu, sanıkların yargılandıkları Ceza Yasası’nın (TCK) 288. maddenin yine sanıkları koruduğunu belirterek, “Sanıkların ebetteki yargılandıkları davayı etkileme, hakkında görüş belirtme hakları mevcuttur” dedi.

Hem sanıkların ve hem vekillilerinin bu yargılamadan mağdur olduklarını ifade eden Av. Doğan, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 223. maddesine göre yargılamanın hemen bitirilerek sanıklar hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.

Doğan, Hrant Dink’in aynı mahkemede yargılanarak ceza aldığı ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun (YCGK) onayladığı “Ermeni Kimliği” dizi yazıyla ilgili davanın bu dava ile ilgisi bulunmadığını, söz konusu dosyanın getirilmesi yönünde alınan ara karardan vazgeçilmesini istedi.

Ancak Hakim, daha önce “Türklüğe hakaret” iddiasıyla verilen ve onanan cezaya ilişkin kararın dosyaya konulmasının beklenmesini kararlaştırdı.

Bu arada adliye önünde toplanan grup, “Hrant Dink! Taşnak, Hınçak, Asala ve Devşirmeler Seninle Gurur Duyuyor!” yazılı “Büyük Türk Milleti” imzalı pankart açtı.

Dört gazetecinin 4,5 yıl hapisleri isteniyor

Hukukçular Birliği üyesi Avukat Kemal Kerinçsiz’in de aralarında bulunduğu 10 kişinin şikayetiyle açılan davada dört sanık, Ceza Kanunu’nun 288. maddesi uyarınca 4,5 yıl hapis istemiyle yargılanıyorlar.

Gazetecilere dava, gazetenin 14 Ekim 2005 tarihli nüshasında yayımlanan “Bu ceza maddesiyle mi demokrasi sağlanacak?” başlıklı bir yazıda, daha önce verilen ertelemeli hapis cezasıyla ilgili Dink’in yaptığı basın açıklaması ile ve bu konuyla ilgili “Dink’e hemen her kesimden geniş destek yağıyor” başlıklı bir haberden açıldı.

Aynı yazıda Avrupa Parlamentosu üyeleri ile değişik kişi ve kuruluşların yetkililerinin beyanlarının da yayımlandığı belirtilen iddianamede, yine Aydın Engin’in “Haftalık” isimli köşesindeki “Yargıya dokunmak gerek” başlıklı yazısına yer veriliyor.

http://www.bianet.org/2006/12/13/88995.htm

Yorumlar kapatıldı.